Tips om je kind voor te bereiden op een broertje of zusje

Tips om je kind voor te bereiden op een broertje of zusje peuter kleuter

Als er een tweede op komst is, kun je het beste tijdig beginnen met het voorbereiden van je eerste kind. Daarbij is het de bedoeling dat hij de komst van een broertje of zusje niet als een negatieve of beangstigende gebeurtenis gaat zien. Hoe pak je dat nu aan?

Wacht niet te lang met vertellen

Wacht niet te lang met het vertellen dat er een baby komt. Zo heeft je kind meer tijd om aan het idee te wennen. Bovendien is gebleken dat kinderen heel snel aanvoelen dat er iets aan de hand is en het gauw merken wanneer hun ouders iets voor hen proberen te verbergen. Als je kind niet weet wat dat is, kan hij zich allerlei beangstigende voorstellingen gaan maken van dat 'geheim'. Daarbij zul je er ook met andere mensen over praten als die op visite komen.

Veranderingen 

Voer alle grote veranderingen in het leven van je kind, die te maken hebben met de nieuwe baby, al geruime tijd voor de bevalling door. Misschien verhuist de oudste van de babykamer naar een kinderkamer of van het wiegje naar een groter bed. Het kan ook zijn dat je eerste kind na de geboorte naar een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal gaat.

Als je wacht met deze veranderingen tot na de geboorte van jullie tweede kind, kan de oudste het gevoel krijgen dat hij letterlijk plaats moet maken voor de nieuwe baby. Dit kan hem het idee geven dat hij vanaf nu op de tweede plaats komt en dat jullie hem niet langer lief en interessant vinden. Bovendien kost het een kind tijd om aan deze veranderingen te wennen en daarbij heeft hij jouw exclusieve aandacht nodig.

Vertel je kind dat hij een nieuwe kamer en een groter bed krijgt, omdat hij daar nu groot genoeg voor is. Vermijd in eerste instantie het verband tussen deze veranderingen en de komst van de baby. Presenteer het als iets wat alleen met hemzelf te maken heeft en breng het als een beloning voor het feit dat hij nu groot genoeg is voor een grote kamer en een echt bed! Ook het kinderdagverblijf of de peuterspeelzaal horen bij het groot genoeg zijn.

Zorgtaken

Als jij tot nu toe de enige bent geweest die je kind te eten gaf, in bad deed en naar bed bracht, is het verstandig om hem er bijtijds aan te laten wennen dat ook een ander deze verzorgingstaken kan uitvoeren. Dit met het oog op de kraamtijd, waarin jij niet in staat zult zijn die taken te vervullen. Laat papa of de oppas dus ook regelmatig deze dingen doen, zodat je kind niet langer alleen van jou afhankelijk is.

Deel informatie

Geef een zo eerlijk mogelijk antwoord op de eventuele vragen van je kind, aangepast aan zijn of haar belevingswereld. Laat je kind bijvoorbeeld alvast plaatjes zien van de ontwikkeling van de baby in de baarmoeder en vertel dat de baby uit je buik komt als het helemaal af en groot genoeg is. Neem je oudste een keer mee naar een zwangerschapscontrole als hem dat leuk lijkt.

Voorbereiding van je kind op een broertje of zusje 

Om alvast een band op te bouwen tussen je eerste kind en de nieuwe baby, kun je je oudste betrekken bij de voorbereidingen. Laat je kind bijvoorbeeld 'helpen' bij het uitkiezen van de babykleertjes, het speelgoed en de gordijnen voor de babykamer. Praat daarbij steeds zoveel mogelijk over 'onze baby', om je oudste duidelijk te maken dat ook hij intensief te maken heeft met de komst van de kleine.

Laat je kind kennismaken met andere baby’s. Ga met hem op bezoek bij familieleden of kennissen met een kleine, zodat hij zich een reëel beeld kan vormen van zijn aanstaande broertje of zusje. Vertel bovendien dat kleine baby's eigenlijk alleen maar slapen, eten en huilen, zodat je kind niet teleurgesteld is als hij niet direct het speelkameraadje krijgt dat hij misschien verwacht.

Verwantschap

Je kunt het begrip dat je oudste heeft van baby’s vergroten door terug te grijpen naar zijn eigen babytijd. Vertel je kind dat hij eerst ook zo klein was als zijn babybroer of –zus en net zo weinig kon. Kijk samen naar foto’s uit die tijd en vertel je kind verhalen over die periode. Als je kind beseft dat hij ook eerst een baby was, ziet hij waarschijnlijk eerder het verband tussen dat kleintje en hemzelf.

Cadeautjes

Een cadeautje voor na de bevalling, om je oudste te bedanken voor zijn goede hulp tijdens je zwangerschap, is ook een goed idee. Vraag je naaste familieleden en beste vrienden bovendien of ze bij het kraambezoek ook willen denken aan je eerste kind. Deze kan namelijk alsnog makkelijk jaloers raken op de kleine, als deze allemaal cadeautjes krijgt en hijzelf wordt overgeslagen.

Aandacht

Na de geboorte van de baby is het zaak om je aandacht zo goed mogelijk te verdelen tussen beide kinderen. Omdat de kleine in eerste instantie veel meer van je tijd en aandacht zal vragen, is het verstandig om ook een paar exclusieve momenten te reserveren voor je eerste kind. Ga even met hem alleen naar de speeltuin, supermarkt, etc. als je partner thuis is. Zorg ervoor dat ook hij regelmatig in het middelpunt van de belangstelling staat en let erop dat de baby jullie daarbij niet kan storen, bijvoorbeeld tijdens zijn slaapje.

Andere interesses

Ten slotte is het ook belangrijk om tijdens je zwangerschap tegenover je kind niet al te veel nadruk te leggen op de komst van de baby. Het klinkt misschien wat tegenstrijdig na alle bovenstaande tips, maar het kan ook een negatieve uitwerking hebben als je oudste het idee krijgt dat de baby vanaf nu het belangrijkste aandachtspunt en gespreksonderwerp in het gezin is.

Voor je kind zijn er waarschijnlijk nog heel veel andere interessante ontwikkelingen, zoals nieuwe kinderen op het kinderdagverblijf, de poes van de buren of het bezoek van oma. Let er dus op dat je ook zoveel mogelijk aandacht hebt voor de hoogtepunten in zijn belevingswereld. Probeer de gesprekjes over de nieuwe baby daar als vanzelfsprekend doorheen te laten lopen. Zolang ze maar niet overheersen.

Cadeaupakket van WIJ

Vergeet ook niet om je nieuwe zwangerschap in je profiel op WIJ.nl door te geven, je schrijft je dan automatisch (weer) in voor het cadeaupakket van WIJ met o.a. de blije doos en het magazine WIJ!

Reacties (9)

afbeelding van babybanjo
19 december 2013
Mijn zoons zijn 7 en 6. Ik wacht totdat ik zeker weet dat alles goed zit, goede echo en dan nog een paar weken wachten. Wil idd - net als Renaatje - geen risico lopen dat het alsnog mis gaat en mijn jongens dit al ergens goed begrijpen en er toch (net als veel volwassenen) daar dan veel vragen over hebben. Dat bespaar ik ze liever. Wil ook niet dat ze het van een ander horen dus moet ook niet te lang wachten. Krijg al een buikje.
Slabbetje gekocht met: hoera ik krijg een broertje of zusje en snoepbabyflesjes erin. Dat krijgen ze als cadeau en zo probeer ik het in ieder geval feestelijk te vertellen. EN dan mogen ze met de button: 'hoera ik word grote broer' naar school toe om het te vertellen.
afbeelding van hisk-269991
9 september 2013
Bedankt voor de tips. Het probleem is dat hij nog zo klein is en
Er weinig van begrijpt. Het is moeilijk uit te leggen.
Wel hebben we een cadeautje namens z'n broertje gekocht na de geboorte en
Andersom. En veel betrekken bij de inrichting van de kamer en straks
Bij de verzorging. Ik ben benieuwd!!
afbeelding van DHA77
9 september 2013
Ons zoontje was 2,5 jaar oud toen we hem met 16 weken zwangerschap hebben verteld dat er een broertje of zusje kwam. Als eerste hebben we het voor hem bijzonder gemaakt door vaak te herhalen dat hij 'grote broer van de baby' zou worden. We hebben voorgelezen uit 'Bobbie wordt grote broer' en hem betrokken met kleine dingen zoals de kleertjes wassen. Verder ging hij vaak mee naar de verloskundige waar hij samen met ons naar het hartje van de baby mocht luisteren. Dat vond hij geweldig. Onze dochter is 6 weken geleden geboren en haar grote broer is echt een trotse grote broer die graag knuffelt met zijn kleine zusje en erg graag helpt. Er is geen spoor van jaloezie, hij is juist erg beschermend.
Nu is het voor jou kort dag, hopelijk heb je wat aan de tips.... Succes!
afbeelding van hisk-269991
8 september 2013
Onze zoon is bijna 15 maanden en verwacht binnen 3,5 weken een broertje. Heeft iemand nog tips en ervaringen over voorbereiding en hoe erna?
afbeelding van renaatje
15 juli 2013
In het artikel zetten ze, Wacht niet te lang met het vertellen. Hartstikke leuk, maar waar trek je dan de grens? Wanneer is het moment dan dat je het zou moeten gaan vertellen? Ik zou dat zelf nooit doen zodra mijn test positief is, of als ik de eerste echo heb gehad. Ik wacht toch zeker tot de 20weken echo met ook maar iets vertellen tegen mijn dochter. Mijn zoon was namelijk een paar dagen voordat we de 20weken echo kregen overleden. Is toch heel raar om tegen zo'n kleintje eerst te zeggen dat ze een broertje of zusje krijgen en daarna dat het er niet meer is. In mijn situatie zou ik dus best een poos wachten met vertellen, zodat ik meer zekerheid heb dat het niet zo snel meer fout kan gaan.
afbeelding van MamavanSofi
14 juli 2013
Mijn dochter is 2jr 3 mnd, en vanaf de test positief zei hebben we verteld dat mama een baby in de buik heeft.
We vertellen zo veel mogelijk, 'ga je helpen bij baby wassen? Helpen bij flesje geven?' Bij elke vraag een vrolijke ja!
Ook nemen we haar mee naar de afspraken bij de verloskundige, mijn partner zorgt dan dat hij vrij is en samen gaan we dan naar de baby kijken. Ze vraagt ons ook steeds 'bebe kijken?'
Als we haar vragen wat zit er in mama haar buik? 'Bebe, tosi ook bebe buikje.' En dan wijst ze naar mijn en haar eigen buik. En met de vraag wat Sofi wordt, 'Gote zusje.'
Als we in de beurt zijn van een babyzaak gaan we naar binnen en gaan we babykleertjes kijken, zodat ze een idee krijgt hoe klein het is etc.
Het zit bij ons wel goed, ik vind het erg fijn dat we haar overal bij intrekken.
afbeelding van Kippie01
Kippie01
24 februari 2013
Onze dochter is ook 17 maanden oud, en over 4 maanden krijgt ze een zusje. Ik heb haar een aantal keer verteld dat er een zusje/baby in de buik van mama groeit. En als ik haar nu vraag waar haar zusje is, wijst ze naar mijn buik. Ze begrijpen dus meer dan wij ons kunnen voorstellen. Ook laat ik regelmatig foto's zien van baby's in tijdschriften, en de nieuwe babykamer. Natuurlijk kan ze nog niet snappen wat de gevolgen (voor haar) zijn als de baby daadwerkelijk geboren is, maar ik denk dat wij ouders (inclusief ikzelf) ons daar veel meer zorgen over maken dan nodig is. Ik probeer het maar zoveel mogelijk op me af te laten komen. Ik denk dat als je je gevoel volgt, en alle tips die je krijgt in je achterhoofd houdt, het allemaal wel goed zal komen.
afbeelding van Bente Bates
16 februari 2013
Onze dochter is 17 maanden. Over 5 maanden verwachten wij de tweede. Ik weet niet goed hoe ik mijn kleine/grote meid daar het beste op kan voorbereiden. Ze praat nog niet echt (word twee talig opgevoed) Ik kan wel vertellen, maar zal geen echt gesprek met haar kunnen voeren. We hebben haar wel verteld dat er een baby in de buik zit en ze gaat mee naar de afspraken bij de verloskundige, we hebben haar een pop gegeven, dat is baby billy, haar baby. Ik vertel haar wel over de baby en dat zij dat grote zus is, maar weet niet precies of ze me begrijpt en hoor graag tips hoe ik zoon kleintje er op kan voorbereiden!
afbeelding van vieesimons
17 november 2012
Ons zoontje is bijna 2,5 jaar als we hem vertellen dat mama een baby in de buik heeft. In eerste instantie pakte hij het goed op, maar daarna ging hij beduidend slechter slapen en meer 'draken'. We hebben hem een pop gegeven die ook gaat slapen die hij mag verzorgen. Sindsdien slaapt hij weer de hele nacht lekker door. Nu heeft hij het zelf over broertje en heeft hij er veel zin in. Top dus zo'n pop.