Schermtijd: hoelang mag mijn kind achter een beeldscherm zitten?

Schermtijd: hoelang mag mijn kind achter een beeldscherm zitten?

Uit het Iene Miene Media-onderzoek 2020 blijkt dat jonge kinderen gemiddeld een uur en drie kwartier per dag besteden aan beeldschermen. Voor kinderen (0 t/m 6 jaar) is dit 50 minuten toegenomen sinds de coronacrisis, zo blijkt uit hetzelfde onderzoek. Meer dan ooit vragen ouders zich af hoeveel schermtijd nog 'gezond' is voor kinderen? De antwoorden vind je hieronder. 

Tot 2 jaar: liever geen schermtijd

Hierover wordt veel gezegd en geschreven. Echter, een groep Nederlandse artsen is het inmiddels unaniem eens: tot 2 jaar liever helemaal geen schermtijd. Je baby kan door een beeldscherm overprikkeld raken en een baby leert juist door alle zintuigen te gebruiken. Vooral horen, kijken en voelen zijn belangrijk. Speel daar dus op in en doe dat niet of nauwelijks met een scherm.

Van beeldschermen leert je baby nog niks. Het leidt je baby vooral af. Als je wel media wilt gebruiken met je baby, doe dit dan heel bewust. Laat je baby in ieder geval nooit alleen met een beeldscherm, maar doe het samen en praat erbij. Mediaopvoeding.nl adviseert: maximaal 5 minuten per dag samen tv-kijken en een paar keer per week samen internetten.

Van 2 tot 4 jaar: maximaal 5 à 10 minuten schermtijd per keer

Het advies van Mediaopvoeding.nl voor kinderen van 2 tot 4 jaar is: 5 à 10 minuten schermtijd per keer en maximaal 30 minuten per dag. Als je samen met je peuter een beeldscherm gebruikt, let er dan op dat hij niet overprikkeld raakt. Zorg ervoor dat andere activiteiten zonder beeldscherm de meeste aandacht krijgen.

Zorg dat je kind echt maximaal 15 minuten achter elkaar met een scherm bezig is. Het lijkt alsof je kind gemakkelijk langer bezig kan zijn met een tablet of smartphone, maar de echte concentratie duurt maar een kwartier. Daarna komt je kind in een soort trance, waarbij het juist niet meer hoeft na te denken. Het is belangrijk dat je kind ook leert ontspannen door andere activiteiten. Ook voor de groei van de ogen is het goed om de schermtijd per keer kort te houden.

Vanaf 4 jaar: 10 à 15 minuten schermtijd per keer.

Het advies van Mediaopvoeding.nl voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar is: 10 à 15 minuten schermtijd per keer en maximaal 1 uur per dag.

Als je kind 15 minuten (of 20 minuten voor oudere kinderen) naar een scherm heeft gekeken, zorg je dat je kind zijn ogen minstens 20 seconden rust geeft. Dat is nodig voor een gezonde groei van het oog en dit kun je doen door bijvoorbeeld even in de verte te kijken. Zorg dat je kind het liefst 2 uur per dag buiten is. Daar kunnen ze ver om zich heen kijken en dat is heel goed voor kinderogen.

(Bron: Opvoeden.nl, Mediaopvoeding.nl en de GroeiGids)

Lees ook: 10 tips om grip te houden op het mediagebruik van je kind