Longontsteking

Longontsteking peuter kleuter

Longontsteking komt vooral voor bij kinderen van 0-9 jaar of mensen boven de 55 jaar. De kans is het grootst bij kinderen jonger dan 1 jaar, omdat bij hen de afweer nog in ontwikkeling is. In Nederland krijgen ieder jaar ruim 25.000 kinderen een longontsteking. Bij een longontsteking zijn de bronchiën en de longblaasjes ontstoken. Een gewone verkoudheid of griep kan de aanleiding zijn, met daarbij een virus of bacterie. Je kind kan moeite hebben met ademhalen en het benauwd hebben. Meestal is hij ook behoorlijk ziek. 

Symptomen longontsteking

De symptomen kunnen variëren, maar veel voorkomende zijn:

  • benauwdheid of kortademigheid
  • ophoesten van slijm, soms met wat bloed
  • vermoeidheid
  • koorts
  • rillen en klappertanden
  • minder actief
  • slecht drinken

Huisarts bellen?

Heb je het vermoeden dat je kind een longontsteking heeft? Waarschuw dan de huisarts. Hij doet dan lichamelijk onderzoek. Als het een longontsteking betreft, dan schrijft hij een antibioticumkuur voor. Antibiotica helpen een infectie met een bacterie te bestrijden. Aan een virale infectie kan de huisarts weinig doen. Dan is het een kwestie van uitzieken. Omdat de precieze oorzaak vaak niet bekend is, schrijft de huisarts uit voorzorg antibiotica voor. Meestal wordt er geen aanvullend onderzoek gedaan. Alleen wanneer je kind vaker een longontsteking heeft gehad, kan een röntgenfoto of bloedonderzoek worden aangevraagd.  

Zijn de klachten na 3 dagen antibiotica nog niet minder of wordt je kind steeds zieker? Bel dan opnieuw de huisarts. Bij een ernstige longontsteking wordt je kind opgenomen in het ziekenhuis.

Longontsteking bij kinderen: wat gebeurt er in je longen?

Video: Longfonds

Vaccinatie pneumokokken

Kinderen worden op het consultatiebureau ingeënt voor de pneumokokkenbacterie. Hierdoor is de kans op een longontsteking door deze bacterie veel kleiner geworden. Wanneer er in huis wordt gerookt, is de kans groter dat je kind een longontsteking krijgt. Een longontsteking is meestal niet besmettelijk. Laat iedereen in het gezin goed de handen wassen om eventuele besmetting te voorkomen.

Herstel longontsteking

Heeft je kind koorts of pijn, geef dan gerust een pijnstiller. Hoestdrank en slijmoplossende middelen kunnen klachten verminderen. Het herstel duurt meestal 2 tot 3 weken, als je kind verder gezond is. Hij houdt er doorgaans geen longschade aan over. De hoest kan wel nog weken aanhouden.