Krentenbaard

Krentenbaard peuter kleuter

Krentenbaard is ook bekend onder de naam kinderzeer of de medische naam: impetigo. Krentenbaard is een besmettelijke huidinfectie, veroorzaakt door bacteriën. Deze bacteriën dragen veel mensen al bij zich in de neus, keel of op de huid, zonder daar ziek van te worden. De kans op krentenbaard is groter als de huid al een beetje beschadigd is door bijvoorbeeld een muggenbult, waterpokken of eczeem.

Het begint meestal met een klein rood plekje, dat later een blaasje kan worden. Dit blaasje gaat snel stuk, waarbij het vocht eruit komt en het blaasje indroogt tot een gele korst. Meerdere van deze blaasjes kunnen zich snel uitbreiden en vervolgens samenvloeien tot grotere, lelijke plekken. Deze plekken zitten meestal op het gezicht van je kind. Vandaar de naam krentenbaard. Maar zij kunnen ook op andere plaatsen op het lichaam voorkomen.

Behandeling krentenbaard

Bij beginnende kleine plekjes kan het helpen om er zinkzalf op te smeren om verdere verspreiding tegen te gaan. Als de plekken groter zijn, kun je het beste met je kind naar de huisarts gaan. Deze beslist dan of het nodig is een antibioticumzalf te geven. Bij zeer uitgebreide of hardnekkige krentenbaard wordt een antibioticumkuur voorgeschreven.

Als de blaasjes zijn opgedroogd en / of twee dagen na het starten van een behandeling met antibiotica is krentenbaard niet meer besmettelijk. Krentenbaard kan ook zonder behandeling en zonder littekens spontaan genezen in twee tot drie weken, mits je kind niet teveel aan de plekken krabt. Complicaties treden zeer zelden op. Als je kind krentenbaard heeft en een heel zieke indruk maakt en hoge koorts heeft, is er meestal meer aan de hand en moet je natuurlijk naar de huisarts gaan.

Kans op besmetting krentenbaard verkleinen

Het lastige van krentenbaard is dat het behoorlijk besmettelijk is. Via het vocht uit de blaasjes en door te hoesten en niezen kan de ziekte zich makkelijk verspreiden. Zeker op kinderdagverblijven en peuterspeelzalen is het niet handig. Echter het is geen reden om je kind thuis te laten. Iemand is al besmettelijk voor anderen, voordat er verschijnselen optreden. De bacterie kan ook verspreid worden door iemand zonder klachten.

Je kunt het risico op verspreiding verkleinen door goed je handen te wassen en voor het kind een aparte handdoek te gebruiken en ook zijn speelgoed goed schoon te maken. Tegen de ziekte ontstaat geen immuniteit, kinderen kunnen meerdere keren krentenbaard krijgen.

Reacties (5)

afbeelding van Mjel
30 december 2015
ik heb wel zalf van de huisarts gehad met antibiotica en binnen een week was het weg... Wel zijn we bewust bezig geweest om de handen veel te wassen en alles goed schoon te houden.
afbeelding van Tielkevdwal
20 februari 2015
Oke, m'n dochter heeft nu een klein plekje krentenbaard op haar wang, mocht de zalf van de huisarts niet werken ga ik ook Dermalex proberen! Bedankt voor het delen van de reactie.
afbeelding van simo-139950
14 februari 2015
Hier heb ik het zelf gehad, laatst. De antibioticumzalf van de huisarts hielp helemaal niks: de vette basis van de crème leek het alleen maar te voeden. Na lang googlen vond ik iemand die, na tubes hormooncreme en meerdere kuren, uiteindelijk Dermalex had gebruikt en daar veel baat bij had gehad. En inderdaad: het werkte direct! Het werd dezelfde dag al minder en binnen een paar dagen was de krentenbaard weg. Zonder hormonen en gewoon te koop bij elke drogist.
afbeelding van magicalkim
magicalkim
13 september 2014
Bij die van ons moest er uiteindelijk een volledige kuur aan te pas komen ondanks onze grote inzet. Wat een ellende was dat zeg!
afbeelding van Harris1
10 september 2014
Ons kind heeft ook een tijdje last gehad van krentenbaard.