Asociaal gedrag

Asociaal gedrag

Je zult merken dat je kind zo rond zijn 2e verjaardag zijn “ik-besef” ontwikkelt. Je kind is voor zichzelf het centrum van het universum en alles draait om hem. Andere kinderen zijn in dit stadium niet meer dan voorwerpen. Daarom is het niet verwonderlijk dat je kind zich niet sociaal gedraagt. Pas als je peuter de kleuterleeftijd bereikt, leert hij langzamerhand dat een ander kind ook een mens is met gevoelens. Sociaal gedrag is niet genetisch bepaald. Je moet het hem leren en daar kun je al best vroeg mee beginnen.

Gezin of speelgroep

Van je peuter kun je nog niet verwachten dat hij zich direct vlekkeloos gedraagt. Het helpt meestal wel als hij regelmatig in aanraking komt met andere kindjes. Bij peuters met oudere broertjes of zusjes gaat dit vrijwel vanzelf. Als je kind (nog) alleen is in je gezin, kan het goed zijn om hem met andere kinderen te laten spelen. Van samenspelen is vaak nog geen sprake; je kind speelt eerder nƔƔst anderen. Toch is het een belangrijke ervaring: hierdoor ontwikkelt hij zich in de toekomst sneller op sociaal gebied.

Oefen sociaal gedrag

Samen met je kind kun je sociaal gedrag oefenen. Bijvoorbeeld door hem te corrigeren als hij tijdens het spelen zomaar het speelgoed uit de handjes van zijn vriendje trekt. Laat het hem teruggeven en vertel hem dat hij het ook vriendelijk kan vragen. Dit kun je hem leren door het samen te doen. Door dit steeds weer te herhalen, vertoont je kleine dit soort sociale vaardigheden uiteindelijk zelf.

Geef het goede voorbeeld

Goed voorbeeld doet goed volgen. Dat geldt zeker voor peuters! Je kind imiteert jouw gedrag heel graag. Ook sociale vaardigheden leert hij op deze manier. Als jij andere mensen zonder respect behandelt waar je kind bij is, neemt hij dat gedrag klakkeloos van je over. Andersom leert je kind respectvol gedrag op deze manier aan.

Beeld: iStock.com/Studio Grand Web

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender