‘Mijn kind ziet monsters in haar slaapkamer! Hoe ga je hiermee om?’

WIJ fan Annemieke: 'Onze dochter (bijna 4) wordt de afgelopen twee weken steeds wakker. Er zijn monsters en krokodillen in haar kamer. Ik jaag ze dan weg en dan is het weer goed. Ik durf hier niet over te beginnen voor het slapen gaan, omdat ik het ook niet wil uitlokken.  Ze doet geen rare dingen die het zouden kunnen veroorzaken. Hoe gaan andere ouders hiermee om?  Bedankt voor de tips alvast!'

We stelden deze vraag onlangs aan onze fans op Facebook. Hierbij een greep uit de reacties en tips.

Ria: “Wij hebben een dromen- en monstervanger gekocht. Zodra ze een enge droom heeft gehad, zit 'ie vol en kloppen we deze buiten uit.”

Laura: “Vaak komt dit doordat er een spannende periode aankomt. Verjaardag? Bijna naar school? Mijn dochter zag wolven in haar kamer. Ik heb ze ook meerdere keren weg gejaagd maar ze kwamen steeds terug. Toen had ik het er over met een collega die ook kindertherapeut is en ze zei: "Je dochter moet ze zelf wegjagen. Dan is het een overwinning van haarzelf". Daarop heb ik haar gevraagd hoe zij de wolven weg kon jagen. Hierop antwoordde ze: "Door heel hard te grommen". Vervolgens is ze twee dagen lang alle ruimtes grommend ingelopen en daarna heeft ze de wolven nooit meer gezien! Nu heeft ze geleerd dat ze zelf sterk is en als ze ergens bang voor is vraag ik haar wat zij er aan kan doen en dan lost ze het uiteindelijk zelf op!”

Renske: “Heeft ons zoontje ook heel erg gehad. Ik heb toen mooie dromen spray gemaakt (plantenspuit met water). En elke avond voor het slapen sprayde ik wat rond in zijn kamer. Na een tijdje was het helemaal over.”

Chantal: “Onze dochter had dit ook. Ze heeft nu een lampje aan en we doen elke avond een toverspreuk waarmee we alles wegjagen. Ze slaapt weer als een roosje.”

Meriem: “Ik heb dochterlief een knuffeltje gegeven die van mij is geweest (sssst niet verder vertellen). Dit knuffeltje heeft magische krachten en zorgt dat haar niks naar overkomt. Weg nare gedachtes en nare dromen.”

Brigitte: “Dochtertje had nare dromen over uilen. Ik heb toen een stenen beeldje van een uil gekocht én gezegd dat het de énige uil was die binnen kon en mócht komen en de anderen zou wegjagen. Dat ging prima.”

Suzanne: “Ik heb monsterspray. Gewoon water in een plantenspuit met een sticker van monsters weg. Spray de kamer er mee in samen met mijn dochtertje en ze heeft de hele nacht nergens last van.

Mandy: “Mijn dochter heeft (met hulp van mij) een “verboden binnen te komen” verkeersbord gemaakt. Ze heeft verteld wat voor ‘monsters’ haar kamer binnen kwamen. (In haar geval: monsters, spoken, beren en draken) Van deze figuren heb ik plaatjes/silhouetten uitgeprint die ze erop kon plakken. Zo had ze een leuke knutselactiviteit én konden de monsters zien dat ze niet haar kamer mochten betreden. Vanaf het moment dat het verboden-bord aan haar deur hing, heeft ze het nooit meer over de indringers gehad!”

Herma: “Wij hebben toendertijd bij onze dochter een grote knuffelkrokodil gekocht die onder haar bed de wacht hield. Geen problemen meer gehad sindsdien.”

Nicole: “Mijn dochter had er ook last van. Voor het slapen gaan keken we waar ze zaten en stopte ze in mijn broekzak. En ik zette ze vervolgens buiten zodat ze weg waren. Op een gegeven moment hoefde het niet meer. Ze waren zo vaak buiten gezet dat ze het te vervelend vonden en maar naar een ander huis gingen.”

Anja: “Vaak is het een reactie op dingen die ze overdag beleven. Mijn dochter heeft dit ook heel erg lang gehad. Uiteindelijk hielp het haar, door voor het slapen gaan, tijdens het instoppen, even de dag door te nemen. Gewoon met simpele vragen,. Heb je een leuke dag gehad en wat was het leukste enzovoort.”

Sjanie: “Ik heb zelf gekeken in t donker wat je ziet, in ons geval werden de stippen op de gordijnen in t donker met een beetje fantasie net ogen. Gordijnen vervangen en weg bang kind. Slaapt als een roos.”

Elise: “Hier waren t spookjes, een mooie dino lamp gekocht; want spookjes zijn bang voor de dino.. geen nacht meer wakker geworden.”

Erica: “Hier worden nachtmerries getriggerd door oververmoeid. Zoals nu, de laatste schoolweek. Te veel indrukken en te veel spanning. Om hem een veilig gevoel te geven mag hij nu inslapen in ons bed. Deden we bij de oudste ook altijd.”

Natascha: “Onze zoontjes hadden dit ook en die slapen met z'n 3en op de kamer. Ik zei gewoon 'mama en papa letten altijd op en dan kan er niks gebeuren, want wij zien alles'. Elke avond vroegen ze 'mama, let je wel op?' en dan was het goed.

Floor: "Onze zoon heeft een grote realiteitszin, als ik hem vertel dat monsters niet bestaan en krokodillen hier niet voorkomen, vindt hij dat acceptabel dus er valt niets weg te jagen. Door het weg te jagen bevestig je het bestaan van de monsters vind ik.”

Nathalie: ‘We zijn met onze dochter naar de bouwmarkt geweest. Daar een medewerker in haar bijzijn aangesproken en gevraagd of ze ook een speciale nachtlamp hebben die slangen verjaagd (daar was ze ‘s nachts bang voor). De man begreep meteen wat we bedoelden en wees ons op een leuk nachtlampje. Alle slangen houden niet van dit licht en komen dus je kamer niet in... het hielp meteen vanaf de eerste nacht!”

Patrick: “Ik heb me verkleed als monster jager met een laken om als cape en een waterpistool zonder water en heb zo de boze dingen verjaagd.”

Wil jij ook een vraag stellen aan andere ouders? Stuur je vraag naar redactie@wij.nl.

Gerelateerde artikelen