Stoppen met de fopspeen: zo pak je dat aan

Stoppen met de fopspeen peuter kleuter

Zuigelingen hebben een grote zuigbehoefte. Een fopspeen biedt veel ouders een uitkomst, om hun kind aan te bieden tussen de voedingen door. Maar als je kind ouder is, kan een speen nadelige effecten hebben. En wordt het tijd om te stoppen met de fopspeen.

Voor pasgeboren baby’s is een fopspeen een prima middel om de zuigbehoefte te vervullen. Bovendien is bekend dat een speentje de kans op wiegendood kan verkleinen. Na ongeveer een jaar, dus als je kind een dreumes wordt, is die behoefte afgenomen en neemt de speen een andere rol in. Je kind ontleent er een gevoel van veiligheid en troost aan. Veel kinderen gebruiken de fopspeen ook om rustig te worden en in slaap te kunnen vallen.

Het zuigen op een fopspeen heeft met name gevolgen voor het gebit van je kind, de kaakstand en ook de spraakontwikkeling. De melktandjes kunnen scheef doorkomen, wat ook effect heeft op het blijvende gebit later. Een kaakversmalling of een overbeet kunnen ook voorkomen. Misschien heb je ook al eens gemerkt dat je kind zijn mond meer en meer open laat staan, als zijn speentje uit is. De lippen sluiten hierdoor niet goed op elkaar aan, wat de spraak niet ten goede komt. En je kind is gevoeliger voor verkoudheden.

Stop op tijd met de fopspeen

Op tijd stoppen met de speen is het advies. Maar hóe? Want het zuigen is voor veel kinderen een hardnekkige gewoonte geworden. Jij zult je kind dus moeten helpen om te stoppen. In één keer afnemen heb je waarschijnlijk even overwogen, maar voor de meeste kinderen én hun ouders is dit een te grote stap. Je ontneemt daarbij zijn gevoel van veiligheid en juist dat is zo belangrijk in die eerste levensjaren.

Tips voor stoppen met de fopspeen

Het hangt een beetje van de leeftijd van je kind af welke methode je voor het stoppen met de fopspeen toepast:

  • Is je kind een dreumes of peuter dan zul jij het voortouw moeten nemen. Bepaal de momenten waarop je kleine de speen wel mag en wanneer niet. Dus bijvoorbeeld in de middag even als hij een moe moment heeft en bij het slapengaan. Kies bewust en bouw deze momenten langzaam af.
  • Bij een iets ouder kind kun je samen besluiten dat het tijd wordt om afscheid te nemen van de fopspeen. Je kind is al groot nu en daar hoort een speen niet meer bij. Het is ook niet goed voor zijn tandjes. Je kunt een afscheidsritueel bedenken en je kind een knuffel, doekje of pop als vervanging geven. Complimenteer je kind met zijn besluit.

Nogmaals: makkelijk is het voor veel kinderen niet. Kies daarom ook vooral een goede periode uit, niet rondom de feestdagen of verjaardagen, of als je kind voor het eerst naar de crèche gaat. Ga er ook helemaal voor als je eenmaal de stap hebt gezet. Is je kind hangerig of een beetje aan het jengelen in de middaguren, probeer hem dan af te leiden. Veel kinderen hebben ook moeite met in slaap vallen zonder speen. Besteed daar aandacht aan: zeg tegen je kleine dat je zijn verdriet goed begrijpt, maar dat de speen echt niet terugkomt. Zorg voor een goed bedritueel: zin een liedje, lees een extra verhaaltje voor, maar zeg daarna ook dat je over een paar minuutjes weer even komt kijken. Zo geef je je kind de kans zelf in slaap te vallen. Uiteindelijk gaat dit steeds makkelijker, maar het is doorzetten. 

Reacties (7)

afbeelding van Neira
25 april 2017
Het is ook belangrijk te weten wanneer het juiste moment is om te stoppen. Vanuit mijn werk als logopedist weet ik dat de zuigbehoefte rond 11 maanden afneemt. Dit zou dus een mooi moment kunnen zijn. Hoe langer je wacht, hoe lastiger het kan worden.
Met mijn eigen kindjes ben ik er rond 14 maanden meegestopt en ging erg makkelijk. Misschien had ik ook wel veel geluk en mijn kinderen hebben de speen ook alleen op momenten gehad dat het echt nodig was (bij het slapen of als ze huilerig waren). Maar het speentje gewoon een keer 'vergeten' te geven voor het slapen, leverde bij beide kinderen nauwelijks tot geen problemen op. Als er 's nachts nog eens een huilmomentje was, kon het nog even ingezet worden. Maar de speen werd niet meer standaard gegeven. Als ouder is het ook even een gewoonte doorbreken soms en even uitproberen.
afbeelding van milanijhuis
19 januari 2016
Bij mijn zoon heb ik alles stapsgewijs gedaan. Eerst naar zolder ( er kwam een 2e kindje) toen zindelijk worden en als laatst z'n speen. Wilde dit allemaal gedaan hebben voor de geboorte van de 2e. we hebben 3 maanden van te voren gezegd dat als hij 3 zou worden, z'n speentje weg moest. In die 3 maanden hebben we het een aantal keer herhaald. Weet je nog als je jarig bent...? Toen hij 3 werd was het geen verrassing en Gaf hij zonder moeite z'n speen. De dag na z'n verjaardag zei hij :" mag ik m'n speen? Ik ben toch niet meer jarig?" Haha... Na uitleg dat hij nog steeds 3 was accepteerde hij het gewoon. Hij kreeg z'n speen alleen maar als hij naar bed ging.
afbeelding van E081209
15 juni 2013
Wij geven de speen alleen voor het slapen en in de auto... Het afbouwen is nog wel lastig. Prettig om tips te lezen!
afbeelding van Mama_2
13 juni 2013
Bij mijn dochter destijds ging het heel makkelijk, ze was 2 jaar en 4 maanden en kreeg alleen nog een speen als ze op bed ging of als ze echt erg vermoeid was. Op een dag heb ik tegen haar gezegd dat ze nou toch echt een grote meid was en dus te groot voor een speen. Ik heb haar gezegd dat we de speen weg gingen gooien en heb haar zelf de speen in de container laten gooien. 's Avonds op bed heeft ze er 1x naar gevraagd en ik heb haar gezegd "Die heb je toch weggegooid?" Oh ja dat was ook zo en toen is ze gaan slapen en heeft er nooit weer naar gevraagd!
Bij mijn zoon ging het iets anders. Hij was bijna 2 en kreeg alleen de speen als hij op bed ging. Op een dag was de speen kapot en dus moest 'ie weg, ik had geen nieuwe in huis dus heb er gewoon op gegokt dat hij zonder wou. Ik heb hem laten zien dat de speen kapot was en gezegd dat hij in de prullenbak moest, hij heeft hem zelf weggegooid. Hij had wel wat moeite met in slaap vallen, maar dat is 2 a 3 avonden geweest en daarna was het geen probleem meer!
afbeelding van nynke83
13 juni 2013
Mijn zoontje is nu bijna 2,5 jaar oud. Hij heeft de speen alleen maar in tijdens de slaap. Toen de speen stuk was doordat hij er een gaatje in had gebeten, dacht ik dit is een mooi moment om te stoppen. Heb een verhaaltje bedacht dat de speen stuk was en dat de spenentovenaar hem op kan halen wanneer wij het speentje in een koffertje doen. Of de tovenaar geeft hem een nieuw speentje of een kadootje. Nou dat moest maar een kadootje worden vond hij. Duidelijk uitgelegd dat als de speen eenmaal weg was hij ook niet terug kwam wanneer er een kadootje in zat.Jaja dat snapte hij. Zo gezegd zo gedaan. En opeens stond daar in het koffertje een kadootje. Helemaal super en hij snapte dat het speentje er niet meer was. Dus ik dacht dat is even makkelijk geregeld. Maar toen het bedtijd was, werd de stemming toch wel anders. Dus uiteindelijk toch maar nieuw speentje gegeven. Misschien had ik door moeten zetten, maar misschien was het toch nog iets te vroeg voor hem. Ik heb tot ongeveer 6 of 7 jaar geduimd en ook geen spraakproblemen of gebitsproblemen gekregen. Dus ja wat is nou slecht....Denk dat voor ieder kind zijn tijd wel komt en het zelf wel wat aangeeft. En voor de een is dat met een jaar en voor een ander pas met 4 jaar.
afbeelding van Jeske
18 mei 2013
Helaas is dat bij mijn dochter anders. we hebben een tijd geprobeerd enkel en alleen de speen te geven wanneer ze naar bed gaat. Maar wanneer ze op het einde van de dag moe is en ze krijgt de speen niet, is het DRAMA. Huilen, gillen, vragen, hangen. We hebben wel eens gekeken hoelang ze dit zou volhouden. Na een uur werd ik helemaal gek en heb ik toch de speen gegeven. We hebben in dat uur geprobeerd iets anders aan te bieden, af te leiden, troosten, negeren. Niets hielp.
Ik laat het maar even op zn beloop, ik denk dat dat stoppen nog wel komt.
afbeelding van Ljochtsje
17 mei 2013
Ik had een heel drama verwacht toen wij besloten dat het voor onze zoon van 2,5 jaar tijd werd om te stoppen met de speen. Hij heeft het altijd alleen maar in de auto of in bed gehad. Hij had hem 's nachts ook echt de hele nacht in en spuugde het niet uit als hij sliep.
Ik vertelde hem dat speentjes voor baby's waren en ik vroeg aan hem of hij ook een baby was. Hij vond zichzelf geen baby, maar een grote jongen. Dus toen zei ik dat hij dan ook geen speentje meer hoefde te hebben, omdat dat voor baby's was en niet voor grote jongens. Dat was goed. Hij ging gewoon slapen, maar werd wel om het kwartier wakker en om 23.00 uur ben ik toch gezwicht en heeft hij de speen gekregen. Maar ik heb er wel bij gezegd dat het de laatste keer was. De volgende dagen gingen prima. Hij werd 's nachts wel even een keer wakker, maar als je hem dan weer even toestopte dan ging het meteen weer verder slapen. Die week heb ik hem ook een paar keer gevraagd of het goed was dat zijn speentjes aan een baby werden gegeven. Ook dat was goed. Later die week gingen we op kraamvisite bij een nichtje en daar heeft hij de speentjes aan de baby gegeven. M'n nichtje heb ik snel in het oor gefluisterd dat ze de speentjes wel weg mocht gooien zodra wij weer weg gingen. Zo gezegd, zo gedaan. En hij heeft er nooit weer naar gevraagd. Niks geen drama dus.

Lilypie Third Birthday tickers