Luieruitslag

Als de huid van je dreumes in contact komt met urine, worden door zuur en vocht irritaties veroorzaakt. De huid onder de luier is plaatselijk schraal, rood en pijnlijk. Op de billen en in de liezen zijn vaak kleine blaasjes te zien. De huid van je kind kan zelfs stuk gaan en open, vochtige plekken vertonen. De darmbacteriën in zijn ontlasting zorgen ervoor dat de klachten erger worden. Ook kan een behandeling met bepaalde geneesmiddelen (zoals antibiotica) luieruitslag tot gevolg hebben.

Voorkomen van luieruitslag

Luieruitslag kan worden voorkomen door te zorgen voor schone en droge billen. Bijvoorbeeld door de billen van je dreumes een aantal malen per dag te wassen met lauw water en ze daarna in te smeren met babyzalf dat het natuurlijke huidherstel ondersteunt. Een goede babyzalf beschermt met een doorzichtig laagje, zonder de huid af te sluiten. Ga niet voor een te dikke laag, dit kan juist voor meer irritatie zorgen. 

Verder is het verstandig om je dreumes geen onhygiënische plastic broekjes aan te trekken. In plaats daarvan kun je beter katoenen luiers (die je kunt verschonen) of papieren wegwerpluiers gebruiken. Denk eraan dat je de luier niet te strak om de billetjes van je kind doet. Als de luier wat losser zit, kan zijn huidje ademen en schuurt het bovendien niet.

Behandelen van Luieruitslag

Als je kind luieruitslag heeft, is voor het schoonmaken van zijn billetjes lauw water zonder zeep of een klein beetje babyolie het beste. Meestal wordt de uitslag ook minder als je je kind na het schoonmaken even met blote billetjes laat liggen. Als de uitslag na een paar dagen niet is verdwenen, kun je beter contact opnemen met je huisarts.

Je kunt speciale babyzalf, zoals Bepanthen Baby Zalf, kopen bij de drogist of apotheek. Hier heb je geen recept voor nodig. De zalf smeer je dan bij iedere verschoning op zijn billetjes. Lees ook de ervaringen van moeders die Bepanthen Baby Zalf testten voor het Testpanel van WIJ.

Reacties (2)

afbeelding van rian-543608
15 september 2015
Maizena is ook bij onze twee meiden het enige echte 'wondermiddel'
afbeelding van Niek en 2 kids
14 november 2013
Voor onze twee kleintjes gebruiken wij bij luieruitslag en tevens bij geïrriteerde huidplooien Maïzena. Lekker ouderwets, maar dit werkt m.i. het allerbeste, dus het proberen waard! Bij het gebruik van zalf vergeten de meeste mensen vaak dat dit dun aangebracht moet worden en verwijderen doe je met behulp van een gaasje met baby olie.