Algemene voedingsinformatie

Algemene voedingsinformatie peuter kleuter

Leer je kind goed en gevarieerd eten, is de algemene boodschap van deskundigen. Maar welke voedingsstoffen zijn dan van belang, waar vind je ze en hoeveel heeft je kind nodig? Het basisdagmenu voor kinderen vanaf 1 jaar bestaat uit 50-100 gram groente, 1,5 portie fruit, 2-3 bruine of volkoren boterhammen, 1 - 2 opscheplepels volkoren graanproducten of kleine aardappelen, 1 portie vis, peulvruchten of vlees, 2 porties zuivel, 30 gram smeer- en bereidingsvetten, ca. 1 liter vocht in de vorm van water of thee.

Vijf belangrijkste voedingsstoffen

  1. Eiwitten
  2. Koolhydraten
  3. Vitaminen
  4. Vetten
  5. Mineralen

Eiwitten

Het lichaam van je kind heeft eiwitten (ook wel: proteïnen) nodig om nieuw weefsel te kunnen maken. Kant-en-klare, zogenaamd hoogwaardige eiwitten haalt het lichaam van je kleine voornamelijk uit vlees, vis en zuivelproducten. Deze eiwitten kunnen ook worden opgebouwd uit verschillende plantaardige eiwitten, afkomstig uit brood, aardappelen, peulvruchten en noten. Je kind heeft genoeg aan vier porties per dag van bijvoorbeeld 1,5 dl melk, 100 gram vlees of 75 gram kaas.

Koolhydraten

Het merendeel van de energie die je kind gebruikt, is afkomstig uit de koolhydraten in zijn voeding. Koolhydraten zijn suikers en zitten in aardappelen en meelspijzen, zoals brood, rijst en pasta. Bewerkte koolhydraten in witte rijst en witbrood zijn minder voedzaam dan onbewerkte koolhydraten in volkoren producten. Stel de onvolgroeide maag van je kleine niet te veel bloot aan vezels, om diarree te vermijden. Ga uit van zes porties per dag van een halve boterham of 50 gram pasta of rijst.

Vitaminen

Elke vitamine speelt zijn eigen rol bij het versterken van de weerstand en het gezond houden van het lichaam van je kind. Vitamine A, B, C en D zijn het belangrijkst. 'A' vind je vooral opgelost in de vetten van zuivelproducten. 'B' zit in zuivelproducten, eieren, vlees, aardappelen en graanproducten. Vitamine 'C' vind je vooral in citrusvruchten. 'D' zit in dezelfde producten als 'A' en wordt aangemaakt onder de invloed van zonlicht. Je kind krijgt vaak vanzelf voldoende vitaminen binnen. Als er een gebrek ontstaat, is dat meestal aan vitamine D. Dat kun je aanvullen met druppels of tabletten.

Vetten

Vetten leveren energie en verhogen de weerstand. In principe krijgt je kind eerder te veel dan te weinig vetzuren binnen. Je hoeft er dan ook alleen maar op te letten dat hij voldoende volle melkproducten eet. In het vet van deze producten zijn namelijk belangrijke vitaminen opgelost. Alles bij elkaar kun je uitgaan van vijf tot acht porties van een halve lepel vetten per dag.

Mineralen

Calcium en ijzer zijn twee mineralen die je kind dagelijks nodig heeft. Zijn lichaam gebruikt calcium bij de opbouw van zijn botten, tanden en spieren. IJzer speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van bloed. Calcium zit vooral in melkproducten. Je kind haalt zijn ijzer uit bijvoorbeeld graanproducten en bonen. Vaak krijgt je kind automatisch voldoende mineralen binnen. Zorg wel voor genoeg calcium.

Maak je niet te snel ongerust

Het is niet nodig om angstvallig bij te houden of je kind elke dag van alle stoffen wel genoeg eet. Dat is in principe niet eens mogelijk, omdat de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen per persoon per dag verschilt. Bovendien kun je zelf onmogelijk vaststellen hoeveel voedingsstoffen je kind per portie binnenkrijgt. Het is voldoende om je globaal bewust te zijn van de belangrijkste stoffen en van de noodzaak van variatie op het menu van je kleine. Vertrouw erop dat het dan automatisch goed gaat. Ook als je kind maar weinig eet, krijgt hij toch vaak voldoende voedingsstoffen binnen.

Reacties (2)

afbeelding van petr-241078
21 januari 2014
In grote lijnen kan ik het volgen. Waar ik twijfel is over de opname van calcium door zuivel. Ik lees steeds vaker dat zuivel juist calcium onttrekt aan het lichaam. En dat calcium uit o.a. groenten en zaden en noten wel wordt opgenomen. Is wel belangrijk te weten! Verder, een kind haalt inderdaad grotendeels zijn energie uit koolhydraten, maar juist die suikers uit granen, aardappels en rijst, pasta ed geven, voor zover ik begrijp, een vaak verstoorde damrflora met klachten als allergieën en intoleranties. Belangrijk dus om deze koolhydraten te beperken en te vervangen door meer koolhydraten uit groenten en fruit. Dan nog iets over combinaties, ik begrijp dat zuivel en granen niet goed combineren in onze maag, omdat we daar twee verschillende enzymen voor nodig hebben. De onverteerde resten in de darmen geven heel veel problemen zoals krampen, gas, diarree etc. Belangrijk dus om de darmen schoon te houden door groenten met eiwitten te combineren en groenten met koolhydraten. Sowieso is het belangrijk fruit altijd alleen op een lege maag te geven dus half uur voor of twee uur na de maaltijd.
afbeelding van Capri
29 december 2012
Ik mis de toevoeging van plantaardige vetten aan de voeding in dit artikel, bijvoorbeeld een beetje olijfolie door de (reeds bereide) avondmaaltijd mengen.