Leren fietsen

Leren fietsen peuter kleuter

Eerst rijdt je kind op een driewieler, dan op een loopfiets of fiets met zijwieltjes en dan wordt het tijd om zelf te leren fietsen! Je kleuter bepaalt zelf wanneer hij eraan toe is om te leren fietsen; je kunt dit niet forceren. Behalve motorisch moet je kind er ook emotioneel aan toe zijn om de zijwieltjes vaarwel te zeggen en te vertrouwen op zichzelf.

Bij de meeste kleuters komt dit moment rond hun 5e verjaardag. Maar kijk er niet van op als het zich veel eerder of pas veel later aandient. Ook de tijd die je kind nodig heeft om te leren fietsen kan variëren: van een paar minuten tot een paar dagen.

Een passende kinderfiets

Een passende fiets is belangrijk om goed en veilig te leren fietsen. Hoe groot de fiets moet zijn hangt af van de lengte van je kind. Verreweg de meeste kleuters hebben een beenmaat van 43 tot 55 centimeter. Een fiets met banden van 16 inch is voor hen geschikt. Is je kind veel kleiner of langer, laat je dan adviseren door een goede fietsenmaker.

Let erop dat de fiets van je kind niet te hoog is. Je kind moet met zijn voeten op de grond kunnen staan om zich op te kunnen vangen als hij dreigt te vallen. Zet desnoods het zadel wat lager dan normaal. Het is het beste als het stuur van zijn fiets ongeveer even breed is als zijn schouders. Zo kan je kind het beste zijn evenwicht bewaren.

Tips voor het kopen van een kinderfiets

  • Zorg dat je kind bij het rijden niet met zijn knieën tegen het stuur komt;
  • Koop een fiets met terugtraprem, die is het makkelijkst te bedienen;
  • Laat je kind altijd de fiets (en het remmen) uitproberen voordat je de fiets koopt;
  • Voor de bandenmaat geldt de volgende vuistregel: 12 inch voor twee- tot driejarigen, 16 inch voor vier- tot zesjarigen en 20 inch voor zeven- tot elfjarigen;
  • Koop een fiets met een lage instap (ook voor jongens). Dat stapt makkelijker op;
  • Koop een fiets zonder versnellingen, dit is nog te moeilijk;
  • Koop een fiets met een stevige kettingkast en jasbeschermers;
  • Met een wit reflecterend achterspatbord is je kind nog beter zichtbaar.

Weg met de zijwieltjes

Fietsen zonder zijwieltjes vergt veel oefening. Laat je kind eerst wennen aan het wankele gevoel, terwijl je hem vasthoudt. Neem de tijd en raffel het niet af. Net als met een heleboel andere dingen die je kind moet leren, heeft het ook nu geen zin om je geduld te verliezen. Als jij laat merken dat het je allemaal niet snel genoeg gaat, zal je kleuter onzeker worden.

In het begin zal je kind sterk de neiging hebben om naar zijn voeten te kijken. Leer hem dat hij naar voren moet kijken; zo kan hij zijn evenwicht beter bewaren. Geleidelijk aan kun je je kind steeds losser vasthouden, totdat je alleen nog zijn fiets vast hebt. Niet alleen het leren fietsen zelf is belangrijk, ook het opstappen en leren stoppen. Laat je kind zien hoe hij moet remmen en oefen dit regelmatig.

Als je het gevoel krijgt dat het eigenlijk nog te vroeg is om zonder zijwieltjes te fietsen en je kleuter vindt het eng, wees dan niet teleurgesteld. Schroef de zijwieltjes weer aan zijn fiets en probeer het later nog eens.

En dan … fietsen maar!

Oefen in het begin veel samen met je kind, liefst op rustige paden en wegen. Zorg dat je kind goed zichtbaar is op de fiets, door bijvoorbeeld opvallend gekleurde kleding met eventueel reflecterende strips. Ook een (oranje) fietsvlag zorgt ervoor dat je kind niet over het hoofd wordt gezien.

Met een fietshelm is je kind extra beschermd. Het is misschien lastig om hem die te laten dragen, maar onderzoek heeft uitgewezen dat veel ernstig hoofdletsel bij kinderen voorkomen had kunnen worden door het dragen van een fietshelm. Laat je kind de helm niet alleen in het verkeer dragen. Ook als hij in een rustige buurt of in je tuin rijdt, kan hij hard vallen!

Reacties (4)

afbeelding van hibye72
14 oktober 2012
Inderdaad jammer, en ook wat vreemd dat er helemaal niet gesproken wordt over een loopfiets.(helemaal van deze tijd)
Ons zoontje kreeg met 2 jaar een (BMW) loopfiets, nog voor zijn derde verjaardag(nl 2 maanden daarvoor)kan hij fietsen (en wil hij nog weinig anders dan fietsen, hahaha!) mijn man heeft nl trappers en ketting(kast) bevestigd op de loopfiets(een loopfiets is al geweldig om evenwicht te leren, een BMW loopfiets is superieur omdat je er van een loopfiets een fiets (met trappers etc) van maakt(zonder zijwieltjes uiteraard!
Grote voordeel van deze (loop)fiets is dat een kind de fiets al kent, zadel, stuur, alles is al "gewoon", daarna "alleen nog maar" trappen met/op de pedalen:Geweldig!
Vereiste is trouwens wel dat je kind goed luistert, mijn zoontje gaat nu echt (bijna) iedere ochtend op zijn eigen fiets mee in het verkeer naar de school van mijn oudere dochter, heel veilig is je kind te leren remmen en te leren reageren op jou(w aanwijzingen)!!
afbeelding van annna
11 augustus 2012
Ik ben het ook eens met Hilde, de fiets met zijwieltjes is helemaal niet zo logisch. Hieronder staan twee verhalen over kindjes die motorisch snel zijn in hun ontwikkeling, maar ook voor wat tragere kindjes is een loopfiets vaak super. Onze oudste is motorisch niet zo vlot, maar heeft ook veel plezier aan zijn loopfiets gehad en maakte vrij gemakkelijk de overstap naar een fiets met trappers. Op zijn derde verjaardag kreeg hij een loopfiets, en op zijn vierde verjaardag een trapperfiets.
Een voordeel van de loopfiets vind ik ook dat je kind bij boswandelingen en dergelijke fijn op de loopfiets mee kan en dat je dan wat langere afstanden kunt afleggen dan wanneer je kind zelf zou moeten lopen.
afbeelding van joy4britt
9 augustus 2012
Eens met Hilde! Toen mijn zoon 21 maanden oud was racete hij al op zijn driewieler door de tuin, dus besloten wij een "echte" fiets te gaan kopen voor hem toen hij net 2 was. De 12" fiets die we via Marktplaats kochten bleek echter nog veel te groot voor hem en 10" fietsen waren niet te vinden. Echter 10" loopfietsen wel, die heeft hij nu dus ook en straks op zijn derde verjaardag krijgt hij alsnog zijn nieuwe fiets, zonder zijwieltjes, zodat hij het meteen kan leren. Nu maar hopen dat hij het net zo snel onder de knie heeft als de dochter van Hilde!
afbeelding van hilde30
8 augustus 2012
Jammer dat er in dit artikel van uit gegaan wordt dat een kind eerst met zijwieltjes fietst. Mijn dochter heeft van 2,5 jaar tot 3 jaar op een loopfiets (fiets zonder trappers) gefietst. Op het laatst gooide ze dan haar benen omhoog, ze was dus al aan het oefenen met evenwicht houden. Op haar derde verjaardag heeft ze een fiets zonder zijwieltjes gekregen, 5 dagen later kan ze hier zelf op fietsen. Mijn advies: laat die zijwieltjes zitten, en leer je kind meteen zo te fietsen. Dan weet je kind niet beter dan een fiets zonder zijwieltjes.