Polio

Polio peuter kleuter

Polio is de afkorting van poliomyelitis. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een virus dat zich verspreid via de ontlasting. Maar ook door druppeltjes in de lucht bij bijvoorbeeld hoesten, niezen of schreeuwen kan iemand besmet raken.

De besmettelijkheid is waarschijnlijk het grootst kort voor en na het begin van de ziekteverschijnselen. De meeste besmettingen worden veroorzaakt door mensen die zelf niet ziek zijn, maar wel besmet zijn met het virus. De meeste infecties verlopen ongemerkt. Maar wanneer je kind polio heeft, zou het ook kunnen dat hij last heeft van griepachtige verschijnselen.

Verlammingsverschijnselen beginnen meestal na 11 tot 17 dagen. Zenuwcellen worden aangetast, wat slik-en ademhalingsproblemen tot gevolg heeft. Slechts 1% van de patiëntjes krijgt daarnaast last van de blijvende spierverlammingen die men over het algemeen met polio associeert. Polio kan ook leiden tot de noodzaak tot beademing en in sommige gevallen overlijden.

Vaccineren

Er bestaat geen behandeling voor polio. Inenting met het DKTP- of DTP-vaccin biedt volledige bescherming tegen de ziekte.