Friemelen aan de geslachtsdelen

Friemelen aan de geslachtsdelen

Kleine kinderen onderzoeken alles, waarbij ze natuurlijk beginnen met hun eigen lichaam. Als hij zijn teentjes, handjes en naveltje heeft gehad, komt hij vanzelf terecht bij zijn geslachtsdelen. Dat is dan ook niets om je zorgen over te maken. Daarbij komt dat jonge kinderen erg zintuiglijk zijn ingesteld. Ze beleven veel plezier aan hun lichaam en genieten van alles wat ze proeven, ruiken en vooral voelen. Je zult vast wel hebben gemerkt hoe ongegeneerd en vol overgave je kleine kan genieten van jouw kietelaanvallen en knuffels. Zo geniet je kind ook van het prettige gevoel dat hij krijgt als hij zijn geslachtsdelen aanraakt.

Wanneer je deze twee gegevens combineert, begrijp je volledig waarom je kind de neiging heeft om aan zijn geslachtsdelen te friemelen. Toch vinden veel ouders het gênant wanneer ze hun kleine dit zien doen. Vooral wanneer het gebeurt in de aanwezigheid van anderen dan gezinsleden.

Zindelijkheidstraining

De meeste kinderen ontwikkelen de gewoonte van het friemelen aan hun geslachtsdelen al tijdens hun babytijd. Alleen valt het dan vaak minder op. Hun geslachtsdelen worden het merendeel van de tijd bedekt door een luier, waardoor je kleine er niet bij kan. Zodra je kind vaker zonder luier rondloopt, krijgt hij steeds meer gelegenheid om van zijn aandrang een gewoonte te maken. Dat is vaak op het moment dat je kind begint met zindelijkheidstraining.

De zindelijkheidstraining zorgt er verder voor dat je kind meer bewust raakt van zijn onderlichaam dan voorheen. Op die manier kan de training ook de aanleiding vormen voor het ontdekken en betasten van zijn geslachtsdelen. Overigens ontwikkelen jongetjes deze gewoonte vaker dan meisjes. Zij hebben niet alleen meer om te betasten, maar ook de extra ontdekking dat hun piemeltje hard wordt als ze eraan friemelen.

Hoe ga je ermee om?

Veel ouders voelen zich zoals gezegd erg ongemakkelijk wanneer hun kind regelmatig met zijn geslachtsdelen speelt. Ze vragen zich af hoe ze daarmee om moeten gaan. Hieronder enkele tips:

Niet straffen, maar negeren of afleiden

Wanneer je duidelijk je afkeuring laat blijken of je kind straft wanneer hij met zijn handjes in zijn broek zit, heeft dat tot gevolg dat hij zijn geslachtsdelen gaat zien als slecht en verboden. Dat kan leiden tot allerlei psychische problemen die hem zijn hele leven lastig kunnen blijven vallen.

Je kunt zijn gefriemel het beste maar gewoon negeren. Het kan immers geen kwaad. En als hij ouder wordt, gaat hij het vanzelf zien als iets wat hij alleen doet als hij in zijn eentje is. Mocht je je er nu erg aan storen, dan kun je ook proberen om hem af te leiden met een spelletje waarbij hij zijn handjes nodig heeft. Doe dat echter niet te vaak. Je kind snapt dan immers al snel dat het eigenlijk niet mag.

Lees ook: De zoons van blogger Annette zitten in de piemelfascinatiefase en dat gaat zo!

Maak het verschil duidelijk tussen priv├ę en openbaar

Je kunt je kind al vroeg leren dat er een verschil is tussen dingen die je alleen thuis doet en dingen die je in het openbaar doet. Daarbij hoort ook het friemelen aan je geslachtsdelen, net als bijvoorbeeld het in je neus peuteren. Zo voorkom je g├¬nante sc├Ęnes in de supermarkt of als je op visite bent.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender