Steeds weer uit bed

steeds weer uit bed opvoeding

Bedtijd voor je kleine! Zoals altijd volg je het bedritueel. Van tanden poetsen tot pyjama aan en een boekje lezen of liedje zingen. Maar als je kind eenmaal in bed ligt, wil hij van slapen niets weten. Hij blijft je roepen of komt zelfs zijn bed uit. Hoe ga je hiermee om?

Het allereerste dat je nagaat, is natuurlijk of er écht iets aan de hand is of niet. Het kan zijn dat je kind het te warm of te koud heeft. Dit kun je oplossen. Is hij misschien bang? Ook daar kun je wat aan doen. Heeft hij ook geen dorst en hoeft hij geen plasje? Dan zoekt hij waarschijnlijk gewoon je aandacht.

Duidelijk optreden

Wat je het beste kunt doen is duidelijk optreden. Na het bedritueel is het simpelweg de bedoeling dat je kind in bed blijft. Vertel hem duidelijk: 'Vanaf nu blijf je in je bedje en ga je slapen.' Is hij nog even wakker of wil hij nog even spelen met zijn knuffel: dat mag. Komt hij alsnog zijn bed uit, dirigeer hem dan zonder al teveel woorden weer terug. Zo merkt hij dat hij hier geen extra aandacht mee krijgt. Blijf ook niet in zijn kamertje hangen.

Het is misschien best even moeilijk, ook voor jou. Maar doorgaans zie je met een portie duidelijkheid na een paar avonden resultaat. Dit geldt ook als hij 's nachts je aandacht vraagt. Je gaat natuurlijk na of alles veilig is en of je kleine geen nachtmerrie heeft gehad of ziek is. Zo niet, negeer dan het ongewenste gedrag.

Een beproefde methode voor veel ouders is de stap-voor-stapmethode. Hierbij zeg je je kind welterusten en ga je na enkele minuten weer even kijken, om even te troosten. Deze tussenpozen bouw je langzaam op.

Extra tips voor zelfstandig slapen

  • Maak het niet té gezellig. Doe een klein lampje aan, zodat je kind zich kan oriënteren.
  • Met een speciale knuffel voelt je kind zich veilig.
  • Bekijk het kamertje vanuit de positie van je kleine. Zijn er enge schaduwen op de muren of andere dingen die hem angstig kunnen maken? 

Reacties (4)

afbeelding van lisette19867
26 april 2019
hoi c. wijnen.

ik moet even in mijn geheugen terug kijken, want zijn nu inmiddels 2 jaar verder. ( dochter is nu 4,5 en de jongste wordt over 2 weken alweer 2)
we zijn eigenlijk Consequent gebleven, steeds maar weer terug in bed leggen.
af en toe legde we haar in bed zonder iets te zeggen.
en dat hielp redelijk.
we hebben ook een tijdje gewoon deur opgelaten omdat dochter dat wilde.
en dat ging goed.
en als we er echt mee klaar waren dat ze er uit kwam ( niet echt verantwoordelijk), maar deden we haar deur dicht houden, zodat ze deur niet open kreeg. en dan na een paar minuten als we merkte dat ze niet meer aan de deur zat, gingen we weer de kamer op en vertelde we haar dat we dit niet leuk vinden en dat ze nu moest slapen, want dat mama en papa niet de hele tijd naar boven willen komen en dat wij pas kunnen gaan slapen als jij slaapt.


maar we hebben op een gegeven moment zazu de schaap gekocht.
wekker die je in kan stellen wanneer ze in bed moet blijven en wanneer ze er uit mag. als ze in bed moet blijven is schaap rood, en een half uur van te voren word het oranje en op tijd die je instelt word het groen.

maar na 2 jaar, blijft ze eindelijk op haar kamer, en valt ze naar een tijdje in slaap. maar ze is ook een actief meisje geworden in de tussentijd.

<p><img alt="Babytickers" src="http://www.babytickers.net/tickers/img/qxrpLn23/ticker.png" /><!--
      --></p>

 

afbeelding van C wijnen
26 april 2019
Lisette 19867, mag ik vragen hoe je dit hebt aangevlogen. Wij hebben thuis dezelfde situatie namelijk
afbeelding van elmowendy
29 januari 2019
Ik vind dit artikel zeer ouderwets en pedagogisch niet onderbouwd. Het is logisch dat je kind je nodig heeft, niet alleen overdag maar ook in de avond of nacht. Het negeren van de behoefte lijkt mij zeer ongezond. Ik.blijf altijd bij mijn kinderen liggen totdat ze slapen. Mijn oudste is 5 en mijn jongste is 3. Ze gaan altijd blij naar bed, nog nooit strijd gehad, want ze weten dat ik er voor ze ben. Ouders zouden wat meer op hun gevoel af moeten gaan in plaats van al die belerende artikeltjes die 100 jaar geleden zijn bedacht.
afbeelding van lisette19867
5 mei 2017
ik heb een vraagje.

sinds onze dochter van 2,5 jaar in een grote bed ligt, komt ze er steeds uit.
de ene keer slaapt ze wel meteen en de andere keer, kunnen wij onderhand 10x naar boven om haar terug in bed te leggen.
ook als ze moe is, we zijn de middagslaapjes al aan het afbouwen dat ze die niet meer krijgt, zodat ze savonds misschien moe is en meteen gaat slapen. ( maar ze word nu meestal rond een uur of 3 a 4 uur moe/ vervelend, of ze valt op de bank in slaap).

wij hebben al de methode gebruikt van, bedritueel ( uitkleden, tanden poetsen, boekje lezen, water drinken, kusje/knuffel en dan instoppen) maar zodra we beneden zijn is ze al weer uit bed, en roept dan om water, goed instoppen. de eerste keer zeggen we het is nu tijd om te slapen, water heb je al gedronken, mama/papa wil je niet meer horen en stoppen haar weer in. de volgende keren als ze er uit komt, stoppen we haar zonder iets te zeggen in. af en toe als ze er naar de zoveelste keer er weer uit komt, doen we de deur dicht, maar dan komt ze er ook weer uit, want deur moet open.
wij worden dan op een gegeven moment zo boos, dat we echt boos reageren op haar (met verhefde stem en dat we haar op bed leggen en weer gaan, zonder in te stoppen) maar daar word ze dan weer overstuur van en huilt ze zich in slaap.
ook zeggen we als je uit bed komt, gaan we morgen geen leuke dingen doen. dit herhaalt ze dan, ook als ze uit bed komt, zegt ze het, nu gaan we geen leuke dingen doen. ( ze maakt er nu een spelletje van)

met een 2e op komst over ruim een week. zijn wij radeloos wat we nog meer kunnen doen, zodat ze in bed blijft liggen en niet steeds uit bed komt.

hebben jullie tips wat we nog kunnen doen?

met vriendelijke groet,

<p><img alt="Babytickers" src="http://www.babytickers.net/tickers/img/qxrpLn23/ticker.png" /><!--
      --></p>