Praktische tips om bedplassen te voorkomen

Praktische tips om bedplassen te voorkomen

Het kan even duren voordat kinderen hun blaas volledig onder controle hebben. Helaas hebben veel kleintjes daardoor een fase waarin ze af en toe bedplassen. De Ć©Ć©n heeft er meer last van dan de ander, maar gelukkig gaat dit vaak vanzelf over. Duurt het wat langer? Lees dan verder voor wat tips om nat beddengoed te voorkomen.

1.Voorkom blijvende schade

Het liefst wil je natuurlijk het bedplassen voorkomen, maar in sommige gevallen kan het even duren voor je kind dit onder controle heeft. Daarom is het van belang dat je je erop voorbereid dat er altijd een ongelukje kan gebeuren. Zorg ervoor dat je voldoende beddengoed bij de hand hebt, zodat je elke dag een schoon bed kunt opmaken. Een handige oplossing is het gebruik van een matrasbeschermer, die ervoor zorgt dat het matras vrij blijft van vlekken. Op deze manier kan je kleintje elke nacht weer in een fris bedje liggen.

2. Zorg voor een routine

Hoe help je je kind van het bedplassen af te komen? Een eenvoudige, maar zeer effectieve tip is om je kind regelmatig naar het toilet te laten gaan. Vooral voor het slapengaan is dit belangrijk. Creƫer een routine waarbij je kind voor het slapengaan nog even naar het toilet gaat. Hierdoor wordt de blaas geleegd en wordt de kans op bedplassen sterk verminderd.

3. Beperk de inname van vocht

Hoe minder vol de blaas zit, hoe kleiner de kans op bedplassen. Zorg daarom dat je kind niet te veel vocht meer binnenkrijgt in de avonduren. Spreek bijvoorbeeld af dat hij of zij geen groot glas water meer drinkt een uur voordat het bedtijd is.

4. Zorg voor een positieve associatie met toiletbezoek

Veel kinderen worden graag voorgelezen voor het slapengaan. Door hen voor het voorlezen naar het toilet te laten gaan, associƫren ze dit plezierige moment met het toiletbezoek. Je kunt ook positieve gevoelens geven door complimenten te geven wanneer ze zelfstandig naar het toilet gaan. Zo wordt het toiletbezoek een prettige ervaring voor ze.

5. Praat erover

Voor jou is het natuurlijk heel vanzelfsprekend dat je niet in bed plast. Maar wanneer je dit nog nooit aan je kind verteld hebt, kan het zo zijn dat hij of zij dit misschien niet weet. Vertel je kleintje dat je niet boos bent wanneer het gebeurt en dat meer kinderen hier last van hebben. Zo gaat je kind zich er minder onzeker door voelen.

6. Gebruik een plaswekker als hulpmiddel

Deze wekker is gekoppeld aan een broekje dat je kind draagt. Wanneer deze nat wordt, gaat de wekker af. Zo wordt je kind wakker en kan het verder plassen op het toilet. In het begin kan het zijn dat je kind door het alarm heen slaapt, maar na verloop van tijd zorgt het ervoor dat ze juist vĆ³Ć³r het alarm wakker worden. De plaswekker helpt hen namelijk om te wennen aan het gevoel van een volle blaas.

Het is normaal dat kinderen op een gegeven moment door een fase van bedplassen gaan, dus maak je als ouder geen zorgen als dit gebeurt. Wel kun je ervoor zorgen dat je kleine het sneller afleert door een van de bovenstaande tips toe te passen.

Beeld: iStock.com/LeManna

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender