Hoesten

Hoesten peuter kleuter

Hoest ontstaat door een prikkeling aan de luchtwegen van je kind. Het heeft in principe een beschermende werking. Net zoals dat hij zich verslikt. Door te hoesten maakt hij zijn longen schoon. Hoesten komt vaak voor bij verkoudheid of griep. Het kan tot wel 4 weken aanhouden.

Soms gaat het ene virus over in het andere virus, waardoor klachten nog langer aanhouden. Als je het niet vertrouwt, vraag dan je huisarts om advies.

Er zijn 3 soorten hoest

Medisch gezien maakt het echter niet uit welke soort hoest je kind heeft;

  • Bij normale hoest wordt slijm geproduceerd. Hiermee maakt je baby zijn longetjes schoon. Hij is doorgaans snel van het hoesten af.
  • Bij vastzittende hoest zit er taai slijm vast in de luchtwegen. Dit komt met hoesten moeilijk los. Je baby moet hierdoor veel en diep hoesten. Daardoor krijgt hij het wat benauwd.
  • Droge of kriebelhoest heeft eigenlijk geen functie. Er wordt geen slijm opgehoest. Irritatie van de luchtwegen door prikkelende stoffen is meestal de oorzaak. Je herkent het aan het blaffende geluid dat je baby maakt. Soms komt er een kleine infectie bij, maar dan zonder slijmvorming. Na een paar dagen is de kriebelhoest meestal verdwenen.

Hoest verhelpen

In principe is er geen behandeling tegen hoest. Gewoon een kwestie van uitzieken. Zorg dat je kind voldoende blijft drinken. Dat houdt de keel vochtig en voorkomt irritatie. Geef zoveel als nodig, met tussendoor slokjes of een theelepeltje water. Het liefst koud. Dit helpt bij een pijnlijke keel. Is je kind 6 maanden of ouder? Dan kun je hem hoestsiroop of tijmsiroop geven (tip: lees goed de bijsluiter door, de leeftijdsindicatie verschilt per product). Dit dempt de hoestprikkel niet, maar verzacht de keel. Ventileer ook de kinderkamer goed. Je voorkomt hiermee meer prikkels. Zet altijd het ventilatierooster open of het raam op een kiertje. De temperatuur in de kamer is ca. 18°C. Het is goed ook de rest van het huis regelmatig te luchten. Roken in huis verergert het hoesten.

Hoesten wordt vaak veroorzaakt door verkoudheid. Als het neusje verstopt is, kan je kind niet goed ademhalen. Gebruik neusspray of neusdruppels voor baby's om het neusje open te houden. Als je kind alleen last heeft van hoest, dan kun je rustig met hem naar buiten. Frisse lucht kan hem goed doen. Met hoge koorts of als hij echt ziek is, blijf je beter binnen. 

Tips van andere ouders bij hoesten

Heeft je kind veel last van hoest, dan kunnen de volgende tips van ouders helpen. Let wel: het is niet wetenschappelijk bewezen dat het helpt

  • Zet het hoofdeinde van het bedje omhoog. Je kind kan zo makkelijker ademhalen en krijgt extra lucht binnen. Leg een handdoek onder het hoofdeinde van het matras. 
  • Om vastzittend slijm dunner te maken, kun je een stoombad nemen met je baby. Zo kan hij het makkelijker ophoesten. Doe de deur van de badkamer dicht en ga hier samen zitten. Doe de hete douche of kraan aan. De ruimte komt vol stoom, waardoor de luchtwegen van je kind zich openen. Blijf wel oppassen met heet water en hete stoom.

Kijk voor meer informatie over hoesten bij jonge kinderen op Longfonds.nl.