De eerste verjaardag: de voorbereiding

De eerste verjaardag: de voorbereiding

Met de eerste verjaardag van je kind is zijn babytijd definitief voorbij. Je kind hoort nu officieel tot de groep der dreumesen. Natuurlijk ga je dat vieren!

Het bewustzijn van een éénjarig kind is nog niet zo groot. Hij heeft nog geen begrip van tijd en kan het idee ‘verjaardag’ nog niet bevatten. Hij zal dan ook niet begrijpen wat er precies gebeurt op zijn verjaardag. Wel zal je kind aan alle opwinding merken dat er iets speciaals aan de hand is en daar zal hij natuurlijk zichtbaar van genieten. Aan de hand van de volgende tips maak je er voor hem (en jezelf) een fantastische dag van.

Slingers en ballonnen

Felle kleuren en beweging hebben een grote aantrekkingskracht op je kleine jarige. Als je je huis kleurig versiert op zijn verjaardag, zal je dreumes zijn ogen uitkijken. Maar bedenk: overdaad schaadt. Als je te veel versiering ophangt, kan dat behoorlijke onrust veroorzaken bij je kleine. Als je op één of twee plekken wat slingers en bijvoorbeeld gekleurde plaatjes ophangt, beleeft je kind daar al veel plezier aan. Daarbij kun je denken aan de kinderstoel en de speelhoek.

Lees ook: Tips van andere moeders voor de eerste verjaardag van je kind

Ballonnen zijn behalve aantrekkelijk om te zien, ook leuk om mee te spelen. Het zachte, lichte, gekleurde ding is hanteerbaar voor je dreumes en leuk om samen mee over te gooien en tikjes tegen te geven. Let er wel op dat het stevige ballonnen zijn, dat je ze niet te hard opblaast en dat de nageltjes van je dreumes zijn geknipt.

Ook leuk: een vlaggetjesslinger met de naam van je kind.

Een kinderhand is gauw gevuld

Het is voor je dreumes fantastisch om zelf cadeautjes uit te pakken (al zal dit nog niet altijd lukken). Vaak is dat niet zozeer om het cadeautje, als wel om het papier en de verpakking. Het lijkt alsof hij zich daarmee beter vermaakt dan met het cadeautje zelf. Daar zijn verschillende redenen voor. Zo heeft je dreumes nog geen begrip van bezit. Dat alles wat hij krijgt ook voor hem is, weet hij niet. Ook kan je kind een overdaad aan cadeautjes niet verwerken. Te veel nieuws kan grote verwarring teweeg brengen. Daarnaast kan hij niet met alles tegelijk spelen. Om een lawine van cadeautjes te voorkomen kun je je gasten vragen zich te beperken tot één cadeautje.

Het bezoek

Opa’s, oma’s, tantes, ooms, nichtjes, neefjes, vrienden … Wie nodig je allemaal uit? En komen ze allemaal tegelijk of wordt het een familie shift en een vrienden shift? Doe waar jij je het prettigst bij voelt, maar realiseer je je wel dat je kind van heel veel drukte waarschijnlijk wat onrustig wordt en geen plezier mee doet. Je kan in je uitnodiging ook vragen of mensen willen laten weten of ze komen, zo heb je meer zicht op de drukte die je kan verwachten. Wist je dat je bij WIJ Geboortekaartjes ook leuke uitnodigingen kunt maken voor de eerste verjaardag? De eerste verjaardag is tenslotte ook super bijzonder.

Planning

De planning van het eerste verjaardagsfeestje van je kind is essentieel. Probeer vooraf zoveel mogelijk voorbereiding te doen, en houd het simpel … Zorg bijvoorbeeld dat je voor alle andere kinderen die komen pakjes drinken in huis hebt, net als zakjes chips of doosjes met rozijntjes. Maak desnoods een hoekje in de keuken waar kinderen zelf - of met hun ouders - eten en drinken kunnen pakken.

En, hoe vervelend het misschien ook is voor de visite, leg hem in bed als hij toe is aan zijn middagslaapje. Probeer hem zoveel mogelijk in zijn normale ritme te houden. Dan hebben jullie er uiteindelijk allemaal het meeste plezier van.

Welke cadeautjes koop je voor je dreumes?

Alle ouders willen het beste voor hun kind, ook om mee te spelen. Het is heerlijk om te zien als een cadeautje bij je kleine in de smaak valt. Maar waar moet je eigenlijk op letten? In het kort zijn er een aantal aandachtspunten:

  • Het speelgoed moet stevig genoeg zijn, zodat het niet gemakkelijk breekt.
  • Let op dat het speelgoed geen gevaarlijke en giftige stoffen bevat.
  • Speelgoed dat geschikt is voor jonge kinderen heeft geen scherpe randjes.
  • Het is wel zo hygiënisch om wasbaar speelgoed te kopen.
  • Kleine onderdelen van het speelgoed belanden gemakkelijk in kleine mondjes.
  • Touwtjes aan het speelgoed kunnen gevaar opleveren. Je kleine kan erin vast komen te zitten.
  • Speelgoed dat hard geluid maakt, kan de oren van je dreumes beschadigen.

Taart en hapjes

Wat is er nu mooier voor een kind dan een enorm stuk taart! Zichtbaar genietend stort de jarige zich op de heerlijke zoetigheid. Met een snoet vol slagroom zijn alle kinderen fotogeniek! Bestel een smashcake speciaal voor de jarige en maak zelf de leukste themataart voor de visite.

Hapjes horen erbij op een verjaardag. Je kunt proberen de hapjes in voedzaamheid af te laten wisselen, zodat je kind door de dag heen de voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft. Als hij daarmee door de dag heen lekker wordt verwend, is het niet zo erg als hij geen zin heeft in het avondeten. Zet wat hapbare ‘snacks’ neer voor de kinderen zoals reepjes komkommer, wortel of kleine tomaatjes.

En jij? Sta er nog eens bij stil

Het is alweer een jaar geleden dat je je dikke buik verloor en dat er plotseling een kind bij kwam in je leven. Er is veel gebeurd en veel veranderd het afgelopen jaar en de eerste verjaardag van je dreumes is een perfecte gelegenheid om daar eens bij stil te staan.

Je kunt nog eens de foto’s van je zwangerschap bekijken en de eerste beelden van je kind. Samen met anderen kun je lekker mijmeren over hoe je je zwangerschap, de geboorte van je kind en zijn eerste jaar hebt ervaren. Je kind zal van al dat sentiment niet veel begrijpen, voor hem is het gewoon gezellig.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender