Corona en je kind: alles wat je moet weten

Corona en je kind: alles wat je moet weten

Sinds de uitbraak van het [coronavirus (COVID-19) is de wereld veranderd, ook die van je kind. WIJ heeft de belangrijkste informatie voor je op een rij gezet.

Is het coronavirus gevaarlijk voor mijn kind?

Je hoeft je in principe geen extra zorgen te maken over je peuter of kleuter. De omikronvariant, die op dit moment in Nederland dominant is, is superbesmettelijk. Maar jonge kinderen hebben over het algemeen veel minder klachten. Heeft je kind last van luchtwegklachten, hoesten en/of koorts? Raadpleeg dan telefonisch je (huis)arts en volg het advies op. Het dringende advies is om je kind te laten testen. Als je kind (vermoedelijk) corona heeft, dan houd je hem thuis. Voor oudere mensen geldt dat zij in isolatie gaan, maar met een jong kind is dit onmogelijk. Als gezinslid hoef je niet in quarantaine, ook niet in afwachting van de testuitslag.

Kan ik borstvoeding geven aan mijn kind als ik ben gevaccineerd?

Als je een kleine hebt en gevaccineerd wordt, spelen er vast vragen als ‘kan ik borstvoeding geven aan mijn kind als ik wordt ingeënt?’. Wij zochten het voor je uit. Alle vragen rondom het coronavaccin en borstvoeding lees je hier.

Wat betekent de uitbraak van corona voor mijn kind?

In Nederland zijn scholen, kinderdagverblijven en de bso geopend. Kinderen tot en met 12 jaar mogen naar de kinderopvang, bso en basisschool bij verkoudheidsklachten (zoals een loopneus, neusverkoudheid, niezen en keelpijn), bij bekende chronische luchtwegklachten, of bij astma of hooikoorts (zonder koorts of benauwdheid). Ze hoeven bij verkoudheidsklachten niet thuis te blijven.

Ze blijven wel thuis bij koorts, benauwdheid of veel hoesten. Laat je kind altijd testen bij zwaardere klachten. Ze mogen naar de kinderopvang of basisschool als zij klachten hebben, terwijl zij kort geleden een positieve testuitslag hebben gehad. Het gaat om nieuwe klachten die ontstaan binnen 8 weken na de eerste ziektedag van de bevestigde infectie. Of binnen 8 weken na de testdatum, als zij toen niet ziek werden. Bij een positieve testuitslag, is het niet zinvol binnen 8 weken opnieuw te laten testen.

Ze blijven thuis en laten zich testen als een huisgenoot corona heeft of als zij nauw contact hadden met iemand met corona of als zij op de basisschool of de kinderopvang contact hadden met iemand met corona. Zijn zij zelf minder dan 6 maanden geleden positief getest op corona? Dan hoeven zij niet thuis te blijven als een huisgenoot corona heeft of als zij nauw contact hebben gehad met iemand met corona.

Check de laatste adviezen rondom quarantaine

En verder blijven de volgende adviezen van kracht:

  • Volg de adviezen van het RIVM op. Zijn het officiële landelijke adviesorgaan en adviseren ook de Nederlandse overheid.

  • Zorg voor goede hygiënemaatregelen. Was je handen en die van je kind regelmatig. Het advies is: 20 seconden lang met water en zeep. Leg de situatie aan je kind rustig uit, wees heel duidelijk waarom jullie dit doen en maak er een spelletje van. Leer je kind ook hoesten en niezen in de binnenkant van de elleboog.

Hoe leg ik de coronacrisis aan mijn kind uit?

Wil je dat je kind zich goed aan de maatregelen houdt en meewerkt? Dan is het belangrijk om hem uit te leggen wat er momenteel aan de hand is in de wereld. Heel jonge kinderen zullen de situatie natuurlijk niet echt meekrijgen of begrijpen, maar voor de iets oudere kinderen kan onderstaande video helpen. Deze video over de uitbraak van het coronavirus is speciaal voor kinderen gemaakt en geeft een heldere uitleg.

Is (buiten)spelen met andere kinderen nu nog verstandig?

Kinderen kunnen prima met anderen (buiten)spelen als ze géén klachten hebben, zoals koorts, verkoudheidsklachten of hoesten. Je kunt er ook voor kiezen dat kinderen alleen buiten met elkaar spelen en niet bij elkaar thuis. Bij bijvoorbeeld slecht weer kun je ook afspreken om even te videobellen met elkaar. Bedenk wat voor jullie verstandig is. Ga je naar de speeltuin in de buurt? Houdt voldoende afstand en vermijd zoveel mogelijk groepen. Als je kind terugkomt van het (buiten)spelen, was direct jullie handen. Klachten? Blijf dan zoveel mogelijk binnen.

Schermtijd: hoe vaak en hoe lang is verantwoord?

Uit onderzoek blijkt dat jonge kinderen gemiddeld 1 uur en 3 kwartier per dag besteden aan beeldschermen. Voor kinderen (0 t/m 6 jaar) is dit 50 minuten toegenomen sinds de coronacrisis. Meer dan ooit vragen ouders zich af hoeveel schermtijd nog ‘gezond’ is voor kinderen. Het volgende wordt geadviseerd voor jonge kinderen:

  • Tot 2 jaar: liever geen schermtijd
  • Van 2 tot 4 jaar: maximaal 5 à 10 minuten schermtijd per keer
  • Vanaf 4 jaar: 10 à 15 minuten schermtijd per keer

Meer weten? Alles over schermtijd en kinderen lees je hier.

Meer rust in huis en je gezin?

Door de coronacrisis zitten we nog steeds meer thuis dan ooit. Thuiswerken met rondrennende kinderen om je heen is verre van ideaal. Om je hoofd koel te houden, is het belangrijk dat je je focust op rust in je huis, hoofd en gezin. Deze 5 tips kunnen helpen.

  • Maak een dag- of weekplanning. Zorg voor een structuur die voor iedereen binnen het gezin duidelijk is. Dit geeft meer rust. Tip: laat je kind mee knutselen aan jullie week-/dagplanning en hang ’m ergens op in huis.
    Dowload hier gratis pictogrammen van Gezinnig om een dagplanning te maken. Je vindt er nog meer handige gratis producten.
  • Focus je op de goede en positieve dingen. Bedenk bijvoorbeeld dat je nu meer tijd samen doorbengt. Hoe fijn is dat!?
  • Las pauzes in. Nu werk en privé door elkaar lopen, is de grote valkuil dat je als ouder te weinig rust en ontspanning krijgt. Waak hiervoor en las regelmatig pauzes voor jezelf in. Alleen zo houd je het vol. Tip: neem deze momenten op in de weekplanning van je gezin.
  • Vraag hulp! Schroom niet om hulp te vragen van een buurvrouw, vriendin of kennis. Heb je bijvoorbeeld oppas nodig, omdat je echt even weg moet voor je werk? Vraag hulp aan je omgeving en maak het makkelijker voor jezelf.
  • In de WIJ vind je talloze gouden tips van andere moeders in coronatijd. Nieuwsgierig? Je vindt ze op pagina 11.

Lees ook: 4x rust in huis en je gezin tijdens coronatijd

Beeld: iStock.com