RS virus

RS-virus peuter kleuter

Het R(espiratoir) S(yncytiaal)-virus is verwant aan het griepvirus. Het veroorzaakt een luchtweginfectie waardoor je kind het benauwd krijgt. Het RS virus is seizoensgebonden en komt vooral voor in de wintermaanden, van oktober tot maart. Als de 'R' weer in de maand zit, is het dus oppassen geblazen! Tot 2 jaar kan het voor je kind een risico opleveren.

De ziekte is erg besmettelijk en wordt verspreid door de lucht en via aanraking. Je kind krijgt het RS virus al als hij uitgehoeste lucht inademt van iemand anders met het virus. Of door knuffelen of een zoen van een besmet persoon. Vaak weet je niet dat die ander het virus heeft, omdat oudere kinderen en volwassenen er niet echt ziek van worden. Bij deze groep openbaart het virus zich alleen als een verkoudheid. Heb je een kind jonger dan 2 jaar? Leer jezelf én oudere kinderen in huis aan om de handen vaker te wassen. Ook helpt het om de hand voor de mond houden bij niezen of hoesten, en daarna direct de handen te wassen. Maak gebruikt speelgoed regelmatig schoon. 

Symptomen RS virus

Het RS-virus veroorzaakt bij de meeste gezonde kinderen en volwassenen klachten die lijken op een gewone verkoudheid, met een loopneus, verstopte neus en soms lichte koorts. Voor kinderen onder de 2 jaar, en met name baby’s jonger dan 6 maanden, kan een infectie met het RS virus gevaarlijk zijn. Bij hen kunnen ook de kleine luchtwegen in de longen gaan ontsteken. Dit heet bronchiolitis. Hierdoor zwellen de slijmvliezen op en wordt er veel slijm geproduceerd. De klachten verergeren tot veel hoesten, benauwdheid en piepende ademhaling. 

In ernstige gevallen, als je kind door de benauwdheid te weinig kan drinken of te weinig zuurstof in het bloed kan opnemen, leidt dit tot ziekenhuisopname. Extra risico lopen baby's die te vroeg geboren zijn (<37 weken zwangerschap) of baby's jonger dan 6 weken. Heeft je kind een ziekte, zoals een ernstige aangeboren hartafwijking, chronische longziekte of afweerstoornis? Houd hem dan heel goed in de gaten als hij verkouden is.

Download de folder 'RS virus en longontsteking bij jonge kinderen' via de webwinkel van het Longfonds.

Behandeling RS virus

Je kind kan in principe niet tegen het virus worden ingeënt. Er is wel een vaccinatiemiddel, maar dit is erg duur en wordt alleen gegeven aan kindjes die behoren tot een risicogroep. Het beschermt niet tegen de infectie, maar wel enigszins tegen ziekenhuisopname. Net als griep of verkoudheid kun je het RS virus alleen maar bestrijden door je kind goed te laten uitzieken. De ziekte gaat meestal vanzelf weer over. Dit duurt ongeveer 10 dagen.

Als je kind het erg benauwd heeft, zal je huisarts waarschijnlijk neusdruppels en/of inhalatiemiddelen voorschrijven. Maar wanneer je kind bijna geen lucht meer krijgt, slecht drinkt en daardoor tekenen van uitdroging vertoont, moet hij worden opgenomen in het ziekenhuis. In Nederland worden jaarlijks 1.500 - 2.000 kinderen opgenomen in het ziekenhuis vanwege besmetting met het RS virus. 

Als je kind de ziekte eenmaal heeft gehad, is het niet zo dat hij er vanaf dan immuun voor is. Het kan dus zijn dat de ziekte nog een keer terugkomt. Maar hoe ouder en sterker je kind is, hoe beter zijn lichaam het virus kan bestrijden. Een tweede ziekenhuisopname komt dan ook niet zo vaak voor.

Gevolgen RS virus

Het kan zijn dat je kind nog wat restgevolgen overhoudt aan een besmetting met het RS virus. Kinderen die een ernstige vorm van het virus hebben gehad, zijn vaak sneller verkouden of snotterig dan andere kinderen. Tijdens deze verkoudheden komt het piepen of rochelen bij het ademen soms weer een beetje terug. Als je kind het daarbij ook weer benauwd krijgt, kan het zijn dat het virus terug is en kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Het feit dat je kind na het RS virus nog wat kortademig is, betekent overigens niet dat hij astma heeft. Deze kortademigheid is alleen een gevolg van het virus. Meestal verdwijnen deze verschijnselen vanzelf wanneer je kind wat ouder en sterker wordt.

RS virus: wat gebeurt er in je longen?

Video: Longfonds

Voor meer informatie over het RS virus bij jonge inderen: kijk op Longfonds.nl.

Reacties (5)

afbeelding van Seri-1109846
16 november 2019
Onze zoon heeft ook 5 dagen in het zkh gelegen. Hij was wel een beetje verkouden maar kreeg een piepende ademhaling en intrekken van zijn ribben. Hij had ook geen koorts en dronk prima. Na 5 dagen mocht hij naar huis maar is het nog niet beter, hij moet zelf uitzieken. Hij heeft het gekregen van zijn zus van de kinderopvang dus je kunt het bijna niet voorkomen. Enige wat je krijgt is druppels en paracetamol. Nu hang ik constant boven hem om te kijken of hij nog ademt.
afbeelding van Joycek89
27 november 2018
Ons mannetje heeft dit 2 weken terug gehad. Hij was toen 8 weken. Ook ziekenhuis opname met na 3 dagen geen verbetering, overgeplaatst naar AMC kinder IC. Onwijs heftig, vooral met alle toets en bellen aan zn lijf: infuus, zuurstof masker, noem maar op.
kijk idd alsjeblieft uit met bv kraamvisite die verkouden etc is. Je kindje gaat voor jammer voor de visite.
Wij hopen dit nooit meer mee te hoeven maken.
afbeelding van sits-1262242
27 november 2018
ons zoontje heeft het ook twee keer gehad, eerste keer op 4 maanden en tweede keer op 14 maanden, maanden lang aan het puffen en nog steeds, hij is heel snel kortademig en veel veel hoesten, super zielig, we hopen dat hij het niet meer krijgt
afbeelding van ottenclaudia
2 februari 2016
Ons jongste zoontje heeft het gehad toen hij 10 dagen oud was. Zijn longen waren zo verzwakt dat het niet meer lukte om zelfstandig te ademen. Hij heeft een poos op de IC gelegen. Ook hij had geen koorst. Pas aub op met kraamvisite, zijn ze enigszins verkouden of grieperig... lekker buiten laten staan!
afbeelding van yvon-115071
13 september 2012
Onze jongste dochter heeft twee keer het RS-virus gehad. Toen ze 5 weken oud was en toen ze 3 jaar en 2 maanden was. Beide keren is ze opgenomen in het ziekenhuis en vooral de eerste keer was zeer heftig omdat ze er een zware griep bij had.Ze heeft op de IC gelegen en we hebben toen een zware tijd gehad. Ik reageer eigenlijk op dit artikel van jullie omdat ik even wilde melden dat zij, ondanks dat ze de eerste keer die zware griep erbij had, beide keren GEEN koorts heeft gehad.... Gelukkig gaat het ondertussen goed met haar en we hopen het nooit meer mee te maken.