Wanneer gaat je kind leren lopen?

Wanneer gaat je kind leren lopen?

Je kind kan goed zelfstandig staan en is klaar voor de eerste losse stapjes. Een echte mijlpaal in zijn ontwikkeling. Het ene kind loopt eerder zelfstandig dan het andere. Gun je kind zijn eigen tempo. Welke fases doorloopt hij en hoe kun je hem stimuleren zonder te pushen?

Heeft je kind staan goed onder de knie en lijkt hij toe aan de volgende uitdaging? Houd je camera maar paraat, want de historische eerste stapjes komen eraan! Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. De ene dreumes leert sneller lopen dan de andere.

Leren lopen: wanneer begint je kind ermee?

De meeste kinderen beginnen hiermee tussen de 10 en 18 maanden. Het eerste signaal is als hij zich optrekt (gemiddeld met 9 maanden). Maakt je kind nog geen aanstalten? Maak je geen zorgen. Bedenk je maar dat met 24 maanden nagenoeg alle kinderen lopen. Het heeft zelden te maken met een medische afwijking of ontwikkelingsachterstand. Jouw kind is gewoon nog niet zo geïnteresseerd in deze manier van voortbewegen of er nog niet aan toe. Waarschijnlijk ontwikkelt hij zich ergens anders sneller in, bijvoorbeeld in de fijne motoriek of in het leren praten.

Hoe lang duurt leren lopen?

Bijna elk kind doorloopt een paar fases vóórdat hij de eerste stapjes zelfstandig zet. Dit gebeurt in een vaste volgorde, aan de hand van zijn lichamelijke ontwikkeling. Pas als hij het ene goed onder de knie heeft, volgt de volgende fase. Het kan zijn dat hij in het ene stadium wat langer blijft oefenen, dan het andere. Dit verschilt per kind.

Fase 1: lopen langs objecten

Nadat je kind zich kan optrekken, bijvoorbeeld aan de spijlen van de box of een (stevige) tafel, zet hij zijwaartse stapjes langs dit object. Hij houdt zich met beide handjes vast en schuifelt langs de rand. Hij leert zijn gewicht meer naar de voetjes verplaatsen en durft zijn handjes over elkaar te verplaatsen. Dit betekent dat hij een moment alleen op zijn voetjes balanceert.

Fase 2: afstanden overbruggen

Heeft hij dit onder de knie, dan probeert hij kleine afstanden te overbruggen. Hij houdt zich wel nog met één handje vast, voor hij loslaat. Je ziet hem enkele momenten met losse handen staan en een stapje zetten. Heeft hij de helft overbrugt, dan laat hij zich iets naar voren vallen en pakt hij met beide handjes zijn nieuwe steunpunt. Als hij eenmaal de helft van de afstand heeft afgelegd, laat hij zich iets naar voren vallen en grijpt hij met beide handen het nieuwe steunpunt vast.

Fase 3: zelfstandig lopen

In deze derde fase op weg naar zelfstandig lopen, worden de afstanden tussen de objecten groter en maakt hij meer losse stappen. Hij werkt nu vooral aan zijn evenwicht en coördinatie. Hij leert zich zelfstandig oprichten, zonder steun, vindt zijn balans en dan is het Grote Moment daar. Hij zet zijn eerste stapjes. Heb je de camera bij de hand? Vanaf nu gaat het snel: die paar kleine stapjes worden er al snel meer. Je kind leert bukken om iets op te pakken en richt zich weer op. Hij oefent met achteruit lopen, leert springen en voor je het weet rent hij naar je toe!

Welke hulpmiddelen wel en niet gebruiken bij het leren lopen?

Er zijn diverse hulpmiddelen op de markt die je kind ‘helpen’ bij het leren lopen. Denk aan een loopstoeltje of loopwagen. Maar is het gebruik daarvan wel verstandig? Een overzicht.

Loopstoeltje: liever niet

Met een loopstoeltje kan je baby zich snel door de kamer bewegen, ook als hij nog niet zelfstandig kan. En jij denkt misschien dat hij lopen hiermee sneller leert. Dat is niet zo. Je kind kan heus plezier hebben in het stoeltje, maar zet hem er niet te vaak in. Hij beweegt namelijk op zijn teentjes, waardoor de strekspieren zich sneller ontwikkelen. De kans bestaat dat je kind hierdoor ook op zijn tenen gaat lopen en niet op vlakke voet.

Loopwagen: doen

Waar je baby wel goed zijn balans mee kan oefenen, is de loopwagen. Het geeft de juiste ondersteuning en verbetert de motoriek. Je kunt ook voor een poppenwagen kiezen.

Op welke schoenen leren lopen?

Om te leren lopen heeft je kind geen schoenen nodig. Op blote voetjes gebruikt hij zijn tenen voor meer grip op de grond en de hielen voor stabiliteit. Dit versterkt de spierontwikkeling en hij leert op de juiste manier staan. Pas als je echt met je kind buiten gaat lopen, hoef je hem schoenen aan te doen. Dit beschermt de voetjes tegen kou en verwondingen. Tot die tijd kun je hem op blote voetjes laten oefenen of (antislip-)sloffen of -sokken aandoen. Hiermee glijdt hij minder snel uit als je thuis een gladde vloer hebt.

Beeld: iStock.com