Verzet bij tandenpoetsen

verzet bij tandenpoetsen opvoeding

Je kind kan pas rond zijn 10e jaar zelf goed zijn tanden poetsen. Tot die tijd poets jij zijn tanden voor hem of je poetst ze na, als hij het zelf heeft gedaan. Je probeert het zo goed mogelijk te leren. Als je kind meewerkt met tanden poetsen, is er niets aan de hand. Maar niet elk kind vindt het fijn. WIJ.nl heeft een aantal tips om het tanden poetsen leuker te maken. 

Neem de tijd

Als je zelf haast hebt, wordt je kind ook sneller onrustig. Neem de tijd en zorg voor regelmaat. Maak het tanden poetsen een vast onderdeel van het ontbijt- en bedritueel. Geef je kind een compliment als hij zij tanden wil poetsen. Probeer de sfeer ontspannen te houden. Jullie hoeven het poetsen niet meteen 2 minuten vol te houden. Je kunt de poetstijd langzaam opbouwen.

Meehelpen

Betrek je kind bij het tanden poetsen. Dit maakt dat hij sneller mee wil werken. Laat hem meekijken in de spiegel. Of laat hem zelf de tandenborstel vasthouden met jouw handen eroverheen. Als jij ook je tanden gaat poetsen, is het al veel leuker. Of spreek af dat hij zijn tandjes eerst poetst en dat jij het afmaakt. 

Mooie tandenborstel

Laat je kind in de winkel zelf een tandenborstel uitkiezen. Misschien wel één met zijn favoriete tekenfilmheld erop. Zorg voor een kleine, zachte kindertandenborstel. Sommige tandenborstels hebben een speciale kinderhandgreep. 

Lekkere kindertandpasta en een eigen spoelbeker maken zijn spulletjes compleet. Een elektrische tandenborstel is ook een goed idee. Met een muziekje en een timer maken jullie zo die 2 minuten vol. 

Met een grapje

Een ‘levende’ tandenborstel die eerst zijn buik kriebelt of per ongeluk zijn neus poetst, is heel leuk! Of noem alles op wat je kind heeft gegeten die dag en poets dit weg. Of ga samen hardop 'AAAAA' zingen. Op internet vind je ook leuke poetsliedjes om samen te zingen. Pret verzekerd. 

Het hoort erbij

Maak je kind duidelijk dat er niets anders opzit: tandenpoetsen hoort erbij. Ga de discussie niet aan. De juf en de tandarts zeggen het ook. Praat je kind geen angst aan voor de tandarts. Het werkt ook averechts om je kind helemaal geen lekkers meer te geven, zolang hij niet meewerkt met tanden poetsen. 

Reacties (4)

afbeelding van evad-494254
24 juni 2014
Ik spreek altijd met mijn dochtertje van bijna 2 af; eerst mama jouw tanden poetsen en dan mag je zelf. Werkt bij ons prima. Als ze dan zelf poetst, geeft ze de tandenborstel binnen een paar seconden weer terug.
afbeelding van odetteb
18 juni 2014
Wat vaak ook helpt is dat je kindje gaat liggen op commode of op bed en dan kan je het zelf beter zien en kan je er beter bij.
Maak bijvoorbeeld een tandenpoetsliedje op een bekende melodie, werkt ook afleidend hier
afbeelding van bienbien
5 juni 2013
Ik heb zelf gemerkt dat ik er veel beter bij kan als mijn dochter hard huilt. Toen ik dat door had, vond ik het juist prettig als ze een keel op zette en dat zei ik dan ook: "goed zo lieverd, huil maar hard, dan kan mama er goed bij". Het verzet heeft niet lang meer geduurd en ze werkt nu altijd mee.

Lilypie Fourth Birthday tickers

Lilypie First Birthday tickers

afbeelding van IN81
5 juni 2013
Ik doe wel eens een “spuugwedstrijdje” van met mijn zoon van vijf. Om en om spugen we de tandpasta uit in de wasbak over elkaars spuug heen. Doordat zijn tandpasta een hele andere kleur heeft (blauw) is het altijd goed te zien wat het resultaat is. Tot grote blijdschap van hem als hij net zo’n grote spuugklodder heeft als ik. Of als hij mijn spuugklodder helemaal heeft weggevaagd!