Weer hetzelfde boekje

Weer hetzelfde boekje peuter kleuter

Je hebt met je kind een echt bedritueel. Een vast onderdeel daarvan is voorlezen: gezellig samen op bed met een boekje. Misschien is het je al eerder opgevallen: van je kind mag alles altijd hetzelfde blijven. Eén van de dingen waarin zich dat uit, is voorlezen. Maar jij bent de enige die het saai vindt: je kind vindt het prachtig! Van onregelmatigheid wordt je kind onrustig. Daarom wil hij iedere avond hetzelfde boekje lezen. De regelmaat biedt hem een veilige structuur. Wat hij ziet is bekend en bekende dingen zijn fijn. Van ritme wordt hij rustig. Boekjes met rijmpjes behoren dan misschien ook wel tot zijn favorieten.

Leren door herhaling

Voor je kind is herhaling één van de beste manieren om dingen te leren. Door tijdens het voorlezen keer op keer dezelfde woorden, plaatjes, kleuren en getallen tegen te komen, leert je kleine ze te herkennen en te benoemen. Als je een boekje vaak genoeg met hem leest, zal hij het uiteindelijk bijna uit zijn hoofd kennen. Als je de woorden dan eens verandert, roept hij: “Neehee, dat staat er niet!”

Leren vooruit te kijken

Het lezen van boekjes is een goede manier om te leren anticiperen, oftewel: vooruitkijken. Hoe meer je kind bekend raakt met een boekje, hoe beter hij de voortgang en afloop van het verhaal zal kunnen voorspellen. Dat lijkt jou misschien stierlijk vervelend, maar voor je peuter is het dé manier om te leren dat dingen voorspelbaar kunnen zijn. En het is nog leuk ook!

Laat je kind meedoen

Voorlezen hoeft geen eenrichtingsverkeer te zijn. De spanningsboog van je kleine is niet zo groot en een half uur luisteren naar een verhaal, zit er nog niet in. Maar een half uur samen met jou een boekje lezen wel. Laat je kind bijvoorbeeld woorden aanvullen of kleuren aanwijzen. Als hij een boekje al kent, kun je hem vragen het vervolg te voorspellen, of zelf een verhaaltje te maken bij de plaatjes.

Iedere keer anders

Om het voor jezelf leuk te houden, kun je proberen een boekje iedere keer een beetje anders voor te lezen. Wees creatief en probeer alle verschillende stemmetjes uit die je in huis hebt. Je hoeft je niet eens precies aan de woorden te houden die in het boekje staan. Je kunt best een beetje je eigen weg zoeken. Zo wordt het voorlezen van wéér hetzelfde boekje iedere keer een nieuwe uitdaging. 

BoekStart is een leesbevorderingsprogramma dat informatie geeft over het belang van voorlezen. Je kunt je kind gratis lid maken van de bibliotheek. Je vindt er steeds nieuwe boeken om samen te lezen en te ontdekken wat jouw kind leuk vindt. Bekijk ook de BoekStart voorleestips die aansluiten op de ontwikkeling van je kind.

Reacties (1)

afbeelding van Hye Jin Han
27 oktober 2017
Bedankt, erg informatief!