Duimzuigen afleren

duimzuigen afleren opvoeding

Een baby’tje dat op zijn duim zuigt, is schattig. Maar op een goed moment wordt het tijd om het duimen af te leren. Vanaf een jaar of 3 kan het duimzuigen nadelige effecten hebben.

Je kind gebruikt zijn duimpje (of vingers, ook dat komt voor) als rustgever. Net als een speentje, maar dan één die je altijd en overal bij je hebt. Dat maakt het afleren ook zo moeilijk. Allereerst probeer je je kind aan te leren dat hij alleen duimt binnenshuis. Van daaruit kun je hem aanleren dat hij het alleen doet bij het slapen gaan. Verbieden helpt niet; je ontneemt je kind zijn rustgever en zodra jij niet kijkt of hij er niet bij stilstaat, kan hij zo zijn duim weer in zijn mond stoppen.

Beter kun je er op een rustige manier met je kind over praten: grote kinderen zuigen niet op hun duim. Bovendien is het slecht voor de kaakstand, de tanden en de spraak- en taalontwikkeling. Er zijn producten met een vieze smaak die je op het duimpje kunt smeren of je kunt een handschoen aantrekken. Doe dit niet; het is frustrerend en wreed om op deze manier het duimen te beletten.

Maak je kind liever bewust en realiseer je dat hij ook pas stopt als hij er zelf klaar voor is. Je kunt hem wel helpen door af te leiden eventueel met een knuffel of een doekje in plaats van de duim. Je kunt ook vragen om medestanders, de crècheleidster of de tandarts om op een aardige manier te vertellen aan je kind dat duimen voor kleine kinderen is en hij nu toch echt te groot wordt. Negatief reageren is geen goede optie, complimenteer je kind juist als hij bewust niet duimt.

Reacties (1)

afbeelding van ange-1060300
20 oktober 2015
10 keer de tegengestelde beweging van het duimen kan ook helpen om uw kind van het duimen af te krijgen. Hem/haar belonen door voor elke dag dat het is gelukt een sticker te laten plakken is ook een positieve manier om hem/haar van het duimzuigen af te krijgen. Goed artikel, dit kan een hoop ellende voorkomen (later beugel moeten, slissen e.d.). Zoek als ouder/verzorger ook eventueel samen met uw kind naar een andere manier wat hem/haar rust biedt (bv. Knuffelen, e.d.)