Is het normaal dat mijn kind een ander kind bijt?
Een kind ontwikkelt zich in een razend tempo en voor je het weet breekt er alweer een nieuwe fase aan. Het kan dan zomaar gebeuren dat je altijd lieve dreumes of peuter ineens andere kinderen begint te bijten. Waarom doet een kind dat en is dat wel normaal? En wat kun je eraan doen? WIJ zocht het uit.
‘Mijn zoontje bijt ineens kinderen’
Elle’s zoontje James (bijna 2) bijt sinds kort andere kinderen als die in zijn buurt komen, zo vertelt ze aan WIJ. “James lijkt niet te begrijpen dat hij andere kinderen daar pijn mee doet. Op de kinderopvang hebben ze hem al twee keer apart gezet, omdat hij al vier kinderen hard gebeten had. Als ik hem thuis probeer te corrigeren en boos wordt dan begint hij soms te lachen?! Wat kan ik hieraan doen? En hoe kan ik zorgen dat hij snapt dat dit soort gedrag niet hoort? Is dit normaal?”
De experts: ja, het hoort er soms bij
Volgens experts is het gedrag van het zoontje van Elle normaal in die leeftijd. Jonge kinderen bijten vaak, omdat ze nog niet goed kunnen vertellen wat ze willen. Dit komt veel voor bij kinderen tot vier jaar en met een piek rond de twee jaar. Sommige kinderen proberen het een keer uit, anderen bijten regelmatig. Het kan gebeuren dat een kind jou, een broertje, zusje of andere kinderen bijt, bijvoorbeeld op de opvang, zoals in het geval van het zoontje van Elle. Dat is dus normaal gedrag en gaat vanzelf over.
Waarom bijt een kind?
Je vraagt je natuurlijk af, waarom doet een kind dit? Er zijn een aantal oorzaken.
- Bijten kan uit onmacht komen, omdat ze boos, bang of jaloers zijn. Ze kunnen zich nog niet goed uiten en hebben nog niet genoeg woorden om te zeggen wat ze willen of voelen.
- Ook kunnen ze bijten uit liefde, omdat ze bijvoorbeeld hun broertje of zusje heel lief vinden of contact zoeken met een ander kind.
- Soms bijten kinderen omdat ze aandacht van jou willen of omdat ze overprikkeld zijn.
Jonge kinderen bijten niet bewust om iemand pijn te doen. Ze begrijpen nog niet dat hun gedrag pijn veroorzaakt. Soms zie je zelfs een tandafdruk in een arm of been, wat vervelend kan zijn voor de ander. Maar bijten is vaak een manier voor jonge kinderen om te communiceren als ze gefrustreerd zijn.
Hoe reageer je als je kind bijt?
Het is belangrijk om rustig te blijven als je kind bijt. Reageer met een korte, duidelijke boodschap zoals: āBijten doet pijn, dat mag niet.ā Laat zien dat het gedrag niet wordt geaccepteerd, zonder boos te worden. Benoem daarna wat er aan de hand is, bijvoorbeeld: āJe bent boos omdat je dat speeltje wilt,ā of āJe bent gefrustreerd omdat het niet lukt.ā Zo help je je kind zijn emoties te herkennen en te benoemen.
Haal je kind even uit de situatie, niet als straf, maar om te kalmeren. Geef daarna extra aandacht aan het gebeten kind. Dit helpt je kind te begrijpen hoe het gedrag anderen beĆÆnvloedt. Let ook op wanneer je kind meestal bijt - misschien gebeurt het als je kind moe is of meer aandacht wil. Als je dit weet, kun je het bijten helpen voorkomen.
Hoe voorkom je bijten?
Probeer je kind andere manieren aan te leren voor bijten. Help hem te zeggen wat hij wil, bijvoorbeeld: “Mag ik de auto?” in plaats van bijten uit frustratie. Als je kind bijt uit liefde, kun je hem leren een kusje of knuffel te geven in plaats van te bijten. Zorg ervoor dat je consequent reageert, zodat je kind leert wat wel en niet mag.
Als je kind bijt op de kinderopvang bespreek dan met de leidsters hoe jullie samen kunnen helpen om dit gedrag te verminderen. Blijf consistent in je aanpak, zowel thuis als op de opvang. Bijten is meestal een fase, en met de juiste begeleiding zal je kind leren beter met emoties om te gaan en te stoppen met bijten.
Bron: Psychogoed