Verzet bij nagels knippen

Verzet bij nagels knippen

Sommige kinderen raken behoorlijk over hun toeren als hun nagels worden geknipt. Je kind vindt het misschien eng of hij heeft er een hekel aan dat hij stil moet zitten. Het kan ook zijn dat hij zich afhankelijk voelt als jij zijn nagels knipt, terwijl hij zelfstandig wil zijn. Als je kleintje opstandig is, probeer dan zelf rustig te blijven. Leid zijn aandacht af en probeer het eventueel later nog een keer. Zo kun je voorkomen dat nagels knippen altijd een drama wordt. Als je kind van tevoren rustig is, zal hij merken dat nagels knippen wel meevalt. Gelukkig zijn er trucs om het knippen van zijn nagels soepeler te laten verlopen.

Nagelknippen doet geen pijn

Stel je kleine gerust door uit te leggen dat het knippen van zijn nagels geen pijn doet. Het moet bij iedereen gebeuren, anders worden nagels veel te lang. Nagels groeien immers vanzelf weer aan. Je kunt het knippen bij jezelf voordoen of om de beurt een nagel van hem en één van jou doen. Met een vijl kun je de randjes voorzichtig gladmaken, zodat er geen haakjes aan zijn nagels komen. Knip de nagels niet te kort, dat voelt vervelend aan voor je kleintje. Knip zijn nagels liever wat vaker.

Laat je kind kiezen

‘Samen doen’ vindt je kleine prachtig. Je kunt hem daarom bij het knippen van zijn nagels wat inbreng geven. Laat hem bijvoorbeeld kiezen of hij eerst zijn teen- of zijn vingernagels wil knippen. Misschien wil hij zelf bepalen in welke volgorde je zijn vingernagels knipt. Je kunt ook telkens drie tot vijf nagels doen. Zo duurt het niet te lang voor je kind.

In bad of in bed

Vlak na een bad zijn de nagels van je kind wat zachter en zal het knippen soepeler gaan. Je kunt ze zelfs in bad knippen. Maak er een wekelijks ritueel van. Doe het bijvoorbeeld altijd na het haren wassen, dat biedt je kind structuur en houvast.

Bij sommige kinderen kunnen de nagels goed worden geknipt als ze slapen. Werk snel en rustig terwijl je kind op je schoot zit of in bed ligt. Met een beetje olie op het nagelknippertje blijven de afgeknipte nagels plakken. Wacht wel even tot je merkt dat hij diep slaapt.

Reacties (9)

afbeelding van Yvonne1979
11 augustus 2017
Nagels knippen was hier ook altijd een drama! Tot ze een paar keer had gezien dat ik bij mezelf mijn nagels boven de badkuip knipte. Dat wilde ze ook op die manier! Sinds dien geen drama of strijd meer. Ze is nu bijna twee. Misschien helpt het boor jou ook om te laten zien aan je kindje dat je het bij jezelf ook doet? Weet niet of je dat al hebt geprobeerd. Succes in ieder geval met het vinden van een oplossing!
afbeelding van nicole1011
24 juli 2017
Wij lopen tegen precies hetzelfde aan als ingebaas beschrijft in juli 2013. Onze zoon is inmiddels 5 jaar en het blijft ondanks alle tips hetzelfde.

Iemand nog andere tips?

Groeten Nicole
afbeelding van eleonorahedwig
30 november 2015
Hoi Nanda,
hoewel ik zelf nog geen kinderen heb hoop ik je toch te kunnen helpen: gebruik je een nagelknippertje (zo'n tang-achtig ding) of een schaartje? Bij mij doet een nagelknippertje namelijk ook pijn, omdat mijn nagels ronder groeien dan dat knippertje is. Dan wordt de nagel eerst van rond naar plat gedrukt, en dat voelt zeker niet fijn... Met een schaartje heb ik nergens last van, dus dat is wellicht nog het proberen waard! Je kunt ook altijd nog vijlen natuurlijk. Dat duurt langer, maar als dat een heel drama scheelt...
Succes!
afbeelding van Nandagroentje
26 november 2015
Hallo,

Graag wil ik wat tips om de teennagels van onze zoon van 4 te knippen. Het is nu echt te erg aan het worden, want hij heeft echt hele lange nagels...(we mogen zijn voeten soms niet eens aanraken)
Zelf zegt hij dat het knippen pijn doet, maar hij kan dan niet zeggen wat er pijn doet. Als wij dan dingen benoemen, zegt hij dat dat het allemaal niet is. Het doet gewoon pijn.
Dit hebben we tot nu toe geprobeerd:
-Vasthouden (hij is zo sterk dat het zelfs met 3 personen niet lukt, en we willen hem geen trauma bezorgen)
-Afleiden (met van alles, muziek, tv, eten, boekje lezen, etc)
-In zijn slaap (helaas wordt hij wakker of hij trekt zelfs in zijn slaap zijn voeten weg)
-Cadeautjes, uitjes, leuke dingen beloven (boeit hem gewoon niet)
-Sinterklaas heeft zelf nu een brief geschreven dat hij een brandweerauto krijgt, die hij heel graag wil hebben. Zijn reactie: dan maar geen brandweerauto.
-Zeggen dat we naar de dokter gaan. Hij begint dan al gelijk te krijsen.

Wij weten het nu niet meer, maar dit begint wel te heftig te worden.

Dus graag tips voor korte teennagels :)

Dank!

Groet,
Nanda
afbeelding van rebe-796226
19 juni 2014
Nageltjes knippen gaat veel gemakkelijker en sneller met een nagelknippertje ipv een schaartje! Mijn zoontje geef ik altijd wat anders te doen (haren kammen o.i.d.) en dannnnn.....is het zo gebeurd!
afbeelding van MamavanSofi
14 juli 2013
Bij het baby zijn was het nooit een probleem, na het badje op schoot en nageltjes knippen. Nu is het een ramp!!
Mijn dochtertje haar vingertjes mag ik wel knippen,laat eerst bij mezelf zien wat ik ga doen.
Maar haar teentjes. No way dat ik daar mag knippen, en moeders wil is wet maar ik ga mn dochter niet in bedwang houden totdat het lukt.
Nu lakken we soms onze nageltjes, en dan wil ze het wel. En anders knip ik haar nageltjes als ze haar middag dutje doet. Verneemt er dan niets van en wordt niet wakker en ik kan mijn gang gaan.

Dus mijn tip, als ze echt diep slapen nagels knippen.
afbeelding van Marl1Wouters
12 juli 2013
Hoi, mijn zoontje vond het in het begin ook niet leuk om zijn teennagels te (laten) knippen. Tegenwoordig laat ik hem zitten en kan hij zien wat ik doe. Hij is nog steeds wel een beetje kriebelig, maar het is geen gevecht meer.
afbeelding van h.na-451860
11 juli 2013
hoi hoi, heb je het ook geprobeerd om te doen als je zelf s avonds naar bed gaat?? Dan zijn ze dieper in slaap als s middags of als hij n uurtje slaapt.
afbeelding van IngeBaas
10 juli 2013
Mijn oudste zoon van 3 heeft nooit problemen gehad bij het knippen van zijn nageltjes!

Helaas blijft mijn zoontje van 1 jaar tegenstribbelen bij het knippen van zijn teennageltjes. Zijn vingernageltjes zijn geen probleem, maar zijn teennageltjes oeh wat een gedoe!

Alles heb ik geprobeerd:
-liedje zingen,
-tv aan,
-wat lekkers geven ondertussen,
-kiekeboe
-mijn oudste zoon hem af laten leiden,
-kietelen,
-boekje,
-telefoon,
-speelgoed,

Niks helpt!
In zijn slaap knippen is geen optie, want hij is snel wakker.

Nu knip ik zijn teennageltjes door zijn voetje heel hard vast te houden, maar vind het zo sneu!

Laten groeien kan natuurlijk niet en als ik zijn voetjes niet in de houtgreep hou, ben ik bang dat ik in zijn voetje knip!

Ik hoop dat hij gauw accepteerd dat het moet gebeuren en het net zo makkelijk wordt als met zijn vingernageltjes!

Tips zijn meer dan welkom! :-)