De emotieregulatie van je kind: alles wat je moet weten

De emotieregulatie van je kind: alles wat je moet weten

Je kind is boos omdat er gewacht moet worden totdat hij aan de beurt is om te schommelen. Herkenbaar? Op zo’n moment leert je kind emoties herkennen én reguleren. Maar hoe help je hem om zijn gevoelens gezond te uiten en ermee om te gaan?

Wat is een emotieregulatie?

Emotieregulatie betekent dat je kind leert omgaan met emoties. Hij leert zijn gevoelens herkennen en begrijpen. Ook ontdekt je kind wat helpt als hij boos, verdrietig of gefrustreerd is. Zo leert hij zichzelf te kalmeren en op een fijne manier te reageren.

Waarom is emotieregulatie belangrijk?

Als je kleintje deze vaardigheid onder de knie heeft, helpt dat bij zijn welzijn en in het contact met anderen. Je kind snapt dan beter waar zijn gevoelens vandaan komen, vindt manieren om ermee om te gaan (ook wel copingstrategieën genoemd) en weet wanneer hij steun kan vragen aan iemand anders.

Hoe verloopt de emotionele ontwikkeling van je kind?

Vanaf jonge leeftijd leert je kind emoties herkennen en begrijpen. Dit gebeurt door wat hij zelf meemaakt én door de uitleg die jij en anderen geven. Zo ontdekt hij dat bepaalde situaties bepaalde gevoelens oproepen en dat anderen vaak op een vergelijkbare manier reageren. Door samen te praten over wat hij voelt en denkt, leert je kind stap voor stap woorden te geven aan emoties. Dat helpt hem om zijn gevoelens beter te herkennen en te begrijpen.

Je zult merken dat je kind, naarmate hij ouder wordt, emoties steeds beter leert herkennen. Hij begrijpt ook beter waarom hij zich op een bepaalde manier voelt. Baby’s herkennen vooral het verschil tussen blije, boze en neutrale gezichten. Peuters en kleuters leren basisgevoelens zoals blij, boos, bang en verdrietig herkennen. Langzaam maar zeker leert je kind ook woorden te gebruiken voor wat hij voelt en kan hij beter uitleggen waar die gevoelens vandaan komen.

Meer tips om je kind te helpen bij zijn emoties

Samen wegwijs in de wereld van emoties

Vind je het lastig om met je kind te praten over boosheid, verdriet of spanning? Het boek Emotieklets is dan écht een aanrader! Dit invulboek helpt je stap voor stap samen te ontdekken wat je kind voelt, op een luchtige en leuke manier.

Samen blader je door het boek, vul je in en praat je over wat er vanbinnen gebeurt.

Bestel hier

Zo herken je een goed ontwikkelde emotieregulatie

Een goed voorbeeld van emotieregulatie zie je wanneer je kind bezig is met een puzzel. Hij is geconcentreerd aan het puzzelen, maar kan het juiste stukje niet vinden. Vanbinnen voelt hij frustratie opborrelen. In plaats van dat hij boos wordt of de puzzel weggooit, stopt hij even en haalt diep adem. Hij merkt op wat hij voelt en bedenkt wat hij kan doen. Misschien vraagt hij om hulp aan jou of probeert hij het op een andere manier. Hij kijkt bijvoorbeeld nog eens goed naar de puzzel, legt hem even opzij of probeert het later opnieuw. Dat laat zien dat je kind zijn emoties herkent én ermee weet om te gaan.

Andere voorbeelden

Naast de puzzel zijn er natuurlijk nog veel meer situaties waarin emotieregulatie van pas komt. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Samen delen, samen spelen
    Je kind speelt met anderen en wil eigenlijk zijn speelgoed niet afstaan. Toch lukt het hem om zijn gevoel van weerstand te herkennen en te zeggen: “Jij mag zo ook.” Of hij vraagt of ze samen kunnen spelen.

  • Wachten op zijn beurt
    Eerst is zijn broertje aan de beurt op de tablet. Dat is niet makkelijk, want hij wil het liefst meteen zelf spelen. Toch blijft je kind rustig en zoekt hij iets anders om te doen.

  • Teleurstelling verwerken
    Je kind baalt flink omdat het feestje waar hij zich zo op had verheugd, niet doorgaat. Hij voelt zich verdrietig, en dat mag er gewoon zijn. Samen met jou bedenkt hij iets anders leuks om te doen.

  • Omgaan met boosheid
    Iemand pakt het speelgoed van je peuter af. Je kind wordt boos en balt zijn vuistjes. Maar in plaats van te schreeuwen of te slaan, haalt hij diep adem en zegt: “Dat was van mij.” Of hij vraagt hulp aan een volwassene.

5 tips om je kind te helpen met zijn emoties

Als ouder kun je een belangrijke rol spelen in de ontwikkeling van de emotieregulatie van je kind. Daarom hebben we handige tips voor je op een rijtje gezet om je daarbij te helpen.

1. Jij bent zijn voorbeeld

Je kind leert door jou na te doen. Als jij laat zien hoe je op een gezonde manier met je emoties omgaat, pikt hij dat op en gaat het zelf ook zo doen. Het is belangrijk dat je kind merkt dat het helemaal normaal is om emoties te voelen, maar dat er ook slimme manieren zijn om die emoties te beheersen.

2. Zijn emotie telt

Niemand kan voor jouw kind bepalen wat hij voelt. Laat je kind zien dat alle emoties er mogen zijn en er ruimte is om ze te uiten. Dat doe je door goed te luisteren, het gevoel te benoemen en op een meelevende manier te reageren.

3. Vertaal het gevoel in woorden

Is je kind verdrietig of boos? Benoem dit. Je kind vindt het vaak lastig om te weten welk gevoel hij precies ervaart. Door hem te helpen, bijvoorbeeld door te zeggen welk gevoel jij ziet, geef je woorden aan wat er binnenin gebeurt. Dat zorgt voor herkenning en rust.

4. Praat samen over emoties

Wist je dat kinderen die vaak over hun gevoelens praten, beter leren wat emoties zijn? Niet alleen bij zichzelf, maar ook bij anderen. Door regelmatig te benoemen wat je bij je kind ziet, help je hem om zijn eigen gevoelens beter te begrijpen.

5. Geef ruimte om te ontladen

Achter elke emotie zit iets: een behoefte, een wens of simpelweg spanning die eruit moet. Help je kind die gevoelens te begrijpen door samen te kijken wat er speelt. Geef hem ook de ruimte om te ontladen. Dat kan een dikke knuffel zijn, even huilen, boos stampen of tekenen wat hij voelt. Elk kind heeft zijn eigen manier. Ontdek samen wat werkt.

Bron: Nederlands Jeugdinstituut, Mentaalbeter

Deze pagina bevat affiliate links. Als je via deze links iets koopt, ontvangen wij een kleine commissie - zonder extra kosten voor jou.

Beeld: iStock.com/praetorianphoto

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender