Je kind leren vallen en zo letsel voorkomen
Je kind ontwikkelt zich door lekker te bewegen en spelen. Dat is goed voor z’n motorische ontwikkeling, maar hij leert zo ook of hij een bepaalde risico wel of niet durft te nemen. Af en toe gaat ‘ie dan eens onderuit, maar de val op zich is helemaal niet erg. Sterker nog: vallen is een belangrijk deel van opgroeien. Zéker als je je kinderen leert hoe ze een val moeten opvangen.
Samen met VeiligheidNL
‘Haal ik de volgende sport van het klimrek?’, ‘Kan ik zo hard het bochtje om?’. (Risicovol) spelen helpt kinderen deze inschatting steeds beter te maken. Maar natuurlijk gaat het soms mis, met een flinke val tot gevolg. Er komen helaas dan ook aardig wat kinderen op de eerste hulp terecht met een breuk of (licht) hersenletsel opgelopen door een val. Als ze weten hóe ze moeten vallen, is dat risico kleiner.
Hoe vaak vallen kinderen?
Kinderen vallen, dat hoort erbij. Op zich is dat niet erg, maar aangezien een ongeluk in een klein hoekje zit, is het fijn om te weten wáár je extra op moet letten. Uit cijfers van VeiligheidNL blijkt dat:
- 0 tot en met 3-jarigen vooral vallen van een vaste trap, zitmeubel, het (ouderlijk) bed en een speeltoestel.
- 4 tot en met 11-jarigen vooral vallen van een speeltoestel.
- 12 tot en met 18-jarigen vooral vallen tijdens sporten of van een fiets.
Opvallend is dat het mis blijkt te gaan tijdens alledaagse activiteiten, daar waar je het niet gelijk verwacht. Kinderen lopen vaker ernstig letsel op na een val van de trap dan na een val van de fiets. En er belanden meer kinderen tussen de 4 en 8 jaar op de eerste hulp door een val van een speeltoestel dan door een ongeval tijdens de gymles.
Waarom vallen kinderen?
Dat vallen de belangrijkste oorzaak is van letsel bij kinderen is geen kwestie van domme pech. Er zijn drie belangrijke oorzaken waarom kinderen meer vallen én waarom ze ook letsel oplopen na een val. Kinderen bewegen tegenwoordig veel te weinig, wat leidt tot:
- Verslechterde motorische vaardigheden
Kinderen bewegen steeds minder. Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 4 kinderen een motorische achterstand heeft. Door te weinig beweging zijn zij minder lenig en hebben ze minder kracht om een klap op te vangen, maar vooral door een mindere coördinatie (lichaam aansturen) vallen zij sneller en minder goed. Ze lopen daardoor een groter risico om letsel op te lopen na een ongelukkige val. - Overgewicht
Een kind dat zwaarder is en zijn val wil stoppen door de handen uit te steken, krijgt meer gewicht op zijn pols en zal daardoor een zwaardere polsblessure oplopen dan een lichter kind. - Niet weten hoe ze een val moeten opvangen
Kinderen doen te weinig bewegingservaring op om hun eigen lichaam goed te leren kennen en hun grenzen te ontdekken. Daardoor weten ze niet goed hoe ze een val moeten opvangen. Door hier aandacht aan te besteden, kan er veel letsel worden voorkomen. En misschien wel net zo belangrijk: kunnen kinderen met meer plezier bewegen.
Leer je kind veilig vallen
Letsel bij kinderen als gevolg van een val kan voorkomen worden, als je je kind leert om veilig te vallen. Kinderen die goed leren vallen, leren hoe ze niet op hun hoofd vallen en hun armen niet uitstrekken in de valrichting, waardoor de kans op hoofdletsel en polsbreuken afneemt. Dit betekent dat ze hun natuurlijke reactie om hun spieren aan te spannen en hun armen uit te steken moeten afleren.
Het veranderen van de (natuurlijke) reactie doe je natuurlijk niet zomaar even, hiervoor moet je vooral héél veel oefenen. Als ouder kun je je kind vanaf circa drie à vier jaar hierbij helpen. Met heel simpele én speelse oefeningen van VeiligheidNL, is het voor je kind én jou hartstikke leuk om veilig te leren vallen! Uit onderzoek blijkt dat als kinderen echt veilig leren vallen door middel van oefeningen en deze ook blijven herhalen, de kans op letsel met maar liefst vijftig procent verminderd! En het heeft nog meer voordelen. Je kind:
- is minder bang om te vallen;
- krijgt meer zelfvertrouwen;
- heeft een sterker gevoel van zelfredzaamheid;
- zal met meer plezier aan spel- en bewegingsactiviteiten deelnemen;
- ervaart een positieve invloed op zijn sociale leven (samen spelen en bewegen, fair play).
Wil je meer weten over de valongevallen in en om huis? Lees verder op VeiligheidNL.