Daarom is voorlezen belangrijk voor je kind

Daarom is lezen belangrijk voor je kind peuter kleuter

Lang voordat je kind gaat praten, beschikt hij al over de nodige taalkennis. Zodra hij kan horen, begint ook de taalontwikkeling. Zelfs al in de baarmoeder! Het gaat in die prille fase om een klankpatroon dat je kind leert herkennen, met name door jouw stemgeluid. Je kind begrijpt op jonge leeftijd dan ook meer dan je denkt. Hij kan zich alleen nog niet goed in woorden uiten. Je kunt al vroeg beginnen met heuse verhaaltjes voorlezen. Je hoeft niet te wachten tot hij zelf kan praten.

Als je kind een kleuter is krijgt interesse voor fantasie en humor. Lezen wordt een goede manier om de grote wereld om hem heen te ontdekken. Nieuwe ideeën en emoties passeren de revue en je kind zal gretig met ze kennismaken. Voor je kind is lezen nu een belangrijk rustmoment, bijvoorbeeld voor hij naar bed gaat. Televisie uit, speelgoed weg en lekker zitten.

Ontwikkeling

Voor een peuter is het lezen en plaatjes kijken een heel belangrijk onderdeel van zijn taalontwikkeling. Een boekje lezen helpt ook bij het goed leren kijken, horen en voelen. Met een voelboek, een boek vol felle kleuren en patronen of een boekje met geluid, maakt je kind kennis met nieuwe dingen. Hiermee stimuleer je zijn fantasie en voorstellingsvermogen. Aan de hand van simpele plaatjesboeken leer je je kind nieuwe woorden. Door iets aan te wijzen en het tegelijkertijd te benoemen, legt je kind het verband tussen het ‘ding’ en het woord.

Dat je kind nog niet kan praten, maakt niet uit. Jonge kinderen herkennen woorden al maanden voordat ze die zelf kunnen spreken. Een boek met korte zinnetjes leert je kind hoe een goede zin is opgebouwd. Voorlezen is ook een moment van rust. Terwijl je kind luistert naar jouw stem, vergeet hij alle andere dingen om zich heen. Zo kan hij zich weer helemaal opladen.

Een vast voorleesmoment (bijvoorbeeld voor het slapengaan) geeft je kind een veilig gevoel. Het ritueel van de vertrouwde stem die vertelt en het kijken naar de plaatjes maken je kind rustig. Hierdoor zal hij sneller in slaap vallen. Neem je kind gezellig op schoot en verras hem met leuke liedjes en gebaren erbij. Hij zal al gauw proberen de bewegingen na te doen.

Stel vragen tijdens het lezen

Tijdens het lezen kun je ook dingen vragen die op het plaatje te zien zijn, zoals: “Zie jij de bal?” Snapt je kind het niet, dan kun je het hem laten zien. Na dit een paar keer te hebben gedaan, zal je kleine de volgende keer de bal zelf aanwijzen.

Wijs zelf de plaatjes aan en noem op wat je ziet. Je kunt ook je kind vragen om aan te wijzen: "Waar is het… (poesje, vogeltje)?" Je kunt de geluiden maken die bij de plaatjes horen of je kind het laten doen, of iets vertellen over wat je ziet.

Voorleeshoekje

Hoe druk je ook bent op een dag, het kwartiertje lezen voor het slapengaan is zowel voor jezelf als voor je kind een moment van ontspanning. Maak een knus voorleeshoekje en duik samen met je kind in de wereld van sprookjes en andere verhalen. Je vergeet even de beslommeringen van de dag en kunt optimaal genieten van elkaar. Sluit het kwartier af met een vast slaapliedje of rijmpje. Zo weet hij dat de ‘voorleestijd’ is afgelopen en het tijd is om naar bed te gaan.

Het leesbevorderingsprogramma BoekStart is ontwikkeld om je informatie te geven over voorlezen en het belang daarvan. Je kind kun je gratis lid maken van de bibliotheek om hem zo kennis te laten maken met boeken. Je krijgt dan het leuke BoekStartKoffertje cadeau, met hierin een boekje, boek met kinderliedjes en een cd. Kijk op de site om te zien of de bibliotheek in jouw woonplaats ook meedoet.   

Voorleestips

  • Lees het verhaaltje eerst zelf en vervang moeilijke woorden door makkelijke.
  • Gebruik niet te lange en ingewikkelde zinnen.
  • Let op je stem! Je weet zelf hoe saai monotoon voorlezen is.
  • Probeer eens alle personages een eigen stemmetje te geven, gebruik je mimiek en druk uit wat wordt bedoeld. Is het eten vies? Trek dan een vies gezicht. Is iemand blij? Klink dan ook opgewekt.
  • Lees nooit te lang voor, hoe gezellig je het ook vindt. Jonge kinderen kunnen nog niet zo lang stilzitten. Stop ermee als je merkt dat de aandacht verslapt.
  • Lees vaker hetzelfde boekje voor. Herhaling is belangrijk voor jonge kinderen: het geeft je kleine houvast. Naarmate hij ouder wordt, leert hij meerdere dimensies van het boekje kennen en begrijpen.
  • Probeer je kind bij het voorlezen te betrekken. Geef hem de gelegenheid om zelf op het verhaal te reageren, wijs aan en maak (oog)contact.
  • Kies een boek dat je zelf leuk vindt! Als jij plezier beleeft aan het voorlezen, dan maakt het verhaal vanzelf indruk op je kind.