Verklein de kans op een voedselallergie
Bij kinderen worden allergieën vaak veroorzaakt door stoffen in hun voeding. Als je de kans dat je kind een allergie ontwikkelt, kleiner wilt maken, is het dus verstandig om je bewust te zijn van wat je kind eet.
Het is verstandig om het menu van je kind met zorg samen te stellen. Net als bij baby’s is het belangrijk om nieuwe voedingsmiddelen geleidelijk in te voeren bij je kind. Laat hem stap voor stap aan andere voedingsmiddelen wennen. Doe dit bijvoorbeeld met tussenpozen van drie dagen. Het belangrijkste is in ieder geval dat je vermijdt dat je kind vlak achter elkaar een heleboel verschillende nieuwe voedingsmiddelen krijgt te verwerken.
Wat is een allergische reactie?
Een allergie is een verkeerde reactie van het afweersysteem. Als je kind allergisch is voor een onschuldig product als bijvoorbeeld koemelk, beschouwt zijn lichaam koemelk onterecht als een schadelijke stof. Zijn lichaam verzet zich dan op een hevige manier tegen die stof, net zoals het zich tegen een gevaarlijke bacterie zou verzetten. De stoffen waarop het afweersysteem onterecht reageert, worden allergenen genoemd. Er is inmiddels een groot aantal stoffen bekend dat als allergeen kan functioneren.
Etiketten lezen
Leer als ouder om etiketten van voedingsmiddelen te lezen en wees alert op mogelijke allergenen die verborgen kunnen zijn in verwerkte voedingsmiddelen. Vermijd voedingsmiddelen die noten, melk, eieren, vis, schaaldieren, soja, tarwe of andere bekende allergenen bevatten als je kleuter daar gevoelig voor is. Dit kan in producten zitten waarvan je het niet verwacht, dus altijd even checken.
Stimuleer gezonde eetgewoonten
Moedig gezonde eetgewoonten aan bij je kleuter door gevarieerde voeding aan te bieden, rijk aan groenten, fruit, volle granen en eiwitten. Dit kan helpen om het immuunsysteem te versterken en allergieën op afstand te houden.
De impact van bewerkt voedsel op voedselallergieën
Bewerkt voedsel, dat vaak conserveringsmiddelen, kleurstoffen, smaakstoffen en andere toevoegingen bevat, kan een rol spelen bij het ontwikkelen van voedselallergieën bij kinderen. Deze toevoegingen kunnen het immuunsysteem prikkelen en bij gevoelige kinderen een allergische reacties veroorzaken.
Veel bewerkte voedingsmiddelen bevatten ingrediënten zoals kunstmatige kleurstoffen, conserveermiddelen (bijvoorbeeld sulfieten), emulgatoren en smaakversterkers (zoals mononatriumglutamaat - MSG). Deze stoffen kunnen een ontstekingsreactie in het lichaam veroorzaken en mogelijk het immuunsysteem stimuleren om allergische reacties te ontwikkelen tegen voedingsmiddelen die normaal gesproken geen allergische reacties zouden veroorzaken. Kinderen, wiens immuunsysteem nog in ontwikkeling is, kunnen bijzonder vatbaar zijn voor de effecten van bewerkt voedsel op het ontwikkelen van voedselallergieën. Regelmatige consumptie van bewerkt voedsel op jonge leeftijd kan het risico op allergische reacties verhogen.
Opeens allergisch?
Het kan ook voorkomen dat je kind opeens een allergische reactie vertoont op voedsel dat hij daarvoor wel goed verdroeg. Daarom is het aan te raden om te onthouden wat je kind de laatste drie dagen heeft gegeten. Zo kun je beter bepalen welk voedingsmiddel de allergie bij je kind zou kunnen veroorzaken. Wanneer je vermoedt dat je kind een voedselallergie heeft, raadpleeg dan altijd je huisarts.
Als je vermoedt dat je kleuter allergisch is voor bepaalde voedingsmiddelen of als er een familiegeschiedenis van allergieën is, raadpleeg dan je huisarts voor advies en mogelijke allergietests.
Lees ook: Omgaan met een voedselallergie