Eczeem

Eczeem peuter kleuter

Eczeem maakt je kind af en toe gek van de jeuk. Hij kan er maanden last van hebben; soms verdwijnt het, maar het kan na een tijdje ook weer terugkomen. Sommige kinderen kunnen er zelfs jarenlang last van hebben. De meesten groeien er na een paar jaar gelukkig overheen.

Na astma is eczeem de meest voorkomende chronische aandoening bij kinderen. De precieze oorzaak van eczeem is niet bekend. Het is wel duidelijk dat je kind een grotere kans heeft om eczeem te krijgen als er in de naaste familie mensen zijn die er ook aan lijden of die een bepaalde aanleg voor overgevoeligheid hebben.

Vaak wordt eczeem veroorzaakt door een allergische reactie op bepaalde (voedings)stoffen, maar het kan ook komen door huisstofmijt, pollen, huisdieren, bepaalde wasmiddelen of stress. Meestal gaat het om een combinatie van factoren die de klachten veroorzaken. De vervelende jeuk die bij eczeem komt kijken, wordt vooral erg wanneer wollen en synthetische kleding de huid van je kind irriteert.

Hoe weet je wanneer je kind eczeem heeft?

Als de huid van je kind ontvelt, er rood en schilferig uitziet en als hij veel last heeft van jeuk en blaasjes met vocht, dan is de kans groot dat hij eczeem heeft. Het verschil met eczeem in de zuigelingenperiode is dat de plekken harder aanvoelen en dat het - in plaats van op zijn wangen en voorhoofd - met name voorkomt in zijn elleboogplooien, knieholten, de holte in zijn arm en soms ook aan de zijkant van zijn hoofd. De huid van je kind is slecht in staat om vocht vast te houden en daarom heeft hij ook vaak een erg droge huid. Je kind kan meer last van eczeem hebben als het kouder weer is. Sommige kinderen krijgen ook eczeem door transpiratie in de huidplooien, de luierstreek of in de hals.

Is eczeem te behandelen?

Eczeem is een aandoening die wel te bestrijden, maar lang niet altijd totaal te genezen is. Als je denkt dat je kind eczeem heeft, waarschuw dan je huisarts. Hij zal je advies geven over het schoonmaken van je leefomgeving en over de huidverzorging van je kind. Bij een acute aanval van eczeem zal je huisarts eventueel crèmes of zalfjes voor de aangetaste plekken voorschrijven. 

Geen allergenen

Zorg ervoor dat er in je huis zo weinig mogelijk allergenen (stoffen die allergieën kunnen opwekken) aanwezig zijn: het is dus verstandig dat je geen huisdieren, bloeiende planten en geurverspreiders hebt en dat er in huis niet wordt gerookt.

Gebruik synthetisch materiaal

Geef je kind alleen synthetische, wasbare knuffeldieren en was ze elke vier weken een keer in de wasmachine. Het is beter als je kind zijn knuffeldier niet mee naar bed neemt, hoe graag hij dat ook wil. Zorg ervoor dat zijn matras van synthetisch materiaal is en dat hij niet onder een donzen dekbed slaapt; omhul wollen dekens wel altijd met een hoeslaken.

Vermijd stofvangers

Probeer stofvangers als open kasten, overgordijnen, stoffen meubelen, vloerkleden en vloerbedekking zoveel mogelijk te vermijden. Het beste is om in plaats daarvan gesloten kasten, gladde gordijnen (elke vier weken wassen) en een gladde vloer te nemen, die je elke dag vochtig afneemt.

Verminder stress

Aangezien eczeem bij je kind snel komt opzetten in stresssituaties, is het verstandig dat je dat soort situaties zoveel mogelijk vermijdt.

Verzorging van de huid

Het is het beste om de huid van je kind vet te houden. Met een neutrale badolie zonder parfum vul je het verloren huidvet bij je kind weer aan. De behandeling van de jeukende eczeemplekken hangt af van de ernst. Soms kan het helpen om gedurende twee weken een milde hormoonzalf te gebruiken, die zijn huidje tot rust brengt. Als de hormoonzalf niet goed werkt of als er een sterkere hormoonzalf moet worden gebruikt, is het verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Langdurig gebruik van hormoonzalf bij je kind kan namelijk bijwerkingen opleveren.

Reacties (11)

afbeelding van bianca1728
20 april 2013
Wow, zo ver gaat mijn tijdschriftenkennis niet. Zijn dat bladen voor de reguliere wetenschap? Die hebben het vaak niet zo op met de alternatieve geneeskunde. Zij hebben een hele andere theorie geleerd. Ik ben overigens wel twee reguliere artsen tegengekomen die een internetsite hadden en die naast de reguliere- ook de alternatieve geneeskunde beoefenden. Ik vind dat een prachtcombinatie (mijn mening). Ik vind de reguliere geneeskunde zo 'plat', alternatief gaat veel dieper en kijkt veel verder. Ik ben zelf ook een type van "eerst zien en dan geloven", maar sta er wel open voor.
afbeelding van joet-131202
20 april 2013
Helaas bedoel ik niet zo'n artikel...
Ik bedoel meer een artikel die wetenschappelijk bewezen is bijv. in The Lancet, BMJ, Pediatrics etc....
Dit is mij te vaag....
afbeelding van bianca1728
19 april 2013
Joet: een artikel voor je.
NAET therapeuten in Australië hebben een rechtszaak gewonnen. Hun advocaat heeft alle rapporten van voor en na de behandelingen, die we vanuit de hele wereld verzameld hadden, aan de rechtbank laten zien. De officiele uitspraak van de rechtbank luidt: "NAET is in feite bevorderlijk is om voedings-overgevoeligheden te behandelen!"
16 December 2010:

De ACCC (Australian Consumer and Competition Commission) kwam met 12 getuigen-experts en 2 advocaten. Aan NAET-zijde was er één getuige-expert en één advocaat. De NAET-therapeuten hadden een vrouwelijke rechter en deze leek NAET erg goedgezind (waarschijnlijk na het bekijken van alle voor en na rapportages). De rechtbank besliste dat NAET de juiste therapie is om voedings-overgevoeligheden te testen en te behandelen. De rechtbank heeft er alleen aan toegevoegd dat IgE gemedieerde allergieën door middel van laboratoriumtesten dienen te worden bevestigen.

De NAET-therapeuten mogen doorgaan met het adverteren van NAET behandelingen voor voedingsovergevoeligheden. Ze hoeven hun websites niet te veranderen of uit de lucht te halen en ze kunnen doorgaan met hun praktijk. Deze nieuwe regel geldt voor alle NAET therapeuten in Australië.

Dit had overal ter wereld kunnen gebeuren en nu hebben we de eerste officiele uitspraak van de rechtbank dat NAET in feite bevorderlijk is om voedings overgevoeligheden te behandelen!

Bovenop dit geweldige nieuws komt dan ook nog de acceptactie van de NAET-autisme studie welke volgend jaar gepubliceerd gaat worden!!!

En uiteraard heeft het in gerenomeerde tijdschriften gestaan.
"In augustus 2003 las ik het verhaal van Jonas (3) in het tijdschrift Groter Groeien, die dankzij NAET therapie van zijn allergieën af was gekomen."
En op deze site de rest, zelfs op tv geweest:
http://www.allergie-weg.nl/naet-in-het-nieuws/blog


afbeelding van bianca1728
19 april 2013
Hoi Nani: Wat NAET is. Dat is een heel verhaal. Het komt er in het kort op neer dat allergieën en dergelijke op een heel vriendelijke manier bestreden worden. Vaak kom je in de reguliere medische wereld niet verder en steeds meer mensen maken gebruik van de alternatieve geneeswijze om deze reden. Ik heb een heel gesprek met mijn zorgverzekering gehad daarover en zij zien ook een stijgende lijn. Dat zien ze aan de ingediende declaraties. Mijn mening is, dat dit niet zou zijn als er geen goede resultaten geboekt zouden worden. Ik zal een link geven van de officiële site: http://www.naet-europe.com/nl aan rechterkant staat de link naar NAET therapeuten die erkend zijn en informatie wat NAET precies inhoud.
Er zijn zoveel kindjes met eczeem mee geholpen, daarom raad ik dit ook aan bij dit onderwerp op de site.
De deskundige in allergie op deze site, Monique Croes, heeft dezelfde positieve mening over NAET-behandelingen, wat zij zelf dus ook geeft: http://wij.nl/wijdeskundigen/monique-croes. Omdat ik zelf zoveel allergieën heb/had, ben ik ook eindelijk na zoveel jaren bij een therapeut terecht gekomen die o.a. Iriscopie, bioresonantie en NAET beoefend en ik ben er zeer positief over! Maar je zou Monique Croes ook kunnen raadplegen, zij heeft ervaring en weet alles over NAET.
afbeelding van joet-131202
19 april 2013
Het zijn artikelen die niet in gerenomeerde tijdschriften staan...Het zijn ervaringen van mensen en het is niet wetenschappelijk onderbouwd door een studie o.i.d.
afbeelding van DELETED_nani-488796
DELETED_nani-488796
19 april 2013
HOI Bianca
kunt u aub uitleggen wat NAET is?
mij zoon van 1 jaar heeft last van eczeem, en ik heb alles geprobeerd maar zonde, hij kan niet doorslapen door de jeuk
afbeelding van bianca1728
18 april 2013
Er zijn echt heel goede resultaten geboekt met NAET-behandelingen! Ik ben er zelf momenteel mee bezig omdat ik echt hardnekkige allergieën heb. Maar wat ik ermee wil zeggen is dat NAET bestaat of men er in gelooft of niet. Lees het volgende maar: http://www.welkegeneeswijzewerkt.nl/index.php?Itemid=49 of deze: http://www.inbalance.nl/Eczeem-baby.html (van de site http://www.inbalance.nl/Ervaringen.html) en http://www.allergie-weg.nl/geen/marnix-hormoonpukkels-bleken-eczeem-te-zijn (van de site http://www.allergie-weg.nl/ervaringen/constitutioneel-atopisch-eczeem-berg) en ga zo maar door...Ik ben overgestapt naar een zorgverzekering die het wel vergoed, speciaal om de alternatieve weg in te slaan, omdat ik elke keer bot ving in het reguliere circuit. En het werd bevestigd: steeds meer mensen zoeken de alternatieve geneeskunde op!
afbeelding van joet-131202
18 april 2013
Helaas is het niet evidence based dat dit zou helpen...kon namelijk geen goed artikel vinden hierover. Het spijt me, maar ik geloof er niet in. Het komt bij mij over als zweverig. Zie ook het artikel in het DvhN: http://www.dvhn.nl/nieuws/groningen/article10001553.ece/Vaak-onterechte-'diagnose'-voedselallergie
En daarbij vermeld je dat je aanvullende verzekering moet hebben, om het vergoed te krijgen... En dat is natuurlijk niet iedereen... en in het ziekenhuis kun je zonder extra bijverzekering wel terecht voor dit soort problemen.
Maar iedereen moet het zelf weten! Wens iedereen met dit probleem veel succes!
afbeelding van bianca1728
18 april 2013
Natuurlijk mag dat. Maar met NAET is bewezen dat eczeem heel goed verholpen kan worden zonder zalfjes, medicijnen, enz. Ik wil er alleen maar op wijzen dat het baby- en kindvriendelijk is en dát het er is. Ik ben met de 'normale' artsen nooit verder gekomen en zelfs uit allergietesten kwam geen uitslag, terwijl ik zeker wist dat ik meerdere allergieën had. Stuk voor stuk worden ze nu bestreden met NAET en naderhand getest of de behandeling gelukt is. Ik was in het begin zeer sceptisch, heb ik ook verteld tegen mijn therapeute, maar ik begin er steeds meer in te geloven omdat ik steeds beter in mijn vel kom te zitten en dat is niet gelogen! Maar wat ik hiermee wil vertellen is dat het voor die kleintjes met allergieën en andere gezondheidsproblemen zo'n fijne uitkomst kan zijn om tegen bijvoorbeeld eczeem en voedselallergie behandeld te worden. Er zijn zulke goede resultaten mee geboekt! En iedereen moet zijn eigen intuïtie volgen, maar mag wel de mogelijkheden die voorhanden zijn, weten.
afbeelding van joet-131202
17 april 2013
Gewoon naar de kinderallergoloog gaan. Die artsen zijn daar immers voor.
afbeelding van bianca1728
17 april 2013
Eczeem schijnt erg goed verholpen te kunnen worden met NAET-therapie! Als je aanvullend bent verzekerd, wordt het door de meeste zorgverzekeringen vergoedt. Ik ben via "zorgverlener kiezen" via de site van mijn zorgverzekering bij een hele fijne natuurgeneeskundig therapeut gekomen, die aangesloten is bij het VBAG, dus de behandelingen worden vergoed volgens de polisvoorwaarden. Zelf zit ik vol met allergieën vanaf kleins af aan en last van chronische vermoeidheid vanaf 2005. Momenteel word ik hiervoor behandeld en beetje bij beetje voel ik me steeds beter. er kwam meer naar boven dan verwacht. Maar ook voor de meest uitlopende kwalen kan NAET echt uitkomst bieden! Ik zeg "kan" omdat ik zelf geen therapeut ben, maar wel heel wat uitgeplozen heb over NAET-behandelingen voordat ik er aan begon. Het is absoluut geschikt voor baby's, kinderen en volwassenen. Echt het proberen waard als je kindje zich helemaal kapot krabt van de jeuk!!! Vaak is de oorzaak allergie.