Zelf leren lezen

Zelf leren lezen peuter kleuter

Als je kind naar de 3e groep van de basisschool gaat leert hij pas echt lezen. Maar voor die tijd wordt hij al vaak geconfronteerd met woorden en letters. Waarschijnlijk wil hij nog voordat hij echt gaat leren lezen, al weten wat ze betekenen.

Misschien pikt je kind het lezen als vanzelf op. Opeens merk je dat hij weet hoe hij zijn naam schrijft. Het kan ook zijn dat zijn interesse is gewekt en dat hij jou vraagt hoe je zijn naam schrijft. Dit is het moment dat je kind spelenderwijs kan leren lezen. Leer hem bijvoorbeeld steeds een nieuwe letter. "Dat is de P van pop", zeg jij. "En van papa", herkent je kind.

Als jouw kind geen interesse toont in letters en woorden, hoef je je nog geen zorgen te maken. Ieder kind bepaalt zijn eigen tempo. Houd dus goed in de gaten wat je kleine wil en push hem niet. Het plezier dat je kleine heeft in het 'lezen' van boekjes, heeft veel meer invloed op zijn toekomstige leesvaardigheid dan de hoeveelheid woorden die hij op jonge leeftijd al kan lezen of schrijven.

Liefde voor lezen ontwikkelt je kind niet vanzelf. Daarin speel jij een grote rol. Dat begon al toen je kind nog een baby was, maar ook als hij ouder wordt, kun je nog veel doen om zijn plezier in lezen te stimuleren.

Voorlezen

Voorlezen is een goede manier om je kind liefde voor lezen bij te brengen. Als je daar al vroeg mee begint, associeert hij boeken met gezelligheid en veiligheid. Het is een goed idee om je kind mee te laten kijken terwijl jij leest. Zo krijgt hij snel door dat die rare kriebeltjes wel echt iets voorstellen en zal hij ze zelf willen leren ontcijferen.

Lezen hoort erbij

Als je kind regelmatig kennismaakt met boeken, tijdschriften en lezende mensen leert hij dat lezen erbij hoort. Geef boeken daarom een prominente plek in huis en leg hier en daar een tijdschrift neer. Als je zelf eens een boek pakt en leest waar je kind bij is, merkt hij dat het een prettige bezigheid is en wordt hij er nieuwsgierig naar.

Abonneren op een blad

Je kind vindt het waarschijnlijk heerlijk om post te ontvangen met zijn naam erop. Neem daarom eens een abonnement op een blad dat hij leuk vindt. Voor kleuters bestaan speciale week- en maandbladen. Je kleuter zal met spanning uitkijken naar het moment dat ‘zijn post’ weer op de mat valt. Zo wordt lezen een nog groter avontuur.

Reacties (1)

afbeelding van Juffie en mama
9 maart 2018
Een superleuk voorleesboek bij het leren van de letters is "Abc, lees je mee?" van Hanneke Mostert-Wensink.
Het boek gaat over Mirjam, een meisje die in groep 2 zit. Ze leert telkens een nieuwe letter van het alfabet en beleeft allerlei herkenbare avonturen met haar broertje Jelle, vriendjes en neefje.
Bij elk hoofdstuk staat een letter centraal, voorzien van mooie vrolijke illustraties. Zo leren kinderen spelenderwijs de letters.
Een aanrader om voor te lezen!