Doorkomende kiezen: symptomen en hulp bij pijn

Doorkomende kiezen: symptomen en hulp bij pijn

Je kind krijgt zijn eerste tandjes wanneer hij ongeveer zes maanden oud is. Op zijn eerste verjaardag heeft een kind gemiddeld acht tanden, maar meer of minder kan natuurlijk ook. Na de tandjes wordt het tijd voor de eerste vier melkkiezen.

Wanneer komen de eerste kiezen door?

De eerste kiezen komen gemiddeld na 13 tot 19 maanden door. Hierbij verschijnen eerst de voorste kiezen aan beide kanten. De achterste kiezen in het melkgebit komen na gemiddeld 23 tot 31 maanden door.

Wat zijn de symptomen van doorkomende kiezen?

Het doorkomen van de melkkiezen kan je dreumes - net als bij de eerste tandjes - heel wat pijn en last bezorgen. Omdat de kiezen aanzienlijk groter zijn dan zijn tandjes, oefent een doorkomende kies veel meer druk uit op het tandvlees. Dat veroorzaakt ongeveer twee keer zoveel pijn. De pijn in zijn mond kan ervoor zorgen dat je kind wat hangerig en huilerig wordt. Zijn wang kan wat rood en opgezwollen zijn aan de kant waar de kies verschijnt.

Veel kleintjes verliezen tijdelijk hun eetlust, omdat ze het te pijnlijk vinden om wat te eten of om op een flesje te zuigen. Ook kan het zijn dat je kind slecht slaapt en ā€˜s nachts regelmatig wakker wordt van de pijn.

Hoe kun je de pijn verzachten bij doorkomende kiezen?

Bij aanhoudende pijn kun je bij de drogist middeltjes kopen die geschikt zijn voor jonge kinderen. Je kunt de pijn van doorkomende kiezen verzachten met Chamodent, een homeopathisch kindergeneesmiddel met vijf verschillende homeopathische bestanddelen die ook de bijkomende klachten opvangen. Je kunt ook een regulier geneesmiddel gebruiken, zoals Dentinox-druppels met lidocaĆÆne. Deze stof verdooft het tandvlees, waardoor de pijn minder wordt. Je kunt de druppels met een wattenstaafje maximaal vier keer per dag op de pijnlijke plaats aanbrengen. Je dreumes mag hierna drie kwartier niet eten of drinken, omdat anders de druppels wegspoelen. Andere manieren om de pijn bij doorkomende kiezen te verzachten:

  • Geef paracetamol
  • Druk en kou op het tandvlees voelen vaak erg prettig. Geef je kind daarom iets kouds om op te kauwen. Een koud en nat washandje kan bijvoorbeeld uitkomst bieden. Ook zijn er speciale bijtringen verkrijgbaar die je van tevoren kunt laten afkoelen in de koelkast. Zorg er wel voor dat je een bijtring koopt die geschikt is voor een kind dat al snijtanden heeft. Er zijn namelijk ook bijtringen van plastic, gevuld met vloeistof, waar een dreumes met een paar stevige snijtanden al snel doorheen bijt. Leg het washandje of de bijtring ook niet in het vriesvak: als iets te koud is, kan dit juist meer pijn veroorzaken aan het tandvlees.
  • Extra aandacht en liefde van jou helpt altijd als je kind zich niet lekker voelt!

Hoe kun je troost bieden aan je kind met doorkomende kiezen?

Natuurlijk kun je ook zelf met je vinger of met een theelepeltje het pijnlijke tandvlees van je kind zachtjes masseren. Zo merkt je dreumes meteen dat je bewust bent van zijn pijn en daar iets aan probeert te doen. Het gevoel dat zijn ouders hem willen helpen en troost bieden, maakt de pijn vaak meteen al wat minder. Door de pijn te benoemen en je kind veel te knuffelen, zal hij zich gesteund voelen.

Geen fles maar een beker

Wanneer de eerste kiezen van je kind doorkomen, wordt vooral zuigen erg pijnlijk. Als je kind gewend is om uit een flesje te drinken, kan dat tot gevolg hebben dat hij telkens na een paar tellen zuigen met een vertrokken gezicht zijn fles weigert. Om er toch voor te zorgen dat je kleintje genoeg vocht binnen krijgt, kun je hem het beste uit een beker laten drinken. Gaat uit een beker drinken nog wat lastig? Lees dan Van tuit naar gewone beker.

Ziek door doorkomende kiezen

Denk trouwens niet snel dat het wel aan zijn kiezen zal liggen, als je kind hangerig is en verhoging heeft. Het kan natuurlijk ook dat hij gewoon ziek is. Een kind dat niet wil eten en steeds met zijn handje over zijn wang en oor wrijft, kan bijvoorbeeld ook een oorontsteking hebben. Als je twijfelt, kun je het beste even contact opnemen met je huisarts.

Muts op ter bescherming

Tot slot nog een tip voor alle dreumesen die in de winter hun eerste kiezen krijgen. Kou op het tandvlees mag dan pijnverzachtend werken, kou aan het hoofdje kan de pijn juist verhogen. Vooral koude wind is funest bij kiespijn. Hou je kind daarom een paar dagen binnen en zorg ervoor dat - als je naar buiten gaat - je kind een warme muts en sjaal draagt die ook zijn wangen en kaken beschermt.