Welk boek kies je voor je kind?

Welk boek kies je voor je kind peuter kleuter?

Dreumes, peuter, kleuter. Welk boekje kies je wanneer voor je kind? Boekjes die kunnen knisperen. Prentenboeken zonder tekst. Welk boek is nu geschikt voor jouw kind?

Boeken voor je dreumes

Met je dreumes lees je boekjes van bijvoorbeeld textiel of karton, met grote, duidelijke en herkenbare plaatjes. Je kind zal zich het meest aangetrokken voelen tot simpele afbeeldingen met felle kleuren. Aan de hand daarvan kun je samen met hem geluiden oefenen of lekker zitten babbelen. Ook figuren aanwijzen en benoemen kun je al met hem proberen, om zo zijn taalontwikkeling te stimuleren.

Boeken voor je peuter

In deze fase van de ontwikkeling van je kind zijn grote boeken met veel plaatjes heel geschikt. De zogenaamde doe-boeken, met opdrachtjes om te tellen of om kleuren aan te wijzen, doen het prima bij je peuter. Ook prentenboeken met korte verhalen en kleurige illustraties behoren waarschijnlijk tot zijn favorieten. Ze stimuleren zijn fantasie en zorgen voor een gezellig momentje samen.

Boeken voor je kleuter

Je kind kan nu naar echte verhalen luisteren. Maar ook plaatjes blijven belangrijk. Zoek daarom boeken met een combinatie van die twee. Prentenboeken doen het nog steeds goed, maar ook voorleesboeken met minder illustraties en meer tekst kan hij nu aan. Je kind hoeft niet alles te begrijpen, maar het moet wel interessant en het liefst lachwekkend zijn. Zo leert hij dat lezen leuk is en wordt hij gemotiveerd het zelf te leren.

Er zijn verschillende soorten boeken waaruit je kunt kiezen:

Prentenboeken

Veel kinderen vinden prentenboeken leuk. Je hebt prentenboeken met en zonder tekst. Een prentenboek zonder tekst kun je het beste eerst helemaal doorbladeren, zodat het verhaal duidelijk wordt. Heel kleine kinderen hebben genoeg aan één grote prent per pagina. Je kunt alleen de plaatjes benoemen, maar er ook een verhaaltje bij verzinnen. Heb je even geen tijd, dan kan je kind met een kartonnen exemplaar heel goed alleen door het boek bladeren.

Bij een prentenboek met tekst ondersteunen de plaatjes het verhaal. Hoe ouder je kind, hoe gedetailleerder de plaatjes kunnen zijn. Bij dit soort boeken is er ook een echte opbouw in het verhaal, die voor veel dreumesen nog te moeilijk is. Toch kan je kleine juist dit boek willen horen. Kinderen kiezen boeken vaak uit om de plaatjes die erin staan. Is het verhaal te moeilijk, maak er dan een eigen, makkelijkere versie van.

Rijmpjes en versjes

Rijmpjes en versjes zijn prima geschikt omdat dit vraagt om ‘letterlijk’ voorlezen. Ook zitten er vaak liedjes aan vast die je dreumes erg leuk vindt. Er zijn ook rijmpjes die je met een spelletje kunt verduidelijken, zoals het vingerrijmpje ‘Naar bed, naar bed, zei Duimelot …’ Dit versje wordt nog leuker als je er vingerpoppetjes bij gebruikt.

Sprookjesboeken

Feeën, draken, heksen en kabouters … Kinderen vinden deze boeken vaak prachtig omdat ze houden van fantaseren. Ze geloven vaak dat deze wezens ook echt bestaan. Als je voor het slapengaan een sprookje vertelt, let er dan op dat je het hele verhaal afleest. In zijn eigen, vertrouwde omgeving kan je kind samen met jou echt wel wat griezeligs aanhoren. Maar hij slaapt pas lekker als de hoofdpersonen ‘nog lang en gelukkig’ verder leven.

Voorleesboeken

Heb je een boek met een echt verhaal, denk er dan aan dat kinderen het verhaal erg graag helemaal afhoren. Duurt dit te lang, stop dan op een moment dat het niet al te griezelig of spannend is. Geef wel altijd van tevoren aan wanneer je stopt: ‘We lezen tot aan het plaatje en dan gaan we morgen weer verder.’ Zeker bij een dikker boek is het goed als je eerst het verhaal zelf hebt gelezen voordat je het aan je kind voorleest.

BoekStart

Maak je kind gratis lid van de bibliotheek en ontvang het BoekStartKoffertje cadeau! BoekStart is een leesbevorderingsprogramma dat informatie geeft over het belang van voorlezen. Je kunt in de bibliotheek steeds nieuwe boekjes lenen om te ontdekken wat je kind leuk vindt.