
Kinderen ontwikkelen zich razendsnel. Lichamelijk gebeurt er veel tussen de eerste en vierde verjaardag van je kind. Hij wordt langer en zwaarder, leert lopen en krijgt kiezen. Ook psychologische ontwikkelingen spelen een belangrijke rol de eerste jaren van je kind. Hij leert praten en vriendschappen sluiten, maar kan ook verlegen zijn of bang.
Sinds de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) is de wereld veranderd, ook die van je kind. WIJ heeft de belangrijkste informatie voor je op een rij gezet.
Is jouw kind gevoelig voor prikkels en snel van slag? Dan is je kind misschien wel hooggevoelig. Kinderen met hoogsensitiviteit zijn gevoeliger en denken langer over dingen na. Ze hebben vaak meer tijd nodig om alles wat ze zien, horen of voelen te verwerken en ze kunnen makkelijk door emoties overspoeld raken.
Heb je de indruk dat je kind niet goed kan zien? Dan is het goed om dit te melden bij het consultatiebureau of bij de huisarts.
Je peuter zal zelf moeten leren om zindelijk te worden. Jij kunt hem daarbij natuurlijk wel helpen. Een goed begin is het halve werk, dus daarom hier een stappenplan zindelijkheidstraining.
Rond zijn 2e verjaardag ontwikkelt zich bij je kind vrij plotseling zijn 'ik-besef'. Hij leert de grens kennen tussen zichzelf en de buitenwereld. Deze ontdekking heeft een soort ik-explosie tot gevolg.
Kleine kinderen onderzoeken alles, waarbij ze natuurlijk beginnen met hun eigen lichaam. Als hij zijn teentjes, handjes en naveltje heeft gehad, komt hij vanzelf terecht bij zijn geslachtsdelen. Dat is dan ook niets om je zorgen over te maken.
Kinderen van 3 en 4 jaar oud hebben een heel grote fantasie. Hun verbeeldingskracht is zo sterk ontwikkeld dat ze zich allerlei gevaren kunnen voorstellen. Bang zijn voor het donker is één van de meest voorkomende.
Wat is de gemiddelde lengte van een kind bij een bepaalde leeftijd? Hoe meet je je kind op en hoe kun je de lengte van je kind voorspellen? Je komt erachter door een groeicurve te gebruiken. In de groeicurve op WIJ.nl vind je de gemiddelde lengte van kinderen van 1 tot 4 jaar.
Spelen en bewegen is belangrijk voor de ontwikkeling van je kleine. Maar daar hoort helaas ook vallen bij. Je kunt je kind leren vallen, zodat (ernstig) letsel voorkomen wordt.
Kinderen willen overal het fijne van weten. Dus ook van de verschillende functies van het lichaam. Daarom moet je niet raar opkijken als je kind je al op jonge leeftijd vragen stelt over seksualiteit. Maar wat vertel je dan?
Ieder kind wordt zindelijk in zijn eigen tempo. Net als met leren lopen en leren praten, zijn er peuters die het al vroeg onder de knie hebben en kinderen die er wat langer over doen.
Soms ontwikkelen kinderen een sterke voorkeur voor één ouder, terwijl ze zich afkerig opstellen tegenover de ander. Hoe ga je om met de gevoelens van je kind in deze emotionele periode?
Als je kind nog een dreumes is, lijkt hij in jouw ogen misschien wat mollig. Maar als hij een beweeglijke kleuter is, lijkt het juist de andere kant op te gaan en vind je hem eerder mager. De gewichtscurve vertelt je of je kind een normaal gewichtspatroon volgt.
Van eerste woordjes tot volzinnen: het leren praten van je kind is een mooi en boeiend proces, dat je maar al te graag volgt. Je dreumes kent al een paar woordjes, maar hoe gaat het nu verder in zijn taalontwikkeling?
Op zijn eerste verjaardag heeft je kind gemiddeld acht tanden: vier snijtandjes in de bovenkaak en vier in zijn onderkaak. Daarna wordt het tijd voor de eerste vier melkkiezen.
De taalontwikkeling van je kind gaat tussen zijn tweede en vierde verjaardag heel hard. Hoe kan je de taalontwikkeling stimuleren? En wat is "normaal"?
Maar weinig kleuters zijn bereid om hun veilige, vertrouwde potje in te ruilen voor dat grote, enge toilet. Daar moet je hem dan ook rustig op voorbereiden om de overgang soepel te laten verlopen.
De nee-fase bij je peuter. Je wil natuurlijk weten hoe ermee om moet gaan, maar liever nog wanneer het weer stopt. WIJ zocht het uit.
Je kind heeft het staan goed onder de knie en lijkt toe aan de volgende uitdaging. Elk kind ontwikkelt hierin zich in zijn eigen tempo. De ene dreumes leert dan ook sneller lopen dan de andere.
De peuterpuberteit: driftbuien en opstandig gedrag zijn aan de orde van de dag. Hoe ga je om met de peuterpuberteit?
Bij gezond opgroeien hoort ook een schone omgeving. Wat kun je doen om je kind de beste kansen te geven?
Jij begeleidt je kind stap voor stap op weg naar de grote wereld. Sommige kinderen hebben een extra steuntje nodig voor hun zelfvertrouwen. Met deze cursussen help je hem op weg.
Verlegenheid kan beschreven worden als het moeilijk vinden om spontaan contact te leggen met andere mensen en vooral met het initiatief tonen in het contact. Iederéén, en met name kinderen, kennen een periode in hun leven dat ze zichzelf als ‘verlegen’ bestempelen. Je merkt het als je kind ca. 8 tot 9 maanden is.
De meeste kinderen kunnen zichzelf prima uitkleden als ze ongeveer 2 jaar oud zijn. Aankleden gaat vaak wat moeilijker. Toch zul je ook bij het aankleden je kleine steeds vaker ‘zelluf doen’ horen zeggen.
Met de eerste verjaardag van je kind is zijn babytijd definitief voorbij. Je kind hoort nu officieel tot de groep der dreumesen. Natuurlijk ga je dat vieren!
Je peuter begint de leeftijd te krijgen waarop hij voor het eerst een echte vriendschap zou kunnen sluiten. Toch hoeft dat niet te betekenen dat hij daar ook behoefte aan heeft. Kindjes van drie vinden vriendjes nog niet zo belangrijk.
Sinterklaas is weer in het land en dat betekent extra veel gezelligheid. Voor je kind is dit vooral een hele spannende periode en dit kan zelfs uitmonden in ‘sintstress’. Zo kan je kind angstig zijn, niet kunnen slapen, van spanning (weer) in zijn broek of bed plassen en extreem druk gedrag vertonen. Om dan nog maar niet spreken over de ellenlange verlanglijstjes die bij jou misschien weer voor stress zorgen. Hoe ga je hier het beste mee om als ouder? WIJ geeft je zes tips tegen sintstress!
Weer een mijlpaal bereikt: je kind wordt 2 jaar. Het voelt anders dan die eerste verjaardag. Maar toch net zo bijzonder. Hoe vier je de tweede verjaardag van je peuter?