Hoofdluis

Hoofdluis peuter kleuter

De hoofdluis is grijsblauw beestje ter grote van een sesamzaadje. Hij zoekt graag behaarde en warme plekjes op, zoals achter de oren en in de nek. De eitjes van de hoofdluis, de neten, zijn ongeveer 1 millimeter groot en doorzichtig of grijswit van kleur. Verwar de neten niet met roos. Roos zit los en neten zitten aan de haren vast geplakt. Je vindt ze tot ongeveer 2 centimeter vanaf de haarwortel. Vooral meisjes krijgen er mee te maken (70% vs 30% jongens).

Hoofdluis kan kruipen en verspreidt zich snel. Wanneer bekend is dat er hoofdluis in de omgeving is geconstateerd, controleer dan één keer in de week op de aanwezigheid van luizen. Zo kun je verdere verspreiding voorkomen. Ze komen met name voor bij kinderen, omdat zij vaker in een groep zitten en dan gemakkelijk haar-haar-contact hebben. Als je kind jeuk heeft op zijn hoofd en daar regelmatig krabt, kan het zijn dat hij hoofdluis heeft.

Wat kun je tegen hoofdluis doen?

De behandeling tegen hoofdluis bestaat uit twee weken lang elke dag haren kammen met een luizenkam, eventueel in combinatie met een antihoofdluismiddel. Vanaf de eerste kambeurt is het besmettingsgevaar al voor een groot deel geweken. De neten komen niet allemaal tegelijk uit, dus het is belangrijk om twee weken door te gaan met kammen. Wanneer je elke dag twee keer de haren van je kind kamt, zorg je ervoor dat er geen nieuwe neten komen. De jonge luizen worden er dan namelijk uitgekamd voordat ze eitjes kunnen leggen. Je kunt het beste tegen de haren in kammen.

Ter aanvulling op het kammen zijn er verschillende lotions en shampoos tegen hoofdluis verkrijgbaar bij de drogist of de apotheek. Lees van tevoren goed de bijsluiter door, want elk middel werkt weer anders. Behandel het haar van je kind twee keer met het middel, met een tussentijd van één week.

Er is onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor overdacht van hoofdluis via voorwerpen zoals beddengoed, jassen, petten etc. Het is dus niet meer nodig om kleding en beddengoed uit te wassen.
 

Houd ook rekening met de volgende zaken

  • Wanneer je kind hoofdluis heeft, moet iedereen in het gezin worden gecontroleerd, dus ook jullie als ouders.
  • We raden je aan om de kinderopvang en je directe omgeving te waarschuwen. Zo kan verdere verspreiding zo snel mogelijk worden voorkomen. 

Reacties (4)

afbeelding van Redactie WIJ.nl
27 januari 2017
Dank voor je scherpe blik :-) De content is nu helemaal up to date!
afbeelding van anne-479780
17 januari 2017
2 jaar verder, nog steeds niet aangepast en dus wederom volledig achterhaald artikel geplaatst!
afbeelding van Redactie WIJ.nl
2 december 2015
Je hebt helemaal gelijk. Luizen lopen niet over via beddengoed, kleding of knuffels, ze verspreiden zich alleen via hoofd-hoofd contact. Het wassen van beddengoed, kleding, knuffels etc. is niet nodig. We gaan het artikel aanpassen!
afbeelding van doll-229475
18 november 2015
Dit is volledig achterhaald. Luizen leven niet lang als ze van je hoofd af zijn. Dus luizenzakken hebben geen nut evenals je beddengoed etc op 90 graden wassen.