Omgaan met een voedselallergie

Omgaan met een voedselallergie

Is bij jouw kind een voedselallergie geconstateerd? Waar let je op en hoe zorg je ervoor dat je kind, toch voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt? Ook belangrijk: hoe heeft je kind er het minste last van? Met behulp van een paar handige tips is het heel goed mogelijk om ervoor te zorgen dat je kind maar weinig merkt van zijn voedselallergie. Tegelijkertijd krijg jij een aantal methoden aangereikt om je kind in goede conditie te houden.

Controleer het eten van je kind

Wanneer de arts of diëtist heeft aangegeven dat je kind in verband met een voedselallergie bepaalde voedingsstoffen niet langer mag eten, is het zaak om er goed op te letten dat hij deze stoffen ook echt niet meer binnenkrijgt. Lees daarom de etiketten op de voedingsmiddelen nauwkeurig na op eventuele verboden ingrediënten. Houd daarbij ook rekening met bewerkte versies van stoffen, waarin je niet direct het oorspronkelijke product herkent. Zo kan tarwe voorkomen in de vorm van zetmeel.

Vraag, als je uit eten, van tevoren naar de ingrediënten van een bepaald gerecht. Op visite bij vrienden en familie kun je vragen of je het etiket op de verpakking van bepaalde hapjes of drankjes mag lezen. Als je twijfelt, is het beter om geen risico te nemen en het niet aan je kind te geven.

Zorg voor vervangende voedingsstoffen

Het is belangrijk om te voorkomen dat je kind vanwege zijn allergie een tekort aan bepaalde voedingsstoffen oploopt. Probeer daarom allereerst te achterhalen welke stoffen je kind vanwege zijn allergie zou kunnen missen. Zet vervolgens alternatieve etenswaren op zijn menu die dit eventuele tekort weer aanvullen en toch geen allergische reactie oproepen. Een diëtist kan je precies vertellen welke voedingsmiddelen je daarvoor kunt gebruiken.

Leg het uit aan je kind

Voor je kleuter is het natuurlijk niet leuk dat hij bepaalde producten niet mag eten. Zeker wanneer het gaat om iets lekkers dat andere kinderen wel mogen. Je kunt een deel van dat leed wegnemen door hem zo vroeg mogelijk uit te leggen waaróm hij iets niet mag eten. Als hij begrijpt dat sommige etenswaren hem ziek maken, zal hij het waarschijnlijk minder erg vinden om deze te laten staan. Op die manier verklein je bovendien de kans dat je kind zich tegen jouw verbod gaat verzetten en stiekem toch een hapje of een slokje neemt.

Maak allergie bekend in zijn omgeving

Ook wanneer je er niet bij bent, wil je er natuurlijk zeker van zijn dat je kind geen voedingsmiddelen binnenkrijgt die een allergische reactie kunnen oproepen. Breng daarom iedereen in de omgeving van je kind zoveel mogelijk op de hoogte van zijn allergie en vertel hun wat hij niet mag eten. Denk daarbij ook aan zijn meester of juf op school, de leid(st)ers van het kinderdagverblijf en de ouders van zijn vriendjes en vriendinnetjes.

Mocht het nu onverhoopt een keer voorkomen dat je kind, zonder dat jij erbij bent, toch een verkeerd product eet, is het ook handig als anderen weten hoe ze daarop moeten reageren. Dit is vooral belangrijk wanneer de allergie van je kind zich openbaart in ernstige lichamelijke aanvallen. Zorg er dan in ieder geval voor dat op school, het kinderdagverblijf of bij zijn vriendjes jouw telefoonnummer en dat van een arts bekend zijn.

Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender