Tetanus

Tetanus peuter kleuter

Tetanus wordt ook wel eens kaakklem genoemd. Het is een ernstige ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie die voorkomt in zand en vuil. De bacterie kan ook in de ontlasting van mensen en dieren aanwezig zijn.

Wanneer je kind zand of vuil in een wondje krijgt of door een dier (hond, kat) wordt gebeten, kan het zijn dat daar een tetanusbacterie bij zit. Als deze bacterie zich in de wond gaat vermenigvuldigen, krijgt je kind tetanus. Dit gebeurt vooral in kleine, maar diepe wonden, omdat de tetanusbacterie erg slecht tegen zuurstof kan.

De bacterie maakt een gifstof die kramp veroorzaakt in de spieren. Hierdoor kunnen ook de ademhalingsspieren worden aangetast, wat ernstige ademhalingsmoeilijkheden veroorzaakt. Tetanus is vaak dodelijk, zelfs wanneer de ziekte wordt behandeld.

Is je kind gebeten door een kat of hond of heeft hij een diepe (schaaf)wond door een andere oorzaak, let er dan op dat de wond niet rood of pijnlijk wordt. Spoel de wond goed uit. Ga bij twijfel langs je huisarts. Wanneer je je kind laat inenten met het DKTP- of DTP-vaccin volgens het programma van het RIVM is het volledig beschermd tegen tetanus.

Gerelateerde artikelen