Waterwratjes

Waterwratjes peuter kleuter

Waterwratjes zijn kleine, lichtglanzende wratjes die worden veroorzaakt door een besmettelijk wrattenvirus. Besmetting vindt meestal plaats via het zwembad of via speelgoed door open (gekrabde) waterwratjes.

Waterwratjes komen met name voor onder de oksel, in de elleboogplooi en/of knieholte. Na een aantal maanden tot jaren verdwijnen de waterwratjes weer vanzelf, meestal zonder littekens. Een teken dat de waterwratjes gaan verdwijnen, is dat ze rood worden. Waterwratjes komen heel veel voor en zijn onschuldig, dus je hoeft er niets aan te doen. Kinderen met eczeem hebben vaak erger en langer last van de waterwratjes. Goed smeren kan dan wel helpen.

Bij jeuk en/of eczeem kun je de huid insmeren met een vette basiszalf, bijvoorbeeld vaseline-lanettezalf of cetomacrogolzalf (verkrijgbaar bij de apotheek zonder recept). Krabt je kind veel aan de wratjes (wat voor verdere besmetting zorgt), zorg dan dat de wratjes zijn afgedekt met kleding of een pleister. Je kunt een ouder kind ook leren dat hij niet moet krabben, maar bij jeuk om zalf kan vragen en (helpen met) smeren.

Vroeger werden waterwratjes vaak door de huisarts ‘uitgelepeld” of ‘aangestipt’, maar dat gaf vaak littekens. Tegenwoordig weten we dat niets doen tegen waterwratjes vaak het beste en mooiste resultaat geeft, vandaar dat dit nu niet meer wordt gedaan. Als één of meerdere waterwratjes door krabben erg ontstoken raken (de huid rondom het wratje is dan ook rood en dik), dan is het goed om even langs de huisarts te gaan. Soms is het dan nodig tijdelijk een antibioticazalf te gebruiken tegen de bacteriën die via het krabben de huid ontsteken.

 

Gerelateerde artikelen

Reacties (4)

afbeelding van SilvanaZ27
27 juli 2016
Top tips!! Mijn dochtertje loopt al maanden met 1 hele grote op haar onderrug. Huiasarts zei al niks aan doen . Nu is hij half open en steeds afplakken om verdere besmetting te voorkomen is een drama!!!
afbeelding van webmaster wij.nl
19 juli 2016
@lucenagnes & @onno-12515; bedankt voor jullie aanvullende tips!
afbeelding van jans1979
14 juli 2016
Ik kreeg deze week inderdaad ook een flesje betadine-scrub van iemand. Zij had het bij haar dochter gebruikt voor het douchen.
Mijn dochter heeft de wratjes ook al eens aangestipt met appelazijn, dan werkt ook wel.
Het duurt echt vreselijk lang voordat waterwratjes uit zichzelf verdwijnen!
afbeelding van lucenagnes
6 juli 2016
Je kunt je kind ook 2 maal daags wassen met betadine scrub(is een waslotion) en na 2 weken ben je er vanaf. De betadine legt een laagje op de huid, waardoor je niet meer besmettelijk bent voor jezelf en droogt het waterratje uit en valt eraf. Bij mijn zoon groot succes en in 2 weken er helemaal af. Betadine is verkrijgbaar bij Etos