Verzorgingsproducten

verzorgingsproducten opvoeding

De huid is ons grootste en belangrijkste orgaan van ons lichaam: ca. 16% van ons lichaamsgewicht. Zeker bij kinderen met een kwetsbare huid ben je voorzichtig met je keuze voor verzorgingsproducten. Wat is wat? Van puur natuurlijke ingrediënten tot hypoallergene artikelen, van biologisch tot dierproefvrij.

Hypoallergene cosmetica

Hierin zijn geen ingrediënten verwerkt waarvan bekend is dat mensen er heftig op kunnen reageren. Dat betekent niet dat je er níet op kunt reageren, het risico is alleen kleiner. Hypoallergene artikelen bevatten vaak wel de ook als irriterend bekend staande conserveringsmiddelen (alcohol en parfum) dus je hebt geen zekerheid.

Dermatologisch getest

Geeft informatie over de kans dat een product overgevoeligheidsreacties oproept en door verschillende huidtypen wordt verdragen. De producent test op een groep vrijwilligers, waardoor het niet zeker is of je al dan niet een huidreactie krijgt.

PH-neutraal

Het product heeft dezelfde pH-waarde als de huid. Dat houdt in dat het de zuurgraad en dus de beschermende functie van de huid respecteert.

Natuurlijke cosmetica

Bevat geen synthetische chemicaliën of conserveringsmiddelen, die direct of indirect verstoringen van het biologische huidevenwicht veroorzaken, vooral op de lange termijn gezien. Natuurlijke cosmetica herstelt en behoudt de balans van zuurgraad, vetmantel en natuurlijke bacteriën.

Biologische cosmetica

Bevat een bepaalde hoeveelheid (afhankelijk van het keurmerk) natuurlijke ingrediënten - vooral plantaardige oliën, kruidenextracten, vetten en wassen, etherische oliën, bloemenwater en aroma's - uit gecontroleerde biologische teelt.

Dierproefvrije cosmetica

Vanaf 1997 zijn dierproeven voor make-up en verzorgingsproducten verboden in Nederland. Vanaf 2009 mag er in de EU geen verzorgingsproducten en cosmetica op dieren worden getest. In 2013 komt er een volledig Europees handels- en test verbod op cosmeticaproducten. Kijk voor meer informatie en een lijst met dierproefvrije cosmeticamerken op proefdiervrij.nl.

Gerelateerde artikelen