Ruzie tussen broertjes en zusjes? Dit wil je weten
Maken jouw kinderen onderling regelmatig ruzie? Denk aan de eeuwige strijd over speelgoed of een zus die gepikeerd is omdat haar broertje âmeerâ aandacht zou krijgen. En net als die ruzie voorbij is, start de volgende ruzie alweer. Herkenbaar? Het is niet gek dat je je kinderen op zulke momenten achter het behang wilt plakken. Maar wist je dat ruzies tussen kinderen je juist heel interessante inzichten kunnen geven? Ja echt! We zetten allemaal voor je op een rij.
Ruzie heeft een positieve impact op de ontwikkeling
Het klinkt gek, maar aan die vervelende ruzies zit een voordeel. Volgens hoogleraar adolescentie Susan Branje van de Universiteit Utrecht speelt bonje tussen broers en zussen een belangrijke rol in hun ontwikkeling. âIn een gelijkwaardige relatie leren ze conflicten op te lossenâ, zegt Susan. Het gezin is daarvoor een veilige haven. âRuzie met vriendjes of vriendinnetjes zou kunnen uitlopen dat er geen contact meer is. Bij broertjes en zusjes is dat als ze jong zijn natuurlijk niet het geval.â Een ruzie helpt bovendien het kind om zich te verplaatsen in een ander. Kinderen hebben die vaardigheid vaak pas rond hun vijftiende levensjaar onder de knie. Dus, hoe eerder ze ermee beginnen, hoe sneller ze de vaardigheid bezitten.
Voor de ouders die dagelijks ruzies sussen: probeer ondanks je ergernissen te onthouden dat ruziën leerrijk is. Bij conflicten leren jouw kinderen grenzen stellen, zich aan te passen aan de situatie en hoe ze moeten delen. Heel belangrijk voor de ontwikkeling van hun sociale vaardigheid.
ZĂ©lf oplossingen laten bedenken
Zeg eens eerlijk, voel jij je soms meer een politieagent of scheidsrechter dan een ouder? Zo ja, dan komt de volgende uitspraak je vast we bekend voor: “Eerst mag je broertje een kwartiertje, daarna jij.” Een goede oplossing, toch? Volgens opvoedkundige Heleen de Hertog werkt die methode alleen ogenschijnlijk. De ruzie zal sluimerend verder gaan, wanneer jij niet in de buurt bent. Laat kinderen zĂ©lf met een oplossing komen. Bij een dreumes is dit nog lastig, bij kleuters kan dit wel. Lees meer over omgaan met broertjes en zusjes.
De volgende vraag die je jezelf stelt: hoe kun je kinderen stimuleren om met oplossingen te komen? Zo pak je dat aan: als ouder erken je eerst de gevoelens van beide partijen. Vervolgens zeg je tegen hen: âIk weet zeker dat jullie met elkaar een oplossing kunnen bedenken, die jullie beiden goedvinden. Voor nu neem ik de iPad/bal/pop mee. Als jullie een oplossing hebben bedacht, krijgen jullie âm terug.â Soms voelen de oplossingen niet eerlijk, maar als ouder leg je je daarbij neer. Jouw kinderen zijn samen tot deze uitkomst gekomen. Dat is iets om trots op te zijn.
Omdenken komt op latere leeftijd
Een waarde waar kinderen aan hechten is een eerlijke verdeling. Jeugdpsycholoog Tamar de Vos-van der Hoeven, van Opvoedadvies.nl, vertelt dat kinderen pas vanaf een jaar of zeven kundig genoeg zijn om omstandigheden mee te nemen in afwegingen. De jaloezie: âHey, zij heeft een lolly gekregen, Ăk móét ook een lolly!â, neemt met ouder worden af en uiteindelijk is het kind capabel genoeg om te denken: “Zij heeft haar veterdiploma gehaald, dus daarom heeft ze een lolly gekregen.â Geduld is een schone zaak, zeker hierbij.
Hoe kun je ruzies ontmoedigen?
Hoewel je nu vooral hebt gelezen dat je afstand kunt nemen van de ruzies, moet je soms Ă©cht wel even ingrijpen en de boel sussen. Een goede manier is door te benoemen dat je kinderen leuk met elkaar aan het spelen zijn bijvoorbeeld. Focus op het positieve.
Conclusie: ruzie is leerrijk
Een conclusie die je kunt trekken is dĂșs: ruzie is leerrijk, laat je kinderen zĂ©lf oplossingen bedenken en met de tijd zal je kind leren omdenken. Met deze inzichten zal je minder snel je kinderen achter het behang plakken. Adem in, adem uit. En weet: alles is een fase.