Mijn kind heeft voorkeur voor een ouder

Mijn kind heeft voorkeur voor een ouder

Soms ontwikkelen kinderen een sterke voorkeur voor één ouder, terwijl ze zich afkerig opstellen tegenover de ander. Freud heeft deze ontwikkeling beschreven aan de hand van de tragedie van Oedipus. Hoe ga je om met de gevoelens van je kind in deze emotionele periode?

In de klassieke tragedie van Sophocles trouwt Oedipus met zijn moeder, nadat hij zijn vader heeft vermoord. De beroemde psychiater Sigmund Freud heeft deze tragedie gebruikt om een specifieke relatie te beschrijven, die tussen kinderen en hun ouders tot ontwikkeling kan komen. Volgens Freud ontwikkelen veel kinderen op een bepaald moment een hevige, aan adoratie grenzende voorkeur voor de ouder van het andere geslacht. Omdat deze echter al een relatie heeft met de andere ouder, gaat het kind de ander onbewust beschouwen als een vervelende concurrent. Die zou hij het liefst uit de weg werken, zodat hij de geliefde ouder voor zich alleen heeft.

Heftige emoties

Deze ontwikkeling kan zich al voor de tweede verjaardag van je kleine voordoen, maar is ook bij drie- en vierjarigen geen zeldzaam verschijnsel. Hoe heftig deze gevoelens zich openbaren en hoe lang ze standhouden, verschilt per kind. Het kan echter een zeer intense ervaring voor je kind zijn, waarbij hij heen en weer wordt geslingerd door gevoelens van liefde, jaloezie, schuld en angst. Juist omdat deze fase zo’n heftige uitwerking op je kind kan hebben, is het belangrijk dat je er op een goede manier mee omgaat.

Neem je kind serieus

Wanneer je als favoriete ouder de gevoelens van je dreumes met een grapje verwerpt, heeft dit een averechts effect. Hij zal er alleen maar jaloerser van worden en de ander steeds meer als een echte concurrent gaan zien. Ga echter niet zover in je ernst dat je kwaad wordt op je kleine. Daar kan hij weer hevige schuldgevoelens en angsten voor de andere ‘concurrerende’ ouder aan overhouden.

Speel het spel niet mee

Het is moeilijk om je niet gevleid te voelen als je kind zegt dat hij later met je wil trouwen. Je kunt dan ook de neiging hebben om het spelletje met hem mee te spelen. Alleen is het voor je kind geen spel. Hij zal zich verraden voelen als je later je belofte weer terugtrekt. Bovendien kan hij last krijgen van sterke schuldgevoelens tegenover de ander, als je zijn gevoelens bevestigt.

Laat de ouder waarvoor je kind een voorkeur heeft een sterke rol vervullen

Psychologen stellen dat het niet verstandig is, wanneer de ‘concurrerende ouder’ zich extra begripvol opstelt tegenover de afwijzende kleine. Je kind krijgt zo het gevoel dat deze ouder niet man of vrouw genoeg is om zijn of haar rol te vervullen. Dit maakt hem bang en geeft hem het gevoel dat hij de rol van deze ouder te veel heeft ondermijnd. Stel je dus resoluut op en laat niet met je sollen. Zo krijgt je dreumes een goed voorbeeld, waar hij zich later weer aan kan spiegelen.

Laat niet met je sollen

Nu je weet door welke gevoelens je dreumes wordt overweldigd, heb je misschien de neiging om je toegeeflijk op te stellen. Toch is het niet verstandig om je kind elk moment met je partner te laten verstoren. Het is juist goed om je kind er zo nu en dan ook op te wijzen dat hij jullie stoort en hem vriendelijk, maar beslist te vertellen dat jij en je partner graag even met z’n tweeën willen zijn. En hoe moeilijk het ook is, die peuterpuberteit gaat ook weer voorbij.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender