De overstap naar het grote bed

De overstap naar het grote bed peuter kleuter

Is je peuter tussen de 2,5 en 3 jaar oud? En ongeveer 90 cm. lang? Dan is hij toe aan de overstap van een ledikant naar een junior- of groot bed. Heeft je kind de geborgenheid van zijn kleine bedje nog nodig? Stel het besluit dan uit. Doe dit echter niet, omdat jij het makkelijker vindt dat hij niet uit zijn ledikant kan klimmen en eventueel wel uit een bed.

Signalen

Signalen die aangeven dat je kind groot genoeg is, zijn dat hij uit zijn ledikant klimt en/of dat hij erover praat dat hij in een groot bed wil slapen. Misschien heeft hij vriend(innet)jes die de overstap al hebben gemaakt. Gaan jullie voor een groot bed, dan heb je de keuze tussen een junior- of peuterbed of een echt bed. Een peuterbed is net even korter dan een eenpersoonsbed en met een extra rekje voor de veiligheid. De meeste peuterbedden kun je later uitbouwen tot een echt bed en de overgang is voor de meeste kinderen net iets minder groot. Een hoogslaper of het bovenste deel van een stapelbed zijn niet geschikt voor kinderen jonger dan 6 jaar.

LEES OOK: Slapen in een campingbedje

De keuze is aan jou. En aan je peuter, want de beste manier om iets van een 2 of 3-jarige gedaan te krijgen, is hem erbij te betrekken! Kies wel het juiste moment uit; staan er grote veranderingen te wachten in je gezin zoals de komst van een broertje of zusje, een verhuizing of verbouwing? Stel het moment dan nog even uit. Peuters staan bekend om hun eigen willetje, dus pak het op een leuke, ontspannen manier aan.

Stappenplan overstap naar het grote bed

  • Kies samen een bed uit en zet het ook samen in elkaar
  • Mak het gezellig op (nieuw beddengoed met zijn lievelingsdier of in zijn favoriete kleur!) met zijn knuffels en kussens. Dit geeft meteen een vertrouwd gevoel. Zodra je kind 2 jaar is geworden, mag hij ook slapen onder een dekbed en met kussen.
  • Bereid je kind er gedurende de dag op een ontspannen manier op voor. Hij is nu al zo groot dat hij al in zijn nieuwe grote bed kan slapen.
  • Houd vast aan je vertrouwde slaaprituelen: pyjamaatje aan, tanden poetsen, voorlezen, knuffelen en ‘welterusten’.
  • Houd vol! Ook jouw peuter komt er de eerste week vast een paar keer uit ‘s nachts. Het is even wennen! Hoe vermoeiend ook, breng hem toch steeds terug naar zijn bedje, vertel hem dat hij nu lekker gaat slapen.
  • Blijft hij het eng vinden en uit bed komen, ga er dan een paar nachten naast liggen op een luchtbedje of matras. Zo voelt je kind zich veilig bij het in slaap vallen en ziet hij je meteen als hij wakker wordt in de nacht. Zijn vertrouwen in het grote bed neemt zo toe. Gaat het allemaal wat makkelijker, bouw dan langzaam af. 
  • Weigert je peuter in zijn grote bed te slapen? Kijk dan of het haalbaar is om zijn ledikant weer tijdelijk terug te zetten en het over 2 maanden opnieuw te proberen.

Reacties (8)

afbeelding van IN81
26 september 2016
Onze zoon is nu 25 mnd en wij hebben twee weken geleden de zijkant van het ledikant er uit gehaald om te kijken hoe hij hier op reageert als eerste stap naar een groot bed. Het gaat hartstikke goed, hij beseft dat hij niet bij het randje moet gaan slapen maar aan de andere kant en komt ook niet steeds zijn ledikant uit, tenzij wij zeggen dat het kan. Als hij wakker is, roept hij 'uit' en dan zeggen we 'kom maar'. Heel trots is hij dan dat hij zelf zijn ledikant en kamer uit kan lopen. Over een half jaar verhuizen we, bedoeling is dan dat hij het bed van zijn grote broer krijgt (die krijgt dan een hoogslaper), door hem nu alvast een beetje te laten wennen aan het 'bedidee' hopen we dat hij op de volgende stap net zo goed reageert.
afbeelding van IHO
25 september 2016
Sinds gisteravond ligt ons dochtertje van 2 jaar en 3 maanden in een groot bed. Gistermiddag in elkaar gezet en toen heeft ze er heel enthousiast op gesprongen en gespeeld en alvast onder het dekbed gelegen. Tot ze echt moest slapen. Dat heeft wel even geduurd. Ze wilde het liefst dat mama naast haar kwam slapen. Ben geduldig gebleven en heb haar waterflesje, naxhtlampje en muziekdoosje binnen handbereik gelegd. 10 minuten op haar voeteneind gezeten. Toen deed ze zelf haar nachtlampje weer aan (gaat na 12 m vanzelf uit) en deed zelf haar muziekje weer aan. Wilde er wel uit maar toen resoluut teruggestuurd. Toen weer weggegaan. Toen weer huilen. Verhaaltje gelezen en heel even naast haar gelegen. Om 21:30 bleef ze eindelijk stil. 4:15 werd ze wakker en toen duurde het een uur van jammeren en heen en weer lopen tot ze weer ging slapen. Om 7:30 sliep ze nog. Ik ben op haar voeteneind gaan zitten en toen werd ze vrolijk wakker.
afbeelding van veni-1006983
26 april 2016
Wij hebben 2 kinderen een jongen van 6 en een baby van nu 1 jaar en 1 maand. Maar ik ben zwanger van onze 3e kindje en wij hebben maar 3 slaapkamers 1 van ons en 2 van de kinderen nu denken wij er aan om de jongste bij de oudste op de kamer te leggen in een stapelbed. De oudste wil dat erg graag. Maar is dat verstandig ik ben bang dat me jongste over 8 maanden nog niet aan toe is okal kan ik niet in de toekomst kijken iemand tips ???
afbeelding van christa163
20 augustus 2015
S. is 2 jaar en nog lang niet klaar voor een peuterbed. Ze vind haar ledikantje prettig. Ik heb een tijdje het peuterbed op haar kamer gezet, maar ze vond het niks. Ze vond het eng. Ik heb na het schilderen van haar kamer, dat bedje weer op zolder gezet. Als ze er echt klaar voor is, dan gaat ze over. Dus 2 jaar is nog niet te laat...... Ze wil het gewoon niet en ligt nog lekker in haar ledikantje.
afbeelding van saartje010
10 oktober 2014
Mijn dochter word over een maandje 2 jaar, ik heb al een tijdje sterk het gevoel dat zij toe is aan een peuterbed. Deze heb ik nu dus ook gekocht, zodra we verhuist zijn gaat ze daarin slapen.
Ze is erg pienter voor haar leeftijd, en loopt in haar ontwikkeling ook voor. Dus ik hoop dat ze het peuterbed leuk vind, en snapt dat het haar eigen grote bed is haha. (Sorry als ik opschep)
afbeelding van simo-652020
15 april 2014
Dit is toch een richtlijn die ze geven, tuurlijk scheelt het per kind, de ene is er eerder aan toe dan het andere kind.
Maar altijd weer die ouders, nou mijn kind sliep allang in een groter bed pfff , op schoolpleinen ook ze doen niks anders dan opscheppen over hun kind bah bah. De helft is maar waar. Waar moet dat heen.
afbeelding van mari-512996
19 mei 2013
Tussen de 2,5 en 3 jr, nou sorry maar dat vind ik toch echt wel heel laat hoor. Mijn kleine ging met 11 maanden over en nooit geen problemen mee gehad. Gewoon meteen een eenpersoonbed met uitvalhekje, bleef netjes in zijn bed tot ik hem er uit kwam halen.
afbeelding van mama van Nik
18 mei 2013
Of je kind kan er al eerder aan toe zijn.
Mijn peuter was nog geen twee, toen hij elke avond en nacht van streek raakte in zijn ledikantje. Wilde dat ik continu bij hem bleef.
Uiteindelijk heb ik een tweedehands peuterbed voor hem gekocht (klein opstaand randje).
Hij sliep meteen goed. Waarschijnlijk voelde hij zich opgesloten in het ledikant.
Half jaar later begon hij er zelf uit te klimmen en heb ik een peuterwekker gekocht.
Werkte ook bijna meteen.
Nu is hij 3, en ik denk dat ik hem nog een jaar in dit bed laat slapen voor hij naar een volwassen bed gaat.