Koorts - Maatregelen treffen

Maatregelen treffen peuter kleuter

Koorts is op zichzelf geen ziekte. Een stijging in de lichaamstemperatuur geeft aan dat er ergens in het lichaam iets mis is, waardoor de temperatuur wordt verhoogd. Meestal wordt de temperatuurstijging veroorzaakt door een infectie. Je kind kan een infectie oplopen wanneer er bacteriën of een virus zijn lichaam binnendringen. Het lichaam van je kind zal zich tegen deze indringers verzetten door de temperatuur te verhogen.

Koorts is dan ook een natuurlijke afweerreactie van het lichaam tegen ziekteverwekkers. Bij een hogere temperatuur is het lichaam beter in staat om zich te verzetten tegen bacteriën en virussen. Bovendien kunnen de ziekteverwekkers zelf over het algemeen juist erg slecht tegen een hogere temperatuur. De meeste bacteriën sterven bij een te hoge temperatuur. Zodra de vijandelijke cellen zijn gedood door het afweersysteem van het lichaam, verdwijnt de koorts vaak vanzelf.

Wat kun je doen als je kind koorts heeft?

  • Temperatuur opnemen
  • Veel laten drinken
  • Luchtige kleding of beddengoed

Temperatuur opnemen

Als je denkt dat je kind koorts heeft, kun je de temperatuur opnemen met een koortsthermometer. Tegenwoordig is er een oorthermometer verkrijgbaar die al na een paar seconden de lichaamstemperatuur van je kind weergeeft. Dit is een erg snelle en makkelijke manier voor het bepalen van de temperatuur. Natuurlijk kun je de temperatuur van je kind ook meten met behulp van een normale koortsthermometer.

Je krijgt het meest betrouwbare resultaat wanneer je de thermometer ongeveer één centimeter in de anus steekt en vervolgens één minuut wacht voordat je de temperatuur afleest. Daarnaast kun je de temperatuur van je kind ook onder zijn tong of onder zijn oksel meten. Deze metingen zijn echter minder betrouwbaar. Om toch een indicatie te krijgen van de temperatuur van je kind, moet je op deze plaatsen bovendien langer achter elkaar meten. Drie minuten zijn meestal wel genoeg. Als je de temperatuur van je kind onder zijn tong meet, bestaat overigens het gevaar dat je kind de thermometer kapotbijt.

Veel laten drinken

Wanneer je kind koorts heeft, is het erg belangrijk om ervoor te zorgen dat hij genoeg drinkt. Omdat de lichaamstemperatuur van je kind hoger ligt dan normaal, zal hij tijdens een koortsaanval meer vocht verliezen. Je zult merken dat je kind zweet en klammer aanvoelt dan anders. Waarschijnlijk heeft je kind als hij koorts heeft, minder zin om te drinken. Dit komt omdat hij zich niet lekker voelt. Juist dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je kind voldoende vocht binnenkrijgt. Daarmee voorkom je namelijk dat je kind uitdroogt.

Het gevaar van uitdroging is nog groter wanneer je kind naast koorts ook last heeft van diarree of moet overgeven. Dan is het vochtverlies namelijk nog veel hoger. Wanneer je kind hoge koorts heeft (39° C of hoger), moet je er voor zorgen dat hij voor elke kilo die hij weegt minstens 50 milliliter per dag drinkt. Een kind van 16 kilo moet dus minimaal 800 ml. vocht binnenkrijgen. Je kunt je kind laten drinken door hem verspreid over de dag kleine beetjes gekookt, en vervolgens afgekoeld water te voeren met een lepeltje of een flesje.

Heeft je kind naast koorts ook last van waterige diarree of geeft hij veel over, dan kun je hem bovendien een vloeistof toedienen die speciaal is ontwikkeld om uitdroging te voorkomen. Deze vloeistof heet orale rehydratievloeistof (ORS) en is verkrijgbaar bij de apotheek. Het drankje zorgt ervoor dat het vocht- en het zoutgehalte van het lichaam van je kind worden aangevuld. Neem in deze gevallen in ieder geval altijd contact op met je huisarts.

Je kunt gemakkelijk zelf controleren of je kind lijdt aan uitdrogingsverschijnselen. Wanneer je de huid van je kind op een armpje of beentje of in een huidplooi oppakt en weer loslaat, hoort de huid van je kind meteen terug te glijden in de oorspronkelijke positie. Als dat niet zo is, is je kind ernstig uitgedroogd. In die gevallen moet je hem zo snel mogelijk naar de eerste hulp van een ziekenhuis brengen.

Luchtige kleding of beddengoed

Vaak denken ouders dat het goed is om een kind met koorts zo warm mogelijk in te pakken met extra kleertjes en een dikke laag dekentjes. Toch is dat niet zo. Tijdens een koortsaanval heeft je kind last van overtollige lichaamswarmte die hij kwijt moet kunnen raken. Daarom is het beter om je kind bij koorts luchtige kleding aan te trekken en onder een lakentje te leggen. Zo voorkom je dat je kind last krijgt van warmtestuwing. Probeer wel te voorkomen dat je kind te veel afkoelt. Dat gevaar bestaat vooral wanneer je kind veel zweet.