De tweede verjaardag

De tweede verjaardag

De tweede verjaardag van je kind is opnieuw een bijzondere mijlpaal. Hij wordt officieel peuter. Hoe vier je zijn verjaardag op een leuke manier? Wie nodig je uit? En wat voor cadeaus zijn geschikt?

Verjaardagsfeestje

Je weet het vast precies te vertellen: op welke dag valt de verjaardag van je kind? Afhankelijk daarvan kun je bepalen hoe je het wilt vieren. Valt het op een doordeweekse dag, dan zijn de mogelijkheden doorgaans meer beperkt. Is jouw kind thuis op zijn verjaardag en jij ook? Dan kun je er natuurlijk invulling aan geven zoals jij dit wilt.

Maar misschien is het nét de crèchedag en jouw werkdag. Zo is er minder tijd om visite te ontvangen. In dat geval kun je overwegen het feestje in het weekend daarvoor of erna te vieren. Je kind merkt het verschil niet en jij kunt je meer ontspannen voorbereiden. Op de dag zelf kun je je peuter natuurlijk wel zijn cadeau geven. Ook op de crèche kan hij zijn traktatie uitdelen en wordt er aandacht aan zijn verjaardag besteed.

Tip

Vind je het allemaal teveel? Je kunt ook besluiten met je gezin en eventueel enkele familieleden een weekendje weg te gaan. Quality time!

Uitnodigingen

Bedenk je wie je graag wilt uitnodigen. Opa’s en oma’s, ooms en tantes, vrienden met kinderen? Of misschien ook buren en crèchegenootjes? Voor je kind is het al snel druk genoeg. Afhankelijk van je eigen voorkeur en je (werk)agenda voor de dag zelf: vanaf hoe laat wil je de visite ontvangen? In de ochtend, na het middagslaapje of einde van de dag voor een verjaardagsborrel met een eenvoudige maaltijd erbij?

Tip

Je bepaalt zelf of je visite de hele dag welkom is. Het kan echter wel veel drukte geven zonder moment van rust voor je kind en jezelf.

Verjaardagcadeaus

Jij kent je kind het beste. Dus je hebt vast een idee voor een mooi cadeau! Een kind van 2 jaar heeft nog geen besef van waarde. Je maakt hem dus ook blij met een eenvoudiger cadeau waar hij net zoveel plezier aan beleeft. De mooie verpakking en het uitpakken zelf geeft minstens zoveel pret op deze leeftijd.

Maak van tevoren een verlanglijstje waar de visite uit kan kiezen. Zo krijgt je kind echt speelgoed dat bij hem past! Spaar je voor een groter cadeau als bijvoorbeeld een fietsje? Je kunt ook een bijdrage vragen aan het bezoek en het cadeau samen geven.

Lees ook: De leukste cadeau-ideeën voor een jongen van 2 jaar

Verjaardagstaart

Slingers en ballonnen horen bij een verjaardagsfeestje. Nét als een taart! Je kunt deze zelf maken. Of kleine cakejes bakken. Je kunt de kleine bezoekers deze laten versieren met slagroom en smarties bijvoorbeeld. Of bestel een speciale taart bij de bakker. Met een foto van je jarige uk. Of een persoonlijke tekst. Net wat jullie leuk vinden!

Een ander leuk idee is om de verjaardag op locatie te vieren. Ga naar de kinderboerderij of het park met een picknickmand en speelgoed. Of kies voor de kinderbioscoop of de speel-o-theek. Afhankelijk van het weer en je budget natuurlijk.

Verjaardagsspelletjes

Vier je de verjaardag thuis? Je kunt een aantal leuke spelletjes doen met de kinderen. Zoals stoelendans, grabbelton of ballonnen versieren.

Hapjes en drankjes

Taart en een snoepje horen bij een feestje. Toch wil je de kleine gasten ook iets gezonds voorschotelen. De kleine maag is zo gevuld, dus maak het jezelf niet té moeilijk.

  • Voor de hapjes kun je denken aan fruitspiesjes, minisandwiches, rauwkost met dipjes, vruchtenbowl, zoute crackertjes, blokjes kaas, etc.
  • Voor de drankjes kun je denken aan verse sapjes, kruidenthee en limonade. Je serveert in een onbreekbare beker met een rietje of stukje fruit voor een feestelijk effect.

Tip

Vergeet geen foto’s en/of filmpjes te maken! Zo kun je later terugkijken op een geslaagd verjaardagsfeest!

Lees ook: De leukste cadeau-ideeën voor een meisje van 2 jaar

Traktatie

Gaat je kind trakteren? Je kunt kiezen voor de eenvoud van een zakje koekjes of een mandarijn. Of je kunt uitpakken met een zelfgemaakte traktatie. Voor ideeën kun je op internet kijken of op het WIJ Forum vragen aan andere moeders. Liever geen hapje maken? Je kunt ook een klein cadeautje laten uitdelen door je kind: een mooi potlood of klein speeltje. Succes verzekerd. Ook de vriend(innet)jes van je peuter kun je een uitdeelzakje meegeven na afloop van de verjaardag.

Beeld: iStock.com/picalotta

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender