Kind in nee-fase? Zo ga je om met een koppige peuter

Kind in nee-fase? Zo ga je om met een koppige peuter

Is het zover? De nee-fase bij je peuter? Wat je ook voorstelt, het antwoord is “nee!” Zelfs als je het idee hebt dat hij eigenlijk best mee zou willen werken. Het merendeel van de kinderen doorloopt net na hun eerste verjaardag opstandige fase in hun ontwikkeling. Je eerder zo gewillige en meegaande kleine verandert in die periode in een rebelletje dat al je verzoeken en opdrachten afwijst. Hij stribbelt tegen en roept voortdurend “nee”. Veel ouders vragen zich af waar dat aan ligt.

Peuterpuberteit

Deze fase staat aan het begin van de zogenaamde ‘peuterpuberteit’. In die periode ontwikkelt je kind voor het eerst een eigen ego en een duidelijke persoonlijkheid. Als baby was hij volledig van jou afhankelijk en deed hij alles wat jij wilde. Nu ontdekt hij zijn eigen zelfstandigheid en verzet hij zich tegen jouw autoriteit. Hij kijkt hoe ver hij kan gaan en test zo zijn en jouw grenzen.

Zo kun je omgaan met nee-fase bij je kind

Eén van de manieren waarop je peuter zich verzet tegen jouw autoriteit, is door vaak en veel “nee!” te roepen in reactie op wat jij zegt. Dat doet hij dus niet om vervelend te zijn, maar is het resultaat van een natuurlijke ontwikkeling die hij niet kan onderdrukken. Het is belangrijk dat je hier op een verstandige manier mee omgaat. Je dreumes bouwt op deze momenten immers aan de fundamenten van zijn persoonlijkheid. De onderstaande adviezen kunnen je helpen om op een positieve manier om te gaan met de ’nee’s’ van je kleine.

  • Reageer rustig
    Het is niet altijd makkelijk om je geduld te bewaren wanneer je dreumes voor de zoveelste keer niet mee wil werken. Toch is het beter om niet kwaad te worden. Dat maakt het verzet van je kind vaak alleen maar heviger en kan makkelijk leiden tot een driftbui. Misschien helpt het als je bedenkt dat hij er zelf ook weinig aan kan doen.

  • Geef je kind een keuze
    Je stimuleert de zelfstandigheid van je kind als je hem in plaats van slechts één, meerdere opties biedt. Bovendien is de kans dat hij met “Nee!” reageert dan aanzienlijk kleiner. Vraag dus: “Wil je een hapje doperwtjes of een hapje aardappeltjes?” in plaats van “Wil je nog een hapje?”. Omdat je kleine zo het gevoel krijgt dat hij beslist wat er gebeurt, zal hij minder snel dwars gaan liggen.

  • Leid hem af
    Vaak is het helemaal niet nodig om je kleine een vraag te stellen waarop hij met “Nee!” kan antwoorden. Als hij in bad moet, hoef je hem dat niet te vragen. Je kunt hem gewoon al babbelend mee naar boven nemen, uitkleden en in bad zetten. Dat werkt het beste als je ondertussen een spelletje doet of doorgaat op datgene waar je dreumes toch al mee bezig was.

  • Wees resoluut
    Er zijn momenten waarop je absoluut geen discussie kunt gebruiken en iets gewoon moet gebeuren. Dan kun je je kleine maar het beste voor een voldongen feit stellen. Zo leert hij tegelijkertijd dat er bepaalde grenzen zijn en dat jij in een aantal gevallen het laatste woord hebt.

Hoelang duurt nee-fase bij je kind?

Fijn dat je weet hoe je ermee om kunt gaan, maar je weet natuurlijk veel liever hoelang deze nee-fase nog duurt. Vervelend genoeg is daar geen eenduidige antwoord op te geven. Het kan drie maanden duren, maar het kan ook de gehele peuterpuberteit voorkomen. En die duurt van zo ongeveer z’n achttiende maand tot het begin van de kleutertijd. Maar onthoud: het is natuurlijk vervelend, al is het ook goed dat je kind leert nee te zeggen. Zo leert ‘ie namelijk zijn grenzen aan te geven en wordt bewust van zijn eigen identieit. Dus ja, het is toch ook ergens goed voor, die nee-fase.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender