Pseudokroep

Pseudokroep peuter kleuter

Pseudokroep is een ontsteking aan de bovenste luchtwegen, die wordt veroorzaakt door een virus. Het komt vooral voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 3 jaar. Kenmerkend zijn: benauwdheid, hoorbare ademhaling en een blafhoest.

Door de benauwdheid worden kinderen vaak onrustig, waardoor de klachten verergeren. Het is op zichzelf een onschuldige aandoening; een aanval duurt één tot twee uur en verdwijnt dan weer. Wel kan je kleine meerdere aanvallen achter elkaar hebben. Doorgaans komt een aanval 's nachts - na een paar uur slaap - opzetten, te beginnen met een typische hoest, net als het geluid van een zeehond.

Neem je kind op schoot en stel hem gerust; als jij in paniek raakt door de hoest en de benauwdheid, wordt je kind ook steeds onrustiger. je kunt ook met je kleine in de badkamer gaan zitten en de douche aanzetten. Door de warme damp wordt je kind ook rustiger.

Je kunt ook samen in bad gaan. Iets te drinken geven verzacht de keel. Er zijn geen medicijnen tegen de infectie, maar als je kind erg benauwd is, kan de huisarts wel een spray voorschrijven waardoor dit minder wordt.

Gerelateerde artikelen