Peuterpuberteit: hoe ga je er zelf mee om als ouder?
Het begint vaak rond de leeftijd van twee jaar: de peuterpuberteit. Welkom in de wereld van driftbuien: schreeuwen, stampen en op de grond liggen krijsen. Hoe normaal het ook is, als ouder kan je je soms toch schamen voor het gedrag van je kind. Ook kan het je enorm frustreren dat het zo vaak of zo lang duurt. Boosheid of uitputting liggen ook op de loer. Hoe jij met je peuter om kan gaan, daar staan websites vol mee, maar hoe deal jij met jezelf?
Beoordeeld door
Elsbeth VermeulenPsycholoog bij De Oudertelefoon
De peuterpuberteit
Tijdens de peuterpuberteit wordt de wereld ontdekt en de grenzen verkend. Peuters krijgen steeds meer een eigen wil, willen dingen zelf bepalen, kiezen en doen. En dat gaat gepaard met āpuberā gedrag: driftbuien, niet luisteren en nee zeggen. Dit is de weg naar onafhankelijkheid. Niet alles lukt jouw peuter al, of hij weet zich niet goed uit te drukken en zich beheersen lukt natuurlijk helemaal nog niet. Met als resultaat stampen, schreeuwen, boosheid, bijten of het klassieke voorbeeld van een krijsend kind op de grond bij de supermarkt. Een peuter kan wel tot drie driftbuien per dag hebben op het hoogtepunt van de peuterpuberteit, dat is heel normaal, maar niet heel makkelijk.
Hoe overleef ik drie driftbuien per dag?
Een peuter die flink pubert en vol in de nee-fase zit, kan ook jou uitputten. Het is heel belangrijk om op jezelf te blijven letten. Praat hier ook over met jouw partner. Waar vind jij je ontspanning? Waar laad jij weer van op? Met wie kan je hierover praten? Is er iemand die je kan inschakelen voor de zorg van jouw peuter, zodat je zelf even tot rust kan komen? Of check deze 7 ontspanningstips voor moeders.
Gek word je ervan, van al dat peuter protest
De driftbuien kunnen er goed inhakken, je kan echt moeite krijgen om je eigen boosheid onder controle te houden. Je kan woede voelen naar je kind, omdat het gedrag zo onvoorspelbaar en onredelijk kan zijn. Weet dat je grenzen mag stellen aan het gedrag van je kind, want dat is ook wat hij moet gaan leren, maar deze aanpak heeft geen direct effect. En dat kan dan weer frustrerend zijn. Bedenk voor jezelf waar jij een uitlaatklep hebt voor jouw woede of frustratie, want je moet misschien nog wel een tijdje door met de driftbuien. Waar kan jij even afreageren? Met wie kun je praten? Kan je je peuter op een veilige manier even alleen laten, zodat je even tot jezelf kan komen?
Kan je er al (bijna) om lachen?
Je peuter ontwikkelt zich razendsnel. Die driftbuien horen daar bij. Als je het van een afstandje bekijkt, kan je er misschien stiekem ook al wel een beetje om lachen. Probeer ook te focussen op de goede, positieve momenten op een dag. Want wat kan jouw kind ook grappig zijn, vertederen, jouw liefde en knuffels nodig hebben. Kijk eens fotoās terug van mooie momenten als je het even een beetje kwijt bent. En houd vast aan het idee dat het hoogtepunt van de peuterpuberteit snel voorbij is.
Andere ouders over de peuterpuberteit
Weet dat je niet de enige bent die moet dealen met de peuterpuberteit. Op WIJ.nl vind je talloze persoonlijke verhalen van ouders. Lees het herkenbare verhaal van Lidy in ‘Een dag uit het leven van een relpeuter’. Ontdek Annettes ervaringen in ‘Twee is echt nee: de peuterpuberteit is begonnen’ en lees Judiths luchtige blog ‘5x als je peuter een echte draak wordt’.
Wanneer hulp zoeken?
Op zoek naar een luisterend oor? Je kunt met al je vragen en zorgen over het ouderschap terecht bij De Oudertelefoon. Dit kan telefonisch of via de chat. De Oudertelefoon is gratis en biedt anonieme ondersteuning voor iedere ouder en opvoeder.
Maak je je echt ernstige zorgen over het gedrag van je peuter? Wordt het niet beter of houd je het zelf niet langer vol? Neem dan contact op met het consultatiebureau of je huisarts en bespreek je twijfels. Zij kijken met je mee of er andere hulp nodig is.
Ontdek meer tips en adviezen van deskundige Elsbeth Vermeulen.