Je kind in de stress door Sinterklaas: 6 tips tegen Sintstress

Je kind in de stress door Sinterklaas: 6 tips tegen Sintstress

Sinterklaas is weer in het land en dat betekent extra veel gezelligheid. Voor je kind is dit vooral een hele spannende periode en dit kan zelfs uitmonden in ‘sintstress’. Zo kan je kind angstig zijn, niet kunnen slapen, van spanning (weer) in zijn broek of bed plassen en extreem druk gedrag vertonen. Om dan nog maar niet spreken over de ellenlange verlanglijstjes die bij jou misschien weer voor stress zorgen. Hoe ga je hier het beste mee om als ouder? WIJ geeft je zes tips tegen sintstress!

Hoe merk je dat je kind last heeft van sintstress?

Merk jij de volgende klachten en symptomen bij je kind in de periode rond Sinterklaas? Dan heeft je kind vrijwel zeker last van meer stress door de komst van Sinterklaas. Ook kan je kind gevoeliger zijn voor dit soort spannende tijden, omdat hij misschien hoogsensitief is. Bij sintstress kun je de volgende klachten en gedrag gaan merken:

  • Je kind is drukker dan normaal en kan zich slecht concentreren.
  • Je kind heeft een kort lontje, huilt snel en is vaker boos.
  • Je kind stelt enorm veel vragen.
  • Je kind kan slecht slapen, is veel wakker en vermoeid.
  • Je kind heeft (weer) plasongelukjes zoals bedplassen of plast vaker in zijn broek.
  • Je kind klaagt over buikpijn, hoofdpijn en/of misselijkheid (of geeft zelfs over).

6 tips tegen sintstress bij je kind

Is je kind anders dan normaal en signaleer jij bovenstaande symptomen. Volg deze zes tips en maak van Sinterklaas weer een relaxed feest voor je kind én voor jou.

1. Plan niet teveel activiteiten

Zodra de Sinterklaas-periode aanbreekt, wordt je overspoeld door leuke activiteiten. In het dorp, stad, opvang, werk, familie of vrienden. Overal is wel iets te doen wat met Sinterklaas te maken heeft. Pas echt op voor overkill en plan je momenten bewust. Ga je teveel activiteiten af met je gezin in een korte periode dan kan dit veel stress en spanning bij je kind opleveren. Verplaats je in je kind. Hoe vond jij het vroeger als je Sint en Piet zag? Precies, dat kon best eng zijn. Bedenk goed: je hoeft niet overal aan deel te nemen. Ga hier bewust mee om en let goed op het gedrag van je kind als je iets wilt ondernemen.

2. Zorg voor structuur

Door al die leuke activiteiten gaat je kind misschien later naar bed en eet je op andere tijden? Probeer zo min mogelijk af te wijkt van de normale structuur. Zorg voor dezelfde eet- en bedtijden en dat je kind goed uitgerust is als jullie een activiteit gaan ondernemen. Hoe meer vermoeider je kind is, hoe slechter hij de spanning kan handelen. Ook als het ’leuke’ spanning is.

Extra tip Zorg voor een scheurkalender om de nachten af te tellen naar pakjesavond en om bijvoorbeeld aan te geven wanneer je kind zijn schoen mag zetten. Knutsel de kalender samen, leuk toch?!

3. Veel energie? Zorg dat je kind kan ontladen

Springt er een hyper klein pietje door het huis? Niet zo gek als Sinterklaas je allemaal pakjes beloofd via al die filmpjes. Ga op de momenten dat je kind erg druk is naar buiten. Ga een wandeling maken, fietsen, naar de speeltuin en zorg dat je kind even lekker kan ontladen. En daarbij: een frisse neus halen en bewegen is sowieso gezond. Een mooie win-win!

Accepteer de angst bij je kind. Daar hoort ook het broek- of bedplasssen bij. Dat kan vervelend zijn en ineens de kop weer opsteken. Accepteer het en blijf rustig. Dit gaat vanzelf over als je kind weer meer ontspannen is.

4. Je kind bepaalt de afstand, niet jij

Loop je door de supermarkt en verschijnt daar ineens een vrolijke Piet tussen de schappen. Het kan in deze periode zomaar gebeuren. Trek je kind er dan niet in al je enthousiasme heen, maar zorg voor de juiste afstand. Je kind kan erg schrikken van deze indrukwekkende verschijning. Kijk eerst even hoe hij reageert en laat je kind wennen aan de situatie. Blijf zelf rustig en vraag of je kind wat dichterbij wilt of niet. Je kind bepaalt de afstand.

5. Doen: schoen overdag zetten

‘Mam, komt Piet dan ’s nachts in ons huis?’ Dit lijkt een hele onschuldige vraag, maar bedenk goed dat je kind het harstikke eng vindt als er een indringer ’s nachts jullie schoenen gaat vullen. Tip: zet jullie schoenen overdag. Bijvoorbeeld voor je kind naar school gaat of voor jullie de deur uitgaan. Bij thuiskomst gaan jullie kijken en wat blijkt: Piet is geweest! Het is op deze manier een stuk minder eng voor je kind.

6. Wees duidelijk en realistisch over cadeau’s

Je kunt een hoop drama voorkomen als je duidelijk bent tegen je kind over wanneer hij zijn schoen mag zetten en hoeveel cadeau’s hij mag vragen aan Sinterklaas. Het heeft geen zin om folders weg te gooien, want de informatie over speelgoed bereikt ze tegenwoordig overal. Wees daarbij duidelijk over pakjesavond. Geef aan dat je kind niet alles kan vragen en zeker niet alles kan krijgen van Sinterklaas. Duidelijkheid is key.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender