Allergie bij je kind: alles wat je moet weten

Allergie bij je kind: alles wat je moet weten

Allergieën komen steeds vaker voor, ook bij jonge kinderen. Een allergie kan vervelende klachten opleveren en soms is het moeilijk te achterhalen waar die klachten vandaan komen. Benieuwd welke allergieën bij kinderen voorkomen, hoe je een allergie herkent en wat je kunt doen? Hieronder vind je alle belangrijke informatie die je zoekt.

Wat is een allergie eigenlijk?

Jouw lichaam en dat van je kind worden beschermd tegen bacteriën, virussen en andere schadelijke stoffen door een afweersysteem. Dit afweersysteem wordt ook wel het immuunsysteem genoemd. Als het goed is, houdt het afweersysteem alleen maar schadelijke stoffen tegen.Bij sommige mensen verzet het afweersysteem zich ook tegen stoffen die helemaal niet schadelijk zijn. Als dat gebeurt, is er sprake van een allergie.

Een allergie is dus eigenlijk niets anders dan een verkeerde reactie van het afweersysteem op niet-schadelijke stoffen. Bij een allergie denkt het lichaam als het ware dat de stoffen die hij tegenhoudt, schadelijke stoffen zijn, terwijl dat niet zo is. De stoffen waarop het afweersysteem reageert, zonder dat het daar een reden voor heeft, worden allergenen genoemd. Bekende allergenen zijn eiwitten, pollen (stuifmeelkorreltjes) en de huisstofmijt.

Welke allergieën komen bij kinderen voor?

Of je kind een allergie ontwikkelt, hangt af van hoeveel hij wordt blootgesteld aan stoffen die een allergie kunnen veroorzaken. Als jullie bijvoorbeeld een kat in huis hebben, heeft je kind meer kans om allergisch te reageren op kattenhaar wanneer hij een allergische aanleg heeft.

Deze aanleg is vaak erfelijk bepaald. Een allergie die je kunt krijgen omdat je er een erfelijke aanleg voor hebt, wordt ook wel een atopische aandoening genoemd.

Waar zou je kind een allergische reactie van kunnen krijgen?

Kinderen reageren met name allergisch op:

  • Voeding (melk, chocolade, gluten)
  • Huisstofmijt
  • Huisdieren
  • Planten
  • Tabaksrook
  • Insectengiffen
  • Natuurvezels (wol, kurk, dons, riet)
  • Pollen

Hoe herken je een allergie bij je kind?

Een allergie openbaart zich meestal in de vorm van een aantal klachten. Deze klachten kunnen vooral bij jonge kinderen nogal vaag zijn, waardoor je niet direct denkt aan een allergie. Toch zijn er aanwijzingen die kunnen duiden op een allergische aandoening.

Symptomen voedselallergie

Kinderen met een voedselallergie kunnen last hebben van krampjes, verstopping, diarree of kolieken (darmkrampjes). Als gevolg daarvan kunnen ze vaker huilen dan normaal en zijn ze moeilijker te troosten.

Symptomen hooikoorts

Als je kind ontstoken ogen heeft en vaak een snotneus, kan hij hooikoorts hebben.

Symptomen astma of aandoeningen luchtwegen

Astma en andere allergische aandoeningen aan de luchtwegen openbaren zich in de vorm van ademhalingsmoeilijkheden. Een kind met astma heeft regelmatig aanvallen waarbij hij het erg benauwd heeft.

Let op! Ademt je kind door de allergische reactie langdurig door zijn mond? Let dan goed op. Langdurig mondademhalen kan negatieve gevolgen hebben voor de ontwikkeling van de tanden. kaak en spraak. Lees hier meer over mondademhalen bij kinderen.

Hoe kan een allergie bij mijn kind ontstaan?

Je kind kan van jou of je partner de aanleg erven voor het ontwikkelen van een allergie. Dat hoeft niet te betekenen dat je kind ook echt een allergie krijgt. Dat is afhankelijk van een aantal andere factoren. Het staat vast dat een aantal factoren in de omgeving van je kind ervoor kan zorgen dat hij een allergie ontwikkelt, met name wanneer je kind daar aanleg voor heeft.

Belangrijkste factoren voor een allergie

  • Roken in de omgeving van je kind
  • Een stoffige (huisstofmijtrijke) omgeving
  • De voeding die je kind krijgt

Is een allergie erfelijk?

Een allergie zelf is niet erfelijk, maar de aanleg om een allergie te ontwikkelen wel. Dat klinkt misschien een beetje verwarrend. Het wordt wat duidelijker wanneer je de kans op een allergie vergelijkt met de kans op rood haar. Als jij rood haar hebt, of je partner heeft rood haar, is de kans groot dat jullie een kind met rode haartjes krijgen. Die kans is nog groter als jullie allebei rood haar hebben. Het is echter nooit zeker dat jullie kind ook daadwerkelijk met een rode haardos wordt geboren.

Hetzelfde geldt voor een allergie: als jij een allergie hebt, of je partner heeft een allergie, is de kans dat jullie kind een allergie krijgt, groter dan wanneer geen van jullie een allergie heeft. Ook neemt de kans op een allergie toe wanneer jullie allebei een allergie hebben. Toch is het onmogelijk om te voorspellen of jullie kind echt allergisch voor bepaalde stoffen zal blijken te zijn. Je kind kan de aanleg voor een allergie dus erven van jou of je partner. Daarvoor is het niet eens nodig dat één van jullie een allergie heeft. Je kunt namelijk aanleg voor een allergie hebben zonder dat je een allergie ontwikkelt.

Aanleg voor een allergie ontwikkelen

Of je een aanleg voor het ontwikkelen van een allergie hebt, kun je meestal afleiden aan het aantal allergische aandoeningen binnen je directe familie. Als je ouders, broers of zussen een allergie hebben, maar alleen jij niet, is de kans groot dat je wél aanleg hebt voor een allergie, maar geen allergie hebt ontwikkeld. Zo kan je kind op zijn beurt van jou weer de aanleg voor een allergie erven, waarbij evenmin vaststaat of hij ook daadwerkelijk een allergie krijgt.

Allergie bij je kind behandelen met NAET-therapie

NAET-therapie biedt de mogelijkheid om een allergie te behandelen. Het staat voor Nambrudipad Allergy Elimination Technique en is ontwikkeld door Devi Nambrudipad.Door toeval is zij erachter gekomen dat een combinatie tussen kinesiologie en acupunctuur allergieën kan elimineren uit je systeem. Er zijn meer dan 10.000 therapeuten over de hele wereld die deze therapie toepassen.

Allergieën kunnen door het hele lichaam merkbaar zijn, van het maag-darmkanaal tot aan de luchtwegen en de huid. Je merkt het vaak al op jonge leeftijd: buikpijn, krampjes, chronische verkoudheid en hoest, eczeem, huiduitslag, astma en obstipatie of juist diarree zijn maar enkele van de klachten die kunnen optreden bij een of meerdere allergieën.

Pijnloos en ongevaarlijk

NAET is geschikt voor zowel jong als oud die last heeft van een vorm van (voedsel)allergie, intolerantie of overgevoeligheid. Het kan al bij jonge kinderen, zelfs baby’s van een paar dagen oud - je kind zit dan bij jou op schoot - want het is geheel pijnloos en ongevaarlijk. Het is echter moeilijk om het aantal behandelingen vooraf aan te geven: er kunnen meerdere allergieën (latent) aanwezig zijn.

Het is goed mogelijk dat je kind op jonge leeftijd een allergie heeft ontwikkelt, die hij op latere leeftijd weer kwijtraakt. Allergieën kunnen dus inderdaad vanzelf weer overgaan. Vaak wordt er dan gezegd dat je kind er ‘overheen’ is gegroeid.

Kan een allergie vanzelf weer overgaan?

Hoewel een allergie soms vanzelf weer overgaat, kun je er nooit vanuit gaan dat dit ook daadwerkelijk zal gebeuren. Er zijn ook kinderen die altijd allergisch blijven. Weer andere kinderen ontwikkelen de ene allergie door de andere. Zo kan het dus dat een kind dat in zijn babytijd allergisch is voor koemelkeiwit, op latere leeftijd probleemloos melk kan drinken, maar in plaats daarvan hooikoorts krijgt.

Of een allergie vanzelf weer overgaat of niet, hangt onder andere af van de stof waarvoor je kind allergisch is. Sommige allergieën gaan namelijk eerder en vaker over dan andere. Voordat een kind drie jaar is geworden, is hij meestal al genezen van een koemelkeiwitallergie. Maar een allergie voor bijvoorbeeld pinda’s gaat meestal nooit meer over. Ook nu geldt dat het in geen van beide gevallen zeker is, dat dit ook daadwerkelijk gebeurt.

Feiten en fabels rondom kinderallergieën

Er doen heel wat fabeltjes de ronde over allergieën bij kinderen. Wat is waar, en wat is onzin?

Fabels over een allergie bij je kind

  • Een allergie helpt je kind om een goede afweer te krijgen.
  • Het is niet erg als je kind een allergie heeft, want hij groeit er toch weer overheen.
  • Het kan geen allergie zijn, want er is geen huiduitslag te zien.
  • Je kunt niets doen tegen het ontstaan van een allergie.

Feiten over een allergie bij je kind

  • Als je een allergie kunt voorkomen, door welke maatregel dan ook, dan is dat altijd verstandig om te doen.
  • Een allergie op jonge leeftijd kan een zware belasting zijn, zowel voor het kind als voor de ouders.
  • Het hebben van een allergie kan de kwaliteit van het leven van het hele gezin verminderen.
  • Kinderen met een allergie op jonge leeftijd hebben een grotere kans om later ook andere allergische aandoeningen te ontwikkelen.
  • Het hebben van een allergie betekent dat je er voortdurend rekening mee moet houden, vaak voor een lange periode.
  • Het is verstandig om op tijd te beginnen met het nemen van preventieve maatregelen, vooral als je kind een verhoogde kans op een allergie heeft.
  • Goede preventieve maatregelen, die op het juiste moment worden genomen, kunnen de kans op een allergie verkleinen.
Beeld: iStock.com

Alles over de groei en ontwikkeling van jouw kind

Groeikalender