Leren lopen

Leren lopen

Je kind heeft het staan goed onder de knie en lijkt toe aan de volgende uitdaging. Houd je camera maar klaar: de historische eerste stapjes komen eraan! Elk kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. De ene dreumes leert dan ook sneller lopen dan de andere.

Dat zegt niets over intelligentie of fysieke vaardigheden. Als je kleine nog totaal geen aanstalten maakt om te gaan lopen, terwijl zijn leeftijdsgenootjes al parmantig rondstappen, is het meestal niet nodig om je zorgen te maken. Dit heeft maar zelden een medische oorzaak. Meestal is je kind op dat moment gewoon nog niet zo geĆÆnteresseerd in die manier van voortbewegen.

De stadia van het leren lopen

Je kunt een aantal verschillende fasen onderscheiden in het leren lopen. De meeste kindjes doorlopen alle stadia in de volgorde waarin ze hieronder worden besproken. Het verschilt per kind hoe lang hij over een bepaald stadium doet.

Lopen langs objecten

Aan het begin van dit leerproces trekt je kind zich op aan een object en schuifelt hij voorzichtig langs de rand. Daarbij houdt hij zich stevig vast met beide handjes en verschuift hij zijn handjes en voetjes tegelijkertijd. Langzamerhand leert hij om zijn gewicht meer naar zijn voeten te verplaatsen en durft hij zijn handjes over elkaar te verzetten. Daarbij steunt hij een momentje alleen op zijn voeten.

Afstanden overbruggen

Wanneer hij dit onder de knie heeft, zal je dreumes kleine afstanden gaan overbruggen. Hij zorgt er aanvankelijk wel voor dat hij zich altijd nog met Ć©Ć©n handje kan vasthouden. Vervolgens gaat je kind grotere afstanden overbruggen, waarbij hij soms met losse handjes een stapje maakt. Als hij eenmaal de helft van de afstand heeft afgelegd, laat hij zich iets naar voren vallen en grijpt hij met beide handen het nieuwe steunpunt vast.

Zelfstandig lopen

In de laatste fase worden de afstanden tussen de objecten steeds groter en zet je kind steeds meer losse stappen. Totdat hij uiteindelijk zelfstandig een lege ruimte oversteekt. Daarna kan je dreumes gaan werken aan zijn evenwicht en coƶrdinatie. Zo leert hij om te bukken en iets op te pakken tijdens het lopen, oefent hij het achteruit lopen en kan hij uiteindelijk zelfs rennen en springen!