Bekende voedselallergenen
Een allergie is een verkeerde reactie van het afweersysteem. Als je kind allergisch is voor een onschuldig product als bijvoorbeeld koemelk, beschouwt zijn lichaam koemelk onterecht als een schadelijke stof. Zijn lichaam verzet zich dan op een hevige manier tegen die stof, net zoals het zich tegen een gevaarlijke bacterie zou verzetten.
De stoffen waarop het afweersysteem onterecht reageert, worden allergenen genoemd. Er is inmiddels een groot aantal stoffen bekend dat als allergeen kan functioneren. Als je kind gevoelig is voor allergieën, kan het zijn dat één of meerdere van deze stoffen een allergische reactie bij hem oproepen. Hoe meer naaste familieleden van je kleine last hebben van een allergie, hoe groter de kans dat hij zelf ook een allergie ontwikkelt.
Risicovolle voedingsmiddelen
Het is bekend dat bepaalde voedingsmiddelen vaker een allergische reactie oproepen dan andere. Deze etenswaren worden ook wel voedselallergenen genoemd. Bekende voedselallergenen zijn:
- Koemelkproducten
- Eieren
- Noten
- Graanproducten
- Chocolade
- Aardbeien en bessen
- Vis
- Schaal- en schelpdieren
- Sojaproducten
- Kleurstoffen en conserveringsmiddelen
Kun je het risico op voedselallergie bij je kind verkleinen?
Onderzoek heeft uitgewezen dat je kunt voorkomen dat je kind een allergie voor één of meerdere van deze voedingsmiddelen ontwikkelt, wanneer je ze pas op latere leeftijd op zijn menu zet. Op jonge leeftijd is het spijsverteringssysteem van je kleine namelijk nog erg kwetsbaar. Daardoor is de kans op een allergische reactie groter. Zeker wanneer je kind aanleg heeft voor allergieën, is het verstandig om hem pas op latere leeftijd te laten kennismaken met de bekendste voedselallergenen.
Deskundigen adviseren om je kind pas na zijn eerste verjaardag te laten kennismaken met koemelk, graan- en sojaproducten. Met eieren kun je beter nog een extra jaartje wachten. Noten en vis kun je het beste pas op zijn menu zetten als hij drie jaar oud is. Deze laatste twee producten kunnen, bij kinderen die daar gevoelig voor zijn, een hevige en gevaarlijke allergische reactie oproepen.
Deskundig advies
Mocht je nu besluiten om bepaalde voedingsmiddelen pas later of helemaal niet op het menu van je kleine te zetten, dan is het verstandig om deskundig advies in te winnen. Als je je kind bepaalde producten ontzegt, loop je immers het risico dat hij van sommige belangrijke voedingsstoffen te weinig binnenkrijgt. Dit kan schadelijk zijn voor zijn ontwikkeling. Een arts of diëtist kan je allereerst vertellen of het in het geval van jouw kind inderdaad verstandig is om bepaalde producten te mijden. Vervolgens kan hij aangeven hoe je het dieet van je kleine kunt aanpassen, zodat hij toch alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Verder zal hij je waarschijnlijk een lijst meegeven met producten die je kleine eveneens moet laten staan.
Voedingsstoffen worden immers ook vaak in andere producten verwerkt, zonder dat je je daar direct bewust van bent. Een kind met een notenallergie mag bijvoorbeeld ook geen pindakaas, notenolie of chocoladepasta met nootjes gebruiken. Het is dus zaak om nauwkeurig alle etiketten te lezen.