Koorts - Naar de huisarts

Naar de huisarts peuter kleuter

Wanneer is koorts gevaarlijk? Hoge koorts (39º C of hoger) is gevaarlijker naarmate je kind jonger is. Treden er naast koorts nog meer ziekteverschijnselen op? Dan is de toestand van je kind nog gevaarlijker en dien je contact op te nemen met je huisarts. Treden er geen ziekteverschijnselen op, dan is het nemen van maatregelen voldoende.

Ziekteverschijnselen naast koorts

Bij braken en diarree als ziekteverschijnselen naast de koorts, moet je in ieder geval je huisarts raadplegen. Ook als je kind slap en lusteloos is, niet reageert tijdens de koortsaanvallen en geen behoefte heeft om te drinken, kun je beter je huisarts om advies vragen. Stuipen en huiduitslag vormen eveneens oorzaken voor alarm. Wanneer je kind naast de koorts echter alleen maar last heeft van een verkoudheid (met helder, waterig snot) en verder nog normaal drinkt en helder reageert, is er waarschijnlijk niet zo veel aan de hand.

Wat zijn koortsstuipen?

Sommige kinderen krijgen bij hoge koorts last van stuipen of koortsconvulsies. Dit lijkt op een epileptische aanval. De spieren van je kind verkrampen en trekken onregelmatig samen. Bovendien reageert je kind niet meer op prikkels uit zijn omgeving en lijkt het bewusteloos te zijn. Deze stuipen worden veroorzaakt door een plotselinge storing in de elektrische functie van de hersenen.

Stuipen komen het meest voor bij kinderen tussen de 6 maanden en de 5 jaar. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 4% van alle kinderen in Nederland tenminste één keer last heeft van stuipen tijdens een koortsaanval. Als je kind eenmaal stuipen heeft gehad tijdens een koortsaanval, bestaat de kans dat dit zich de volgende keer herhaalt. De kans daarop is het grootst op de leeftijd van 12 tot 24 maanden. Wanneer er koortsstuipen of epilepsie in de familie zitten, is de kans op herhaling nog groter.

Gevolgen van koortsstuipen

Hoewel de meeste ouders vreselijk schrikken wanneer hun kind last heeft van stuipen, wijzen stuipen lang niet altijd op gevaar. Alleen bij kinderen jonger dan 6 maanden zijn koortsstuipen bijna nooit onschuldig. Wanneer een kind dat ouder is dan 6 maanden stuipen krijgt tijdens een koortsaanval, is dit in de meeste gevallen geen aanwijzing voor een ernstige ziekte.

Slechts bij 1 tot 4% van de kinderen met koortsstuipen wordt uiteindelijk hersenvliesontsteking (ook wel meningitis) vastgesteld. Dit is een erg gevaarlijke ziekte die kan leiden tot hersenbeschadiging, waardoor je kind geestelijk of lichamelijk gehandicapt kan raken of zelfs kan overlijden. Naast een hoge koorts en stuipen vertoont je kind in die gevallen meestal nog een aantal andere verschijnselen.

Een kind met hersenvliesontsteking heeft behalve koorts een stijve nek, waardoor hij zijn kin niet meer op zijn borst kan leggen. De fontanel is vaak opgezet. Het kind is overgevoelig voor licht en moet soms overgeven. Ook kan hij kleine paarsrode vlekjes op zijn huid hebben, die worden veroorzaakt door kleine bloedinkjes. Deze bloedinkjes kunnen samengroeien tot grotere vlekken. Als je kind deze verschijnselen vertoont, moet je onmiddellijk een arts waarschuwen.

Medicijnen

Er is een grote hoeveelheid koortswerende middelen op de markt die vaak zonder recept verkrijgbaar zijn. Toch is het altijd verstandig, zeker bij jonge kinderen, om niet zomaar zelf te gaan dokteren. Informeer bij je huisarts of apotheek of deze middelen wel geschikt zijn. Jonge kinderen mogen in ieder geval nooit een pijnstiller krijgen die acetylsalicylzuur bevat. Dit zuur zit onder meer in aspirine, Aspro en Ascal. Bij jonge kinderen kan dit zuur namelijk lijden tot een ernstige aandoening die kan resulteren in een coma.

Reacties (2)

afbeelding van davyenjo
12 oktober 2015
Vorige week hebben wij een heftige ervaring gehad.
Onze kleine Johnny van 15 maanden had 2x een koortsstuip. We hadden er wel eens over gehoord en heb het zelfs al eens in een lichte vorm gezien maar dit was werkelijk vreselijk. Enorm schokken, schuimbekken en opeens draaide zijn ogen weg, stopte hij met ademen en hing als een dood slap vogeltje in mijn armen.
Paniek! Hij is dood! Wat moet ik doen!
Terwijl mijn 3 jarige zoontje stond toe te kijken heeft papa 112 gebeld.....na een kleine minuut kwam de ademhaling weer op gang en kruide hij wat...toen pas besefte ik dat dit wel eens een koortsstuip kon zijn. We konden weer een beetje helder denken en volge de aanwijzingen van de telefoniste . Johnny en ik zijn meegenomen door de ambulance. Aangekomen in het ziekenhuis herhaalde alles zich weer maar nu onder toezicht van de arts. Uit eindelijk is het allemaal goedgekomen en mochten wij ons ventje na 2 dagen observatie aan de monitor weer meenemen naar het fijne thuis. Niets afwijkend gevonden. Niet in zijn bloed en urine behalve dat hij wat gevlekt was wat leek op een virus die samen met enorme doorkomende kiezen voor zijn plotselinge koorts heeft gezorgd. De schrik zat er enorm in en vooral dat moment dat je denkt dat je kind dood is.. waarom was ik hier niet op voorbereid? waarom kon ik niet meer helder nadenken? waarom stond ik gillend met een slap kindje te zwaaien en heb ik niet rustig gehandeld... waarom heb ik geen rekening gehouden met zijn grote broer die juist heel kalm bleef. Graag zou ik mijn verhaal willen delen zodat andere ouders er beter op voorbereid zijn. Je hoort zo vaak dat het gebeurt maar waarom wist ik niet dat het zo heftig kon zijn.... Het belangrijkste is dat Johnny snel is opgeknapt en ons weer(op de dreumes buien na :-) ) flink toelacht.

jo

afbeelding van Divecouple
24 februari 2014
Bij 39 of hoger naar de huisarts. Tuurlijk maar dan moet je wel een huisarts hebben die er serieus naar kijkt en niet zegt dat de koorts van bijna 41 graden gerust 5 dagen aan mag houden.